Schuine buikspieren: Oblique Ab-oefeningen

jan 14, 2023

Train je schuine buikspieren: Oblique Ab-oefeningen

Een sterke romp is essentieel voor alle soorten lichaamsbeweging, en oefeningen voor de onderbuik zijn een geweldige manier om je rompspieren te versterken en strakker te maken.

oefeningen buikspieren

Van planken en sit-ups tot beenheffingen en  crunches, er zijn verschillende schuine buikspieroefeningen die kunnen worden gebruikt om je core te trainen en een sterker en gezonder lichaam op te bouwen. Dit artikel voor schuine buikspieren geven je de informatie die je nodig hebt om effectief je onderbuik te trainen en je core te versterken. Met de juiste instructies en toewijding kun je resultaten bereiken die je wenst en het lichaam krijgen dat je altijd al wilde. Dus, als je klaar bent om de volgende stap naar je fitness doelen te nemen, lees dan verder om meer te leren over de verschillende oefeningen voor schuine buikspieren die je kunnen helpen om ze te trainen.

 

Wat zijn schuine buikspieroefeningen?

 

Oblique buikspieroefeningen zijn oefeningen die gericht zijn op je obliques, ofwel de spieren die langs de zijkanten van je romp lopen en je taille een duidelijke “V-vorm” geven. Dit zijn de buitenste spieren van je core, en zij zijn verantwoordelijk voor het helpen bij rotatie, het stabiliseren van uw wervelkolom, en helpen bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, rennen en zelfs ademen. Als je obliques sterk zijn, helpen ze je wervelkolom en buik te beschermen tegen blessures, waardoor ze een zeer belangrijke spiergroep zijn om te trainen. Hoewel je obliques vooral worden gebruikt om je core te stabiliseren, kun je ze ook zelfstandig trainen om je houding te verbeteren en je torso sterker te maken. Oblique oefeningen kunnen ook worden gebruikt om je onderbuik strakker te maken, waardoor je buik slanker en kleiner lijkt. Als je op zoek bent naar een manier om je core strength te verbeteren en je lichaam een slanker en strakker uiterlijk te geven, kunnen oblique oefeningen je zeker helpen jouw doelen te bereiken.

 

Voordelen van schuine buikspieroefeningen

 

Zoals gezegd kunnen schuine buikspieroefeningen helpen je core te versterken en je houding te verbeteren. Daarnaast kan dit soort oefeningen ook helpen je algehele kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren, wat van pas kan komen als je deelneemt aan een sport of activiteit die veel fysieke inspanning vereist. Oblique oefeningen kunnen je ook helpen je evenwicht en coördinatie te verbeteren door je buikspieren aan te spreken en je houding te verbeteren. Als je buikspieren sterker zijn, kunnen ze je helpen een goede houding aan te nemen en ongewenste rug- en houdingsproblemen te voorkomen. Dit kan bijzonder nuttig zijn als je op je werk of op school lange tijd moet staan of zitten, of als je rugpijn hebt die je hindert bij je dagelijkse activiteiten. Bovendien kun je met een sterke core bewegingen als squats en deadlifts met de juiste vorm en techniek uitvoeren, waardoor je je algehele kracht kunt vergroten en blessures kunt voorkomen. Als je op zoek bent naar een manier om je houding te verbeteren, je kracht en uithoudingsvermogen te vergroten, je evenwicht en coördinatie te verbeteren, en je zelfs te helpen een slankere buik te krijgen, kunnen schuine buikspieroefeningen helpen.

 

 

Schuine buikspieroefeningen die je thuis kunt doen

 

Je hoeft niet naar de sportschool om de voordelen van deze oefeningen te krijgen. In feite kunnen ze zo simpel zijn als het doen van wat crunches of planken in je woon- of slaapkamer. Het eerste wat je kunt doen is planken. Deze zijn geweldig voor je obliques, en je kunt ze zelfs geavanceerder maken met een extra beenlift of zijplank. Je kunt ook sit-ups doen. Je kunt gaan liggen en je torso van de vloer tillen, of ze doen met gebogen knieën zoals crunches. Voor de side crunch ga je op je zij liggen met je benen gestapeld en je bovenbeen tegen je romp. Til je heupen en schouders van de grond en houd deze positie een paar seconden vast. Om het uitdagender te maken, kun je je been in de lucht tillen of je torso naar je opgetilde been draaien. Als je iets intensers wilt, kun je de medicine ball twist proberen. Terwijl je staat, houd je de bal vast met beide handen aan je zijde en draai je je torso zo ver mogelijk naar de ene kant en dan naar de andere.

 

 

Hoe voer je schuine buikspieroefeningen goed uit?

 

Hoewel alle bovenstaande oefeningen geweldig zijn voor je obliques, zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je ze goed uitvoert. Ten eerste, zorg ervoor dat je de juiste vorm en techniek gebruikt, vooral als je zware gewichten tilt. En als je een gezondheidsprobleem hebt of pijn voelt bij deze oefeningen, overleg dan met je arts voordat je doorgaat met de oefeningen. En als je klaar bent om schuine buikspieroefeningen aan je trainingsroutine toe te voegen, is het aan te bevelen om ze twee tot drie keer per week te doen. Als je voor het eerst traint, kun je het beste beginnen met een licht gewicht en de hoeveelheid verhogen naarmate je sterker wordt.

 

Tips om het meeste uit je schuine buikspieroefeningen te halen

 

Zoals bij elke soort oefening is het belangrijk om je lichaam op te warmen voordat je schuine buikspieroefeningen uitvoert. Dit kan blessures helpen voorkomen en je helpen het meeste uit je training te halen. Je kunt dit doen door een paar minuten lichte cardio te doen, zoals wandelen of joggen, of door een paar gemakkelijke stretchoefeningen te doen. Het is ook aan te raden om na de training te rekken. Om je core training te maximaliseren, is het ook belangrijk om andere soorten core oefeningen in je trainingsroutine op te nemen. Squats, sit-ups, planken, en push-ups zijn slechts enkele voorbeelden van oefeningen die je core aanpakken. Als je je core nog sterker wilt maken, kun je zelfs een combinatie van bovenstaande oefeningen proberen. Je kunt bijvoorbeeld crunches doen, gevolgd door planken en sit-ups. Plus, als je je obliques nog meer wilt versterken, kun je gewicht toevoegen aan je oefeningen of meer geavanceerde variaties van bovenstaande oefeningen proberen.

 

Voorbeeldoefeningen voor schuine buikspieren

 

Als je specifieke workouts wilt doen die je obliques aanpakken, zijn hier een paar voorbeelden.

Workout 1:

 • Plank: 30 seconden
 • Crunch: 15 reps
 • Beenheffen: 15 reps elk been
 • Zijwaartse crunch: 15 rep.

 

Workout 2:

 • Crunch: 15 reps
 • Beenheffen: 15 reps elk been
 • Zijwaartse crunch: 15 rep
 • Reverse crunch: 15 herhalingen

 

 

Hoe je schuine buikspieroefeningen in je fitnessroutine kunt opnemen

 

Om het meeste uit je schuine buikspieroefeningen te halen, moet je ze aan het eind van je training doen, na oefeningen die vooral je grotere spieren (zoals je benen en rug) aanpakken. Je kunt de bovenstaande oefeningen doen of de voorbeeldtrainingen hierboven gebruiken om te beginnen. Als je een full-body workout wilt doen, kun je bovenstaande oefeningen doen na meer been- en rugoefeningen. Als je een workout voor het bovenlichaam wilt doen, kun je de bovenstaande oefeningen doen na meer schouder- en armoefeningen. Als je een workout voor het onderlichaam wilt doen, kun je bovenstaande oefeningen doen na meer beenoefeningen. Als je een combinatie van boven- en onderlichaam wilt doen, kun je bovenstaande oefeningen doen na meer been- en rugoefeningen.

 

Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij schuine buikspieroefeningen

 

Hoewel deze oefeningen geweldig zijn voor je core, wil je niet overdrijven. Als je voor het eerst oefeningen doet, kun je het beste langzaam beginnen en geleidelijk aan sterker worden. Zoals bij elke soort oefening moet je ervoor zorgen dat je de juiste vorm en techniek gebruikt om blessures te voorkomen en het meeste uit je training te halen. Het is ook belangrijk om je core geleidelijk op te bouwen.

 

En verder

 

– Strek je niet te veel uit:
Je hoeft voor deze oefeningen niet naar de grond te gaan of je helemaal tot aan je tenen uit te strekken. Je moet deze oefening diep in je core voelen, niet in je nek of bovenlichaam.

– Draai niet te veel:
Te veel draaien kan je rug pijn doen en onnodige druk op je wervelkolom uitoefenen, dus let erop dat je je core strak houdt en niet te veel uitrekt.

– Houd je adem niet in:
Je adem inhouden kan leiden tot licht in het hoofd en zelfs flauwvallen. Zorg ervoor dat je goed uitademt en inademt bij deze oefeningen.

– Laat je hartslag niet dalen:
Zorg ervoor dat je hartslag omhoog blijft tijdens deze oefeningen, zelfs als je je wat licht in het hoofd voelt.

 

Conclusies

 

Als je deze tips opvolgt en deze schuine buikspieroefeningen regelmatig uitvoert, zul je een verschil merken in je spierspanning en kracht van je buikspieren. Zorg ervoor dat je gezond eet, veel slaapt en gehydrateerd blijft, en je zult goed op weg zijn om het lichaam te krijgen dat je altijd al wilde.

Veel succes!

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

 • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
 • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
 • Op een praktische manier wilt bewegen
 • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
 • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
 • Je die stok achter de deur nodig hebt
 • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
 • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen