Wat is bloeddruk? De systolische en diastolische componenten.

jan 26, 2023

Een belangrijk indicator voor je algemene gezondheid!

De bloeddruk is een belangrijke indicator van de algemene gezondheid en het welzijn. Het verwijst naar de kracht van het bloed dat tegen de wanden van de slagaders drukt, die het bloed van het hart naar de rest van het lichaam vervoeren. Het meten van je bloeddruk kan je en jouw arts helpen om je gezondheidstoestand en eventuele risico’s beter te begrijpen.

bloeddrukmeter

Bloeddrukmetingen worden onderverdeeld in twee componenten, de systolische en de diastolische, die de druk meten wanneer het hart pompt en wanneer het rust. Een hoge bloeddruk kan het hart, de slagaders en andere organen belasten, waardoor het risico op een beroerte en een hartaanval toeneemt. Het is belangrijk dat je je  bloeddruk regelmatig laat controleren, zodat eventuele problemen vroegtijdig worden opgemerkt en behandeld.

 

Introductie

 

Het meten van de bloeddruk is één van de gemakkelijkste manieren om op hoge bloeddruk, of hypertensie, te screenen. Dit is een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen en beroertes. Als je een hoge bloeddruk hebt, kun je die verlagen door je levensstijl te veranderen, onder meer door gezond te eten, te bewegen en te mediteren. Bloeddruk is een belangrijke indicator van algemene gezondheid en welzijn. Het verwijst naar de kracht van het bloed dat tegen de wanden van de slagaders drukt die het bloed van het hart naar de rest van het lichaam brengen. Het meten van je bloeddruk kan jou en je arts helpen je gezondheidstoestand en eventuele risico’s beter te begrijpen. Bloeddrukmetingen zijn verdeeld in twee componenten, systolisch en diastolisch, die de druk meten wanneer het hart pompt en wanneer het in rust is. Een hoge bloeddruk kan het hart, de slagaders en andere organen belasten, waardoor het risico op een beroerte en een hartaanval toeneemt. Het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren, zodat eventuele problemen vroegtijdig worden opgemerkt en behandeld.

 

Wat is bloeddruk?

 

Bloeddruk is een indicatie van de kracht van het bloed tegen de wanden van je slagaders. Er zijn twee getallen voor de bloeddruk – het systolische getal (het bovenste getal) en het diastolische getal (het onderste getal). De systolische bloeddruk is de druk in de slagaders wanneer het hart samentrekt (het bloed naar de rest van het lichaam duwt). De diastolische bloeddruk is de druk in de slagaders wanneer het hart in rust is.

De bloeddruk wordt gemeten in millimeters kwik – mmHg. Een bloeddruk van 120/80 wordt dus geschreven als 120 over 80. Bloeddrukmetingen worden meestal vergeleken met een standaardbereik, dat verschilt afhankelijk van wie de test uitvoert. De meeste mensen met een gezonde bloeddruk vallen in het bereik onder 120/80. Een waarde van 120/80 of lager wordt als goed beschouwd. Maar sommige mensen met een optimale bloeddruk lopen een hoger risico op een beroerte of een hartaanval.

Hoe meet je de bloeddruk?

 

Om je bloeddruk te meten heb je een bloeddrukmanchet en een plaats om te zitten of te liggen nodig.

Er zijn een paar manieren om de bloeddruk te meten:

Binnenarm:
Je plaatst de manchet op je binnenarm.

Bovenarm:
Je plaatst de manchet op het bovenste deel van de arm.

Pols:
Je plaatst de manchet op de onderkant van de pols.

Enkel:
Je plaatst de manchet op de enkel.

 

Wat doet je bloeddruk in je lichaam?

 

De bloeddruk is een kracht die nodig is om het bloed door je lichaam te laten circuleren. De druk wordt bepaald door de hartslag en de hoeveelheid bloed die wordt weggepompt. De bloeddruk wordt gevoeld door de baroreceptoren – de bloedvaten hebben receptoren die de bloeddruk voelen.

De bloeddrukreceptoren in het lichaam werken als een waarschuwingssysteem. Als ze merken dat de bloeddruk te laag is, zullen ze de bloeddruk verhogen. Als ze merken dat de bloeddruk te hoog is, zorgen ze ervoor dat deze daalt. Dat is belangrijk omdat een te grote stijging of daling van de bloeddruk schade aan het hart en de slagaders kan veroorzaken. Het door het hart gepompte bloed is een vloeistof die essentiële voedingsstoffen en zuurstof vervoert naar de verschillende organen in het lichaam. Het bloed wordt samen met de afvalstoffen weer opgepompt en teruggevoerd naar het hart.

 

Bloeddrukcomponenten

 

De bloeddruk kan om een aantal redenen hoog zijn, waaronder je genen, een ongezond dieet, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging. Ook bloeddrukmedicatie kan het risico op hoge bloeddruk verhogen. Het is belangrijk om je bloeddruk onder controle te houden om risico’s op hartziekten en beroerte te verminderen.

 

Waarom is het belangrijk om je bloeddruk onder controle te houden?

 

Hoge bloeddruk kan schade veroorzaken aan de slagaders en de organen die ze bevoorraden, waaronder het hart en de nieren. Het is een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen en beroertes. Elk jaar sterft één op de drie mensen aan hart- en vaatziekten, meestal als gevolg van hoge bloeddruk. Mensen met hoge bloeddruk hebben vaak ook andere risicofactoren. Ongeveer een derde van de mensen met hoge bloeddruk weet niet dat ze die hebben. Bloeddruk is niet zomaar een getal op een pagina. Het is een cruciale indicator van de vitale functies van uw lichaam. Bij een hoge bloeddruk neemt het risico op dodelijke complicaties toe. Jouw arts kan je helpen de bloeddruk onder controle te houden.

 

 

De risico’s van hoge bloeddruk

 

Een bloeddruk van meer dan 140 systolisch en 90 diastolisch wordt beschouwd als hoog. Als de bloeddruk lang hoog blijft, kan deze de slagaders beschadigen en het risico op een hartaanval of beroerte verhogen, zelfs bij mensen die geen andere risicofactoren hebben.

Effecten van hoge bloeddruk op het lichaam kunnen zijn:
– Schade aan het hart
– Na verloop van tijd kan hoge bloeddruk het hart beschadigen. Het kan leiden tot hartfalen of een abnormaal hartritme (aritmie).
– Beroerte
– Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een beroerte aanzienlijk.

Het is zelfs de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en overlijden bij mensen boven de 65 jaar.

– Schade aan de nieren;
De nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van het bloed en het verwijderen van afvalstoffen en overtollig water. Een hoge bloeddruk belast de nieren extra.
– Dementie;
Hoge bloeddruk wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer.

 

Hoe verlaag je je bloeddruk?

 

Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen en beroertes. Het kan onder controle worden gehouden met veranderingen in dieet en levensstijl, zoals voldoende bewegen, overgewicht verliezen, gezond eten en omgaan met stress. Als je een hoge bloeddruk hebt, kunnen veranderingen in je levensstijl helpen deze te verlagen. Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stressbeheersing kunnen helpen de bloeddruk te verlagen. Als veranderingen in je levensstijl je bloeddruk niet tot een gezond niveau verlagen, kunnen medicijnen nodig zijn. Een gezond dieet met vers fruit en groenten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden en vis of gevogelte kan het risico op hoge bloeddruk verlagen. Beperking van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en zout kan je bloeddruk ook verlagen. Minstens 150 minuten matige lichaamsbeweging per week kan jouw bloeddruk helpen verlagen. Het beheersen van stress door middel van activiteiten als meditatie en yoga kan de bloeddruk helpen verlagen.

Conclusie

 

De bloeddruk is een cruciale indicator voor de vitale functies van het lichaam. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen en beroertes. Het kan onder controle worden gehouden met veranderingen in dieet en levensstijl, zoals voldoende lichaamsbeweging, overgewicht verliezen, gezond eten en stress onder controle houden.

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen