oefeningen tijdens zwangerschap

mrt 18, 2023

Zwangerschap is een tijd van grote vreugde en verwachting, maar het kan ook een tijd van zorgen zijn, vooral als het gaat om de gezondheid van moeder en kind. Daarom is het zo belangrijk dat je je bewust bent van de voordelen van bewegen tijdens de zwangerschap.

Oefeningen zwangerschap

Van een betere slaap en meer energie tot een betere bloedsomloop en minder symptomen van angst en depressie: zwangere vrouwen kunnen allerlei lichamelijke en geestelijke voordelen ondervinden als ze regelmatige lichaamsbeweging in hun dagelijkse routine opnemen.

Lichaamsbeweging kan ook de kracht en het uithoudingsvermogen verbeteren van de spieren en gewrichtsbanden die tijdens de bevalling worden gebruikt, waardoor de bevalling soepeler en sneller verloopt. Al met al is het duidelijk dat bewegen tijdens de zwangerschap zeer gunstig is voor moeder en kind.

 

Wat zijn de voordelen van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap?

 

Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap kan de kwaliteit van de slaap en het energieniveau van moeder en kind verbeteren. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook een angstremmend effect hebben op een vrouw, wat het risico op een postnatale depressie kan verminderen. Bovendien kunnen aanstaande moeders tijdens hun zwangerschap gemakkelijk een paar extra kilo’s spieren toevoegen en hebben ze minder kracht nodig om de bevalling door te komen.

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap actiever zijn, kunnen hun zwangerschap positiever ervaren, met meer energie en een betere slaap. Sommige vrouwen melden ook minder misselijkheid en een lager risico op zwangerschapsdiabetes. Het wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen matig bewegen, zoals stevig wandelen, zwemmen of fietsen.

 

Welke vormen van lichaamsbeweging zijn veilig tijdens de zwangerschap?

 

Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap kan een positieve invloed hebben op de zwangerschapsresultaten, zoals een kortere arbeid, minder zwangerschapscomplicaties en een sneller herstel van de moeder.

Het is echter belangrijk te weten dat geen enkele vorm van lichaamsbeweging volledig risicoloos is tijdens de zwangerschap. Het is aan te raden om sporten met snelle bewegingen, zoals hockey of voetbal, te vermijden.

Ook oefeningen met veel impact, zoals hardlopen en calisthenics, moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden.

 

Wat moeten zwangere vrouwen vermijden tijdens het sporten?

Als je wil gaan sporten tijdens de zwangerschap, zul je rekening moeten houden met je zgn. bewegingsgeschiedenis.

Vrouwen die zwaarlijvig waren voordat ze zwanger werden, moeten zich vóór de zwangerschap richten op het verbeteren van hun conditie, omdat een hogere conditie zwangere vrouwen kan helpen veilig gewicht te verliezen. Het is ook belangrijk te weten dat sommige vormen van lichaamsbeweging onveilig kunnen zijn tijdens de zwangerschap.

Zwangere vrouwen moeten activiteiten vermijden die de gezondheid van de moeder of de foetus in gevaar kunnen brengen, zoals extreme sporten, gewichtheffen en langdurig sporten. Als een zwangere vrouw geïnteresseerd is in aërobe fitness, moet ze haar fitnessniveau geleidelijk verbeteren, zonder te overdrijven.

 

Welke voorzorgsmaatregelen moeten zwangere vrouwen nemen voordat ze gaan sporten?

 

Ten eerste moeten zwangere vrouwen hun arts raadplegen om er zeker van te zijn dat ze lichamelijk klaar zijn om te sporten. Vrouwen met hoge bloeddruk, diabetes of obesitas moeten zware oefeningen vermijden tot ze een arts hebben geraadpleegd. Vrouwen die onlangs zijn bevallen, moeten ten minste twee weken wachten met intensieve oefeningen, omdat zij kwetsbaarder zijn voor blessures. Vrouwen moeten ook veel water drinken tijdens het sporten – een zwangere vrouw moet voor, tijdens en na de training minstens twee koppen water drinken. Anaerobe oefeningen, zoals intensieve calisthenics of hardlopen, moeten worden vermeden. Vrouwen moeten ook het tillen van zware voorwerpen vermijden en langzaam werken bij krachttraining. Indien mogelijk moeten zwangere vrouwen zware oefeningen, zoals rennen en springen, vermijden.

 

 

Wat zijn enkele tips voor lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap?

 

Zwangere vrouwen moeten langzaam beginnen met trainen en de duur en intensiteit van de activiteiten geleidelijk opvoeren. Volg een uitgebreide en veilige trainingsroutine, met goede voeding en rust. Als je voor het eerst traint, begin dan met activiteiten met een lage intensiteit. Je kan ook proberen elke dag 10 tot 15 minuten stevig te wandelen. Zoek een activiteit die je leuk en aangenaam vindt om te doen. Dit houdt je gemotiveerd en voorkomt verveling. Investeer in goede rekbare trainingskleren, vooral als je van plan bent veel te bewegen tijdens de vroege zwangerschap. Draag schoenen waarmee je gemakkelijk kunt wisselen tussen verschillende oefeningen en die comfortabel maar stevig zijn.

 

Hoe lang en hoe vaak moeten zwangere vrouwen trainen?

 

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap matig actief zijn, moeten streven naar 150 minuten lichaamsbeweging per week, verdeeld over intervallen van 10-20 minuten. Matige en intensieve vormen van lichaamsbeweging moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden. Vrouwen die fitter zijn, moeten streven naar een zwaardere trainingsroutine. Tijdens de zwangerschap moeten zwangere vrouwen situaties vermijden waarin zij een risico kunnen lopen, zoals activiteiten met veel impact, calisthenics of intensief gewichtheffen.

 

Wat zijn enkele postnatale oefeningen?

 

Na de zwangerschap kunnen vrouwen baat hebben bij voortgezette lichaamsbeweging, die de algehele gezondheid kan bevorderen. Veel vrouwen worden na de zwangerschap zwaarder, vooral rond de buik en de heupen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen deze zones te verstevigen en de algemene gezondheid te verbeteren. Er zijn veel postnatale oefeningen die goed zijn voor de gezondheid en fitheid van moeder en kind.

Deze oefeningen omvatten:
– Versterken van de bekkenbodemspieren
– Versterken van de buikspieren
– Versterken van de onderrug
– Versterken van de bovenrug
– Flexibiliteitsoefeningen die de flexibiliteit van de gewrichten kunnen verbeteren, vooral de gewrichten van de heupen en de wervelkolom.

 

 

Zijn er oefeningen die zwangere vrouwen beter niet kunnen doen?

 

Zoals bij elke vorm van oefening moeten zwangere vrouwen oefeningen vermijden die gevaarlijk kunnen zijn of die hen kwetsbaar maken. Tijdens de zwangerschap moeten zwangere vrouwen extreme calisthenics, zoals hoogspringen of salto’s, en gewichtheffen of krachttraining vermijden. Vrouwen moeten ook langeafstandslopen of fietsen vermijden tot hun arts hen vertelt dat ze volledig hersteld zijn van de bevalling.

 

Wat zijn enkele veel voorkomende mythes over zwangerschapstraining?

 

Oefenen tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk – het is belangrijk om de juiste hoeveelheid oefeningen te doen, afhankelijk van je conditie, voordat je zwanger wordt.

Je hoeft je routine of workout niet aan te passen aan je zwangerschap. Zwangere vrouwen moeten intensieve of belastende trainingen niet vermijden, want die moeten even ijverig worden voortgezet als vóór de zwangerschap. Regelmatige lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap heeft veel voordelen en het is nooit te laat om te beginnen met sporten. Oefeningen voor zwangere vrouwen zijn veilig en effectief en kunnen gemakkelijk en zonder grote veranderingen in je routine worden uitgevoerd.

 

Wat zijn de laatste gedachten over zwangerschap en lichaamsbeweging?

 

Sporten is goed tijdens de zwangerschap omdat het de kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren en gewrichtsbanden tijdens de bevalling verbetert en de bevalling soepeler en sneller laat verlopen. Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging helpen de spieren te versterken en de bloedcirculatie te verbeteren, waardoor de moeder zich beter voelt en beter slaapt. Elke vorm van lichaamsbeweging is veilig tijdens de zwangerschap zolang het de gezondheid van de moeder of de foetus niet in gevaar brengt. Zwangere vrouwen moeten echter snelle bewegingen vermijden als zij een geschiedenis van hoge bloeddruk of diabetes hebben of zwaarlijvig zijn. Zwangere vrouwen moeten ook elke vorm van seksuele activiteit vermijden, evenals activiteiten die aanzienlijke schokken veroorzaken, zoals langeafstandslopen of fietsen.

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen