Wil je het beste uit je workouts halen? Hoe kun je inschatten hoe ver je kunt gaan zonder geavanceerd meetapparatuur? Dan is deze RPE schaal een ideale indicator om bij jezelf te meten hoe hoog je trainingsintensiteit is.
Beoordeling van waargenomen inspanning (RPE) is een veel gebruikte en betrouwbare indicator om de trainingsintensiteit te volgen en te begeleiden. Met deze schaal kun je subjectief het inspanningsniveau beoordelen tijdens een inspanning. Ontwikkeld door Gunnar Borg, wordt het vaak ook wel de Borgschaal genoemd.
Twee RPE-schalen worden vaak gebruikt:
- de originele Borg-schaal of categorieschaal (schaal 6 tot 20), en
- de herziene categorie-ratio-schaal (schaal van 0 tot 10).
De oorspronkelijke schaal is ontwikkeld bij gezonde personen om te correleren met de hartslagfrequentie van de training (bijv. RPE 15 zou een hartslag van 150 bpm benaderen). Om personen in staat te stellen de terminologie beter te begrijpen is later deze categorie-ratio-schaal ontwikkeld.
Zowel de originele (schaal 6-20) als de herziene categorie-ratio (schaal 0-10) worden in de klinische praktijk gebruikt om de ervaren inspanning te meten, maar ook voor sportinstructeurs is deze manier van meten een hele simpele manier om te ervaren hoeveel iemand in een workout nog kan geven.
Ondanks dat het een subjectieve maatstaf is voor de trainingsintensiteit, bieden RPE-schalen bij correct gebruik waardevolle informatie.
De basis van RPE is perceptie, dus “waargenomen” inspanning. Dit principe houdt in dat er een niveau van zelfbewustzijn is dat vereist is om de schaal bruikbaar te maken.
Als je kijkt naar de schaal zoals hieronder is afgebeeld, kun je zelf redelijk een inschatting maken hoeveel inspanning je levert en hoeveel inspanning je eventueel nog zou kunnen leveren tijdens een workout.
0 reacties