Hoe juist te ademen: Het belang van een goede ademhaling

okt 12, 2022

Het is geen geheim dat onze stressniveaus, werkgewoonten en persoonlijke relaties een serieuze impact kunnen hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar wist je dat hoe we ademen ook een directe invloed heeft op ons algehele welzijn?

ademhalen

Zelfzorg is een belangrijk onderdeel van het floreren in deze wereld. Gelukkig zijn er genoeg manieren om voor jezelf te zorgen en je beter te voelen! Een manier om je zelfzorg te verbeteren en stress te beheersen is het beoefenen van een paar verschillende ademhalingstechnieken. Goed ademhalen vermindert niet alleen stress, maar verlicht ook de spanning in het lichaam, kalmeert het centrale zenuwstelsel en helpt je om te gaan met negatieve emoties. Om te beginnen met je eigen zelfzorgreis met ademhalingstechnieken, lees dan verder voor alles wat je moet weten over de juiste ademhaling.

 

Wat is een goede ademhaling?

 

Een belangrijk onderdeel van zelfzorg is leren hoe je juist ademt. Goed ademen betekent dat u door uw middenrif ademt. Dit is de spier onder uw longen, die u actief moet aanspannen als u ademhaalt. Als u op de juiste manier ademt, zal uw maag op en neer gaan, maar uw borstkas mag niet bewegen. Als u uw borstspieren gebruikt om te ademen, kunnen uw schouders omhoog gaan staan en voelt u zich meer gestrest en gespannen. Slechte ademhalingsgewoonten, zoals oppervlakkig ademen en overmatig ademen, komen bij veel mensen voor. Oppervlakkig ademen betekent dat je kort en snel ademhaalt vanuit je borstkas. Hierdoor kan je borstkas snel stijgen en dalen en word je angstiger en meer gespannen.

 

Waarom is een goede ademhaling zo belangrijk?

 

Een goede ademhaling is de basis van een goede gezondheid. Het levert zuurstof aan uw cellen. Het verwijdert ook giftige koolstofdioxide uit de cellen. En het is de bron van het leven. Er wordt zelfs gezegd dat een gemiddeld persoon 16.000 keer per dag ademt. Dus, het is belangrijk om het goed te doen! Als je ademhaling inefficiënt is, dan krijgt je lichaam minder zuurstof. Als dit gebeurt, probeert je lichaam te compenseren door je hartslag en bloeddruk te verhogen. Als dit zo doorgaat, kan dit leiden tot hartaandoeningen, hoge bloeddruk en andere schadelijke gezondheidsproblemen.

 

Ademhalingsoefeningen tegen stress en angst

 

Een van de meest voorkomende toepassingen van ademhalingsoefeningen is het helpen verminderen van stress en angst. Stress is de reactie van je lichaam op een uitdaging, meestal veroorzaakt door een externe bron (zoals deadlines op het werk). Er zijn gezonde en ongezonde manieren om op stress te reageren. Ademhalingsoefeningen helpen je om op een gezonde manier op stress te reageren. Als je gestrest bent, geeft je lichaam cortisol en andere hormonen af waardoor je je angstig en gespannen voelt. Ademhalingsoefeningen dwingen je om diep in te ademen vanuit je buik, waardoor zuurstof naar je hersenen wordt gestuurd en de hoeveelheid cortisol in je lichaam afneemt.

 

Ademhalingsoefeningen om je te helpen slapen

 

Een andere manier om ademhalingsoefeningen te gebruiken is om je te helpen in slaap te vallen. Als je gestrest bent of veel aan je hoofd hebt, is het moeilijker om in slaap te vallen. Als je gestrest bent, geeft je lichaam cortisol af, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Als je probeert te slapen, is het belangrijk om je ademhaling en hartslag zo veel mogelijk te vertragen. Als je echt gestrest bent, probeer dan de 4-7-8 ademhalingsoefening. Wanneer je deze oefening doet, moet je je concentreren op je ademhaling. Tel tot vier terwijl je langzaam inademt door je neus. Houd je adem 7 seconden vast. Adem dan 8 seconden uit door samengeknepen lippen. Als je klaar bent, probeer je dan voor te stellen dat je op een plek bent waar je rust vindt. Dit zal je helpen te kalmeren en in slaap te vallen.

 

Ademhalingsoefeningen voor een goed humeur

 

Ademhalingsoefeningen kunnen je ook helpen je positiever en gelukkiger te voelen. Als je gestrest of angstig bent, voel je je vaak verdrietig of depressief. Maar als je ontspannen bent en goed ademt, voel je je blij en positief. Als je op de juiste manier ademt, wordt er zuurstof naar je hersenen gestuurd, waardoor endorfine en serotonine vrijkomen (chemische stoffen die je een gelukkig gevoel geven). Als je een slechte dag hebt, probeer dan elk uur de 4-7-8 ademhalingsoefening te doen. Het zal je helpen om de hele dag ontspannen en gelukkig te blijven.

 

Conclusie

 

Goed ademhalen is belangrijk om gezond te blijven. Het heeft ook veel bijkomende voordelen, zoals het helpen omgaan met stress en je gelukkiger voelen! Als je niet zeker weet hoe je correct moet ademen, maak je dan geen zorgen. Het is iets dat je zeker kunt leren. En als je dat doet, zul je een groot verschil merken in je gezondheid, humeur en dagelijks leven. Als je gestrest bent, is het makkelijk om te vergeten voor jezelf te zorgen. Maar elke dag een paar minuten de tijd nemen om diepe ademhalingsoefeningen te doen kan echt helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Als je je beter voelt, is het makkelijker om te gaan met alles wat het leven je brengt.

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen