Pijn op de borst?

mei 27, 2021

borst, borstspier, pijn op de borst

Pijn op de borst: oorzaken en gevolgen

 

Pijn op de borst kan vele vormen aannemen, van een scherpe steek tot een drukkende pijn. Soms voelt de pijn branderig aan. In sommige gevallen verspreidt de pijn zich van de nek naar de kin en vervolgens naar de rug of achterkant van een of beide armen.

Oorzaken van een pijnlijk gevoel op de borst

Er zijn veel verschillende problemen die een pijnlijk gevoel op de borst kunnen veroorzaken. De meest levensbedreigende oorzaak is een probleem met het hart of de longen. Aangezien borstpijn kan duiden op een ernstig probleem, moet in zo een geval onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen. Bij een pijnlijke druk op de borst is het altijd raadzaam om een medische arts te vragen.

 

vitamine C ondersteund gezondheid

Hartgerelateerde oorzaken

Voorbeelden van hartgerelateerde oorzaken van een pijnlijke druk op de borst zijn:

Hartaanval
Een hartaanval is het gevolg van een geblokkeerde bloedstroom, vaak van een bloedstolsel, naar je hartspier.

Angina
Angina is de term voor pijn op de borst die wordt veroorzaakt door een slechte bloedtoevoer naar het hart. Dit wordt vaak veroorzaakt door de opeenhoping van dikke plaques op de binnenwanden van de slagaders die bloed naar je hart voeren. Deze plaques vernauwen de slagaders en beperken de bloedtoevoer naar het hart, vooral tijdens inspanning.

Aortadissectie
Deze levensbedreigende aandoening betreft de hoofdslagader die vanuit je hart (aorta) loopt. Als de binnenste lagen van dit bloedvat scheiden, wordt er bloed tussen de lagen geperst en kan de aorta scheuren.

Pericarditis
Dit is een ontsteking van de zak rond je hart. Het veroorzaakt meestal scherpe pijn die erger wordt wanneer je inademt of wanneer je gaat liggen.

 

Spijsverteringsoorzaken

Een pijnlijk gevoel op de borst kan ook worden veroorzaakt door aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, waaronder:

Maagzuur
Dit pijnlijke, branderige gevoel achter je borstbeen treedt op wanneer maagzuur vloeit vanuit je maag naar de buis die je keel met je maag (slokdarm) verbindt.

Slikstoornissen
Aandoeningen van de slokdarm kunnen het slikken moeilijk en zelfs pijnlijk maken.

Galblaas- of pancreasproblemen
Galstenen of een ontsteking van je galblaas of alvleesklier kunnen leiden tot buikpijn die uitstraalt naar je borst.

 

Spier- en botoorzaken

Sommige soorten borstpijn worden in verband gebracht met verwondingen en andere problemen die de structuren van de borstwand aantasten. Daartoe behoren:

Costochondritis
In deze toestand raakt het kraakbeen van je ribbenkast, met name het kraakbeen dat je ribben met je borstbeen verbindt, ontstoken. Dit veroorzaakt een pijnlijk gevoel.

Spierpijn
Chronische pijnsyndromen, zoals fibromyalgie, kunnen aanhoudende spiergerelateerde pijn op je borst veroorzaken.

Gewonde ribben
Een gekneusde of gebroken rib kan een pijnlijk gevoel op de borst veroorzaken.

 

Longgerelateerde oorzaken

Veel longaandoeningen kunnen pijn op de borst veroorzaken, waaronder:

Longembolie
Dit gebeurt wanneer een bloedstolsel vast komt te zitten in een longslagader, waardoor de bloedstroom naar het longweefsel wordt geblokkeerd.

Pleuritis
Als het membraan dat je longen bedekt ontstoken raakt, kan dit zorgen voor een pijnlijk gevoel op de borst die erger wordt als je inademt of hoest.

Klaplong
De pijnlijke druk op de borst die gepaard gaat met een ingeklapte long begint meestal plotseling en kan uren aanhouden. Het wordt heel vaak geassocieerd met kortademigheid. Een ingeklapte long ontstaat wanneer lucht in de ruimte tussen de long en de ribben lekt.

Pulmonale hypertensie
Deze aandoening treedt op als je een hoge bloeddruk hebt in de slagaders die bloed naar de longen voeren, wat een pijnlijke gevoel op de borst kan veroorzaken.

Symptomen van borstpijn

Pijn op je borst kan veel verschillende sensaties veroorzaken, afhankelijk van de oorzaak van de symptomen. in sommige gevallen heeft de oorzaak niets met je hart te maken, maar het is altijd het beste om bij twijfel een arts te raadplegen.

Hartgerelateerde pijn op je borst
Hoewel een pijnlijk en drukkend gevoel op de borst vaak wordt geassocieerd met hartaandoeningen, zeggen veel mensen met hartaandoeningen zelf dat ze een vaag ongemak hebben ervaren dat niet noodzakelijkerwijs als pijn wordt geïdentificeerd. Over het algemeen kan ongemak op de borst als gevolg van een hartaanval of een ander hartprobleem worden beschreven door of geassocieerd met een of meer van de volgende zaken:

• Druk, volheid, branderig gevoel of beklemming op de borst
• Verpletterende of brandende pijn die uitstraalt naar je rug, nek, kaak, schouders en een of beide armen
• Pijn die langer dan een paar minuten aanhoudt, erger wordt met activiteit, verdwijnt en terugkomt of varieert in intensiteit
• Kortademigheid
• Koud zweet
• Duizeligheid of zwakte
• Misselijkheid of braken

Pectoralis major Strain

De pectoralis major is de meest superieure en grootste spier van de voorste borstwand. Het is een dikke, waaiervormige spier die onder het borstweefsel ligt en de voorwand van de oksel vormt. Bij een een pectoralis major strain is er sprake een scheur in de hoofdspier aan de voorkant van de borst, algemeen bekend als de “pec”. Fysiotherapie kan de symptomen hiervan behandelen.

Deze spierscheuring treedt meestal op wanneer je een zwaar voorwerp van je borst af duwt. Dit kan gebeuren tijdens krachttraining, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van bankdrukken. Tijdens het bankdrukken kunnen grote krachten die de spier moet genereren om de stang omhoog en omlaag te brengen, gecombineerd met een overstrekking van de spier, een te grote belasting vormen, waardoor de grote spier van de borst kan scheuren.

De eerste pijn die je voelt wanneer de grote borstspier scheurt, is plotselinge pijn. Deze pijn wordt meestal aan de voorkant van de oksel gevoeld en soms over de gehele borst. Tegelijkertijd kan je ook voelen dat er iets in je borst ‘scheurt’. Bij kleine scheuringen kan je mogelijk door blijven oefenen, al zul je wel een lichte pijn voelen. Wanneer de spier echter afkoelt, kan de pijn geleidelijk aan verergeren naarmate er bloedingen en zwellingen rond de gewonde spier optreden. De betrokken borstspier wordt vaak strak en stijf.

Andere symptomen zijn onder meer:
• verminderde bewegingsvrijheid
• zwelling / ontsteking
• stijfheid
• zwakheid
• doof gevoel

Wat te doen bij een scheur van de grote borstspier

De belangrijkste periode bij de eerste behandeling van een pectoralis-major-scheur is de eerste 24 tot 48 uur. Dit is wanneer het grootste deel van de bloeding en zwelling rond de gewonde spier optreedt. Om de hoeveelheid zwelling onder controle te houden en daarom de mate van schade aan de borstspier te beperken, moet de spier rusten en als het ware bevroren worden. Rust omvat het beperken van het gebruik van de gewonde arm. IJs moet elke 1-2 uur gedurende 15-20 minuten op de gewonde plek worden aangebracht. Idealiter gebruik je gemalen ijs dat in een vochtige doek is gewikkeld. Maak ook contact met je fysiotherapeut.

In de eerste dagen na een zware belasting van de borstspier dien je geen activiteiten te ondernemen die de bloedtoevoer naar de geblesseerde spier verhogen. Deze omvatten warme douches, strekken van de borstspier, massage, alcoholgebruik en overmatig gebruik van de arm. Dergelijke handelingen kunnen het bloeden van spieren verlengen en de zwelling versterken, wat resulteert in verdere pijn en een langdurig herstel.

Effecten op lange termijn van een pectoralis-major-scheur
De meeste pectoralis-major-scheuringen genezen binnen enkele weken zonder complicaties. Een deel van de verwondingen kan echter leiden tot effecten op langere termijn, afhankelijk van de ernst van het letsel en de omvang van de schade. Soms is een operatie nodig om de gescheurde uiteinden van de spier te herenigen. Als ernstig letsel niet vroegtijdig wordt gediagnosticeerd en aangepakt, kan dit je herstel verlengen. Ook minder ernstig letsel kan lang duren om te genezen wanneer dit niet op de juiste manier wordt behandeld. Dit kan resulteren in een strakke, zwakke borstspier die vatbaar is voor nieuwe verwondingen wanneer je weer actief gaat trainen.

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen