Laterale Squat vs Side Lunge: Een uitgebreide vergelijking van de twee oefeningen

dec 10, 2022

Wil je je benen, bilspieren en core verstevigen? Zo ja, dan heb je misschien gehoord van laterale squats en side lunges als twee oefeningen die je kunnen helpen die doelen te bereiken. Deze oefeningen lijken misschien op elkaar, maar ze hebben enkele subtiele verschillen die een grote impact kunnen hebben op je training.

side lunge, lateral squat

In dit artikel geven we een uitgebreide vergelijking van laterale squats en side lunges, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke oefening je aan je trainingsroutine wilt toevoegen. We bespreken de voor- en nadelen van elke oefening, en leggen ook de juiste techniek uit om ze effectief uit te voeren. Dus, laten we beginnen en kijken naar de verschillen tussen laterale squats en side lunges.

 

Introductie

 

Squats en lunges zijn twee klassieke oefeningen die mensen vaak doen om kracht op te bouwen in hun benen, bilspieren en core. Squats worden uitgevoerd met de voeten en knieën in een hoek van 90 graden. Lunges daarentegen worden uitgevoerd met de ene voet voor de andere in een hoek van 90 graden. Er zijn twee variaties van elke oefening die u kunt doen: een voorwaartse variatie (front squat en forward lunge) en een zijwaartse variatie (lateral squat en lateral lunge). Het verschil tussen deze twee oefeningen is de richting waarin je je knieën en voeten beweegt. Bij een laterale variatie bewegen je knieën en voeten zijwaarts. Bij een voorwaartse variatie bewegen je knieën en voeten naar voren. Er is weinig onderzoek gedaan naar de verschillen tussen deze twee oefeningen, maar we weten wel dat ze verschillende voordelen bieden en gebruikt kunnen worden om verschillende spieren aan te pakken.

 

Wat zijn laterale squats en zijwaartse lunges?

 

Een squat is een soort oefening waarmee je je benen en bilspieren traint. Er zijn twee variaties van deze oefening: een side squat en een laterale squat. Een side squat wordt uitgevoerd met uw voeten in een hoek van 90 graden en uw knieën gebogen in een hoek van 90 graden. Een laterale squat wordt uitgevoerd met de voeten in een hoek van 45 graden en de knieën gebogen in een hoek van 45 graden. Een side lunge is een soort oefening waarmee u uw benen en core traint. Er zijn twee variaties van deze oefening: een laterale lunge en een frontale lunge. Een laterale lunge wordt uitgevoerd met de voeten in een hoek van 45 graden en de knieën gebogen in een hoek van 90 graden. Een frontale lunge wordt uitgevoerd met de voeten in een hoek van 90 graden en de knieën gebogen in een hoek van 90 graden. Hoewel deze oefeningen op elkaar lijken, zijn er enkele subtiele verschillen die een grote invloed kunnen hebben op je training.

 

Voordelen van laterale squats en zijwaartse lunges

 

Laterale squats en side lunges zijn samengestelde oefeningen die meerdere spieren tegelijk trainen. Ze kunnen helpen de kracht en flexibiliteit in je benen, bilspieren en core te verbeteren. Laterale squats helpen je balans, coördinatie en spierkracht te verbeteren, terwijl je ook je bilspieren, hamstrings, quads en kuiten traint. Side lunges kunnen ook helpen uw evenwicht, coördinatie en spierkracht te verbeteren. Bovendien worden je bilspieren, hamstrings, quads en kuiten getraind. Side lunges zijn ook geweldig voor het verbeteren van de flexibiliteit in je heupen. Squats en lunges hebben ook andere gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van je risico op hartaandoeningen en diabetes type 2. Squats en lunges verhogen ook uw uithoudingsvermogen en aërobe capaciteit, wat u kan helpen uw prestaties bij andere sporten en activiteiten te verbeteren.

 

Verschillen tussen laterale squats en zijwaartse lunges

 

Het belangrijkste verschil tussen side lunges en laterale squats is de positie van de knieën en voeten. Een side lunge wordt uitgevoerd met je voeten in een hoek van 45 graden en je knieën gebogen in een hoek van 90 graden. Een laterale squat wordt uitgevoerd met de voeten in een hoek van 45 graden en de knieën gebogen in een hoek van 45 graden. Bovendien wordt een side lunge gedaan met de ene voet voor de andere, terwijl een laterale squat wordt gedaan met beide voeten naast elkaar. Hoewel deze oefeningen op elkaar lijken, zijn er subtiele verschillen die een grote invloed kunnen hebben op je training.

 

Juiste techniek voor laterale squats

 

Bij een laterale squat moet je ervoor zorgen dat je voeten en knieën in een hoek van 45 graden staan. Je voeten moeten parallel aan elkaar staan, en je knieën moeten gebogen zijn in een hoek van 45 graden. Het is belangrijk dat u deze hoek tijdens de hele oefening aanhoudt. Gebruik een spiegel of laat een vriend u helpen met de juiste vorm om er zeker van te zijn dat u de oefening correct uitvoert. Om de oefening te beginnen, buig je je knieën, duw je je heupen naar achteren en laat je je zakken tot je dijen evenwijdig zijn aan de vloer. Zorg ervoor dat u tijdens de oefening je rug recht houdt en uw borst omhoog. Duw jezelf vervolgens weer rechtop. Houd voor extra intensiteit een gewicht in elke hand.

 

Juiste techniek voor zijwaartse lunges

 

Wanneer je een zijwaartse lunge doet, moet je ervoor zorgen dat je voeten en knieën in een hoek van 90 graden staan. Je voeten moeten parallel aan elkaar staan en je knieën moeten gebogen zijn in een hoek van 90 graden. Het is belangrijk dat je deze hoek tijdens de hele oefening aanhoudt. Gebruik een spiegel of laat iemand je helpen met de juiste vorm om er zeker van te zijn dat je de oefening correct uitvoert. Plaats om de oefening te beginnen één voet voor de andere in een hoek van 90 graden, duw je heupen naar achteren en laat je zakken tot je dij parallel is aan de vloer. Zorg ervoor dat je tijdens de oefening je rug recht houdt en je borst omhoog. Duw jezelf vervolgens weer rechtop. Houd voor extra intensiteit een gewicht in elke hand.

 

Voordelen en nadelen van laterale squats

 

Laterale squats zijn een geweldige oefening voor het verbeteren van de kracht van je benen, coördinatie en balans. Ze zijn ook effectief in het verbranden van vet en het verstevigen van je dijen en billen. Omdat je je knieën en voeten van links naar rechts beweegt, verbeteren ze ook de flexibiliteit van je heupen. Bij regelmatige oefening kun je al na acht weken merkbare resultaten verwachten. Aan de andere kant, omdat laterale squats worden gedaan met je voeten en knieën in een hoek van 45 graden, betrekken ze minder spieren dan een traditionele squat, die wordt gedaan met de voeten en knieën in een hoek van 90 graden. Dit betekent dat laterale squats niet zo effectief zijn om je core en bilspieren te versterken als squats. Ze zijn ook minder effectief in het verbranden van vet en het verstevigen van je benen en heupen dan squats. Om deze redenen doen veel mensen liever traditionele squats dan laterale squats.

 

Voordelen en nadelen van zijwaartse lunges

 

Side lunges zijn een geweldige oefening voor het verbeteren van core en been kracht, coördinatie en balans. Ze zijn ook effectief in het verbranden van vet en het verstevigen van je dijen en bilspieren. Omdat je je knieën en voeten van links naar rechts beweegt, verbeteren ze ook de flexibiliteit van je heupen. Bij regelmatige oefening kunt u al na acht weken merkbare resultaten verwachten. Aan de andere kant, omdat side lunges worden gedaan met je voeten en knieën in een hoek van 90 graden, betrekken ze meer spieren dan een laterale squat, die wordt gedaan met de voeten en knieën in een hoek van 45 graden. Dit betekent dat side lunges effectiever zijn in het versterken van je core en glutes dan laterale squats. Ze zijn ook effectiever in het verbranden van vet en het verstevigen van je benen en heupen dan laterale squats. Om deze redenen geven veel mensen de voorkeur aan side lunges boven laterale squats.

 

Conclusie

 

Squats en lunges zijn twee klassieke oefeningen die je kunnen helpen sterker en strakker te worden. Laterale squats en zijwaartse lunges zijn twee variaties van squats en lunges. Er zijn enkele subtiele verschillen tussen deze twee oefeningen, maar ze zijn allebei geweldig voor het versterken van je core en benen. Laterale squats worden gedaan met de voeten en knieën in een hoek van 45 graden, terwijl zijwaartse lunges worden gedaan met de voeten en knieën in een hoek van 90 graden. Ook bij deze oefeningen worden verschillende spieren aangesproken en kunnen verschillende delen van het lichaam worden aangepakt. Bij regelmatige oefening kun je merkbare resultaten verwachten van beide oefeningen.

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen