Touwtjespringen?

mrt 4, 2021

Maak hier een routine van!

springtouw, skipping-rope

Touwtjespringen in heel gezond! Je verbrandt heel veel calorieën door regelmatig een oefening touwtjespringen te doen. Het is een van de meest ondergewaardeerde soorten oefeningen en het kan zelfs effectiever zijn dan andere vormen van cardio.

Door touwtjespringen in je oefeningen mee te nemen verbrandt je veel calorieën, je versterkt je coördinatie en verhoogd je botdichtheid. Hierdoor neemt de kans op blessures af en verlaagt het de kans op hart- en vaatziekte.

Springtouwoefeningen is een must om toe te voegen aan je totale workout. Wanneer je oefeningen toevoegt aan je trainingsschema versterk je de spieren rond je voet- en enkelgewrichten. Het versterken van je voet- en enkelgewrichten vermindert de kans op voet- en enkelblessures. Touwtjespringen verbetert tevens ook je voetcoördinatie en helpt je om op je voeten te concentreren.

Het is een geweldige totale lichaamsoefening waarbij alle grote spiergroepen worden betrokken. Je kunt het gebruiken om op te warmen of als een op zichzelf staande oefening.

5 voordelen van touwtjespringen:

 

1. Verbrandt calorieën

Door 15 minuten een oefening touwtjespringen te doen, kun je 200 tot 300 calorieën verbranden. Hiermee kun je meer calorieën verbranden dan bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. Dit komt omdat de meeste belangrijke spiergroepen aan het werk zijn met touwtjespringen, en dan heeft je lichaam meer brandstof nodig om energie te produceren en dus verbrandt je veel calorieën.

 

2. Verbetert de coördinatie

Springtouw vereist een grote coördinatie. Verschillende lichaamsdelen moeten communiceren om één beweging uit te voeren. De voeten moeten in de maat springen met draaiende polsen om een continue springbeweging te creëren. Hoe meer je gaat variëren in oefeningen, hoe meer coördinatie gevraagd wordt.

 

3. Vermindert het risico op letsel

Je coördinatie verbetert nadat je meer gaat touwtjespringen en daardoor zul je minder snel gewond raken tijdens sporten of bij dagelijkse activiteiten. Met touwtjespringen gebruik je je hele lichaam. Bewegingen in je boven- en onderlichaam worden daardoor wendbaarder en hierdoor ben je minder vatbaar voor blessures.

 

4. Verbetert de gezondheid van het hart

Met touwtjespringen gaat je hartslag direct omhoog! Je hart gaat sneller kloppen. Daardoor is touwtjespringen geweldig voor je uithoudingsvermogen en de gezondheid van je hart. Touwtjespringen verhoogd je maximale hartslag. Dit is de maat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die een persoon tijdens het sporten kan gebruiken. Hoe hoger iemands maximale hartslag, hoe groter het cardiovasculaire uithoudingsvermogen.

Touwtjespringen is ook gunstig voor mensen die al risico lopen op hart- en vaatziekten. Doordat je traint met touwtjespringen wordt je lichaamsvet minder rondom je buik en je krijgt een betere hartslag. Een betere hartslag en lager lichaamsvet dragen bij aan de gezondheid van het hart.

 

5. Versterkt de botdichtheid

Touwtjespringen kunnen je botten sterker maken. Touwtjespringen verhoogd je botdichtheid. Hoe hoger de botdichtheid, hoe lager de kans is op osteoporose op latere leeftijd. Bij osteoporose worden je botten zwakker en de structuur van je bot verandert. Door beide veranderingen ontstaan er gemakkelijker botbreuken.

 

4 redenen waarom touwtjespringen in je trainingsroutine zou moeten zitten:

 

1. Je verbrandt meer calorieën in een kortere tijd

Met vijf minuten touwtjespringen verbrand je gegarandeerd meer calorieën dan wanneer je vijf minuten op een loopband zou lopen.

Het verschil tussen een loopband en touwtjespringen is:

 • het lopen op een loopband train je alleen je onderlichaam en deels ook je core.
 • Met touwtjespringen train je je bovenlichaam, onderlichaam én je core. De weerstand, is ook vele malen hoger bij touwtjespringen.

 

2. Het is extreem goedkoop en draagbaar

De aanschaf van een springtouw hoeft niet duur te zijn. Een praktisch voordeel is dat je overal je springtouw mee kan nemen.

 

3. Touwtjespringen kan je helpen om de intensiteit van je circuittrainingen te verhogen

Gebruik je springtouw als onderdeel bij een intervaltraining met een hoge intensiteit. Je kan bijvoorbeeld een circuittraining doen, met als oefeningen een squat, mountain climbers, lunges, etc. Voeg hier touwtjespringen aan toe en je maakt je intervaltraining intenser.

 

4. Het kan je coördinatie verbeteren

Oefeningen met een springtouw verbeteren je voetcoördinatie en helpen je concentreren op je voeten. Ook versterken je spieren rond je voet- en enkelgewrichten, waardoor je minder kans hebt op blessures.

Springtouw routine

Start elke morgen met een springtouw routine. Voor het ontbijten maak je 3 series van 45 seconden touwtjespringen.
Rust tussen elke serie even 15 seconden uit.

Andere manieren om een springtouw routine te creëren:

 • Spring voor een training eerst 5 á 10 minuten met een springtouw, gebruik deze als warming up.
 • Tussen rondes van een circuittraining 3 minuten touwtjespringen
 • 60 seconden speed jump touwtjespringen, op volle snelheid

Samenvattend waarom touwtjespringen goed voor je is!

 1. Verhoogde calorieverbranding;
  je kunt meer dan 1000 calorieën verbranden in een uur
 2. Verhoogde spierbetrokkenheid;
  doordat je meer spiergroepen gebruikt, heb je meer resultaat
 3. Verbeterde cardio;
  het verhoogd je hartslag 2 tot 3 keer sneller
 4. Verbeterde mentale scherpte;
  je ruimtelijke bewustzijn wordt vergroot, omdat touwtjespringen bij de ontwikkeling van je linker en rechter hersenhelft helpt
 5. Het is leuk;
  het is een leuke manier van je fitnessdoelen behalen

 

Slijmbeursontsteking bilspieren

Slijmbeursontsteking bilspieren

Wat te doen tegen slijmbeursontsteking van de bilspierenIschiale bursitis is een ontsteking, waarbij de benige gebieden onder de billen opzwellen en pijn doen. Tussen de gewrichten en pezen van het bekken bevinden zich kleine zakjes vloeistof om ze te helpen goed te...

Krachttraining

Krachttraining

Wat is krachttraining?   Krachttraining, ook wel weerstandstraining genoemd, is een belangrijk onderdeel van elke fitnessroutine. Het helpt je sterker te worden en bouwt ook het uithoudingsvermogen van de spieren op. Bij krachttraining beweeg je je lichaam tegen een...

Tabata

Tabata

Wil je afvallen? Flexibiliteit verhogen of spieren opbouwen? Er zijn talloze trainingsstijlen die je te helpen je beweegdoelen te bereiken. Het is leuk om eens een nieuw programma toe te voegen aan je training. De Tabata workout!Tabata is een geweldige ​​snelle...

Heup oefeningen

Heup oefeningen

De heup is een belangrijk gewichtsdragend gewricht in het lichaam en is verantwoordelijk voor veel functionele activiteiten zoals lopen en rennen, zitten en staan en traplopen. Door je heupen sterk en beweeglijk te houden, kan heuppijn en knieklachten voorkomen...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *