Slacklinen, een nieuwe trend!

aug 1, 2021

Wat is Slacklinen?

 

Bij slacklinen probeer je op een gespannen band je evenwicht te bewaren. Hierbij heb je concentratie, balans en coördinatie nodig. Het is ooit ontwikkeld door bergbeklimmers in de VS eind jaren tachtig. Vanaf 2006 werd het populair in Europa door de introductie van slackline sets die ideaal zijn voor beginners.

Slacklinen

Ik ben een beginner met slacklinen;
waar moet ik op letten?

 

Als je begint met slacklinen zijn de breedte en de lengte van de slackline van belang. Het beste kun je starten met een slackline van 15 meter lang en 50 mm breed. Een langere slackline van bijvoorbeeld 30 meter is lastiger, omdat je in het begin beter op kortere afstanden kunt oefenen. Ook zorgt een langere slackline ervoor dat je meer gewicht mee moet nemen. Het hangt natuurlijk ook af van waar je je slackline gaat spannen; heb je een grote afstand te overbruggen, dan kan ook voor een beginner een lijn van 30 meter een juiste keuze zijn.
Een smalle slackline is in het begin vaak te lastig; 50 mm is de breedste slackline die er is. Dit is ideaal voor beginners. Verder heb je boombeschermers nodig, als je de slackline tussen twee bomen gaat spannen. Ten slotte is een sling ook handig; door het gebruik van een sling hangt de slackline rechter en zal deze minder snel kantelen. Al deze onderdelen samen kun je kopen in een slackline set voor beginners.

Slacklinen kun je het beste met anderen doen; je hebt er in het begin minstens twee personen voor nodig, om te zorgen dat je niet steeds op de grond valt. Verder is het handig om loszittende kleding aan te trekken die vies mag worden; zorg ervoor dat je broek niet over je voeten hangt. En slacklinen gaat het beste op blote voeten; als je per se schoenen aan wilt, kies dan een paar met dunne zolen zodat je de lijn nog kunt voelen.

 

Hoe balanceer je op een slackline?

 

De beste plek om op de lijn te gaan staan is dicht bij een van de bomen waar de lijn vastgemaakt is. Daar is de spanning op de lijn het grootste. Daarna zet je je voet op de lijn; zorg ervoor dat je hele voet erop staat. Richt je aandacht op een punt aan de andere kant van de lijn. Daarna zet je je rustig af met het been dat nog op de grond staat, en verplaatst je voet naar de lijn. Het werkt het beste als je niet twijfelt, maar dit vol overtuiging doet. Houd je knieën licht gebogen, dat maakt het makkelijker om je evenwicht te vinden. Het helpt enorm als je de eerste paar keren iemand naast je hebt staan, houd dan je hand licht op hun schouder. Ook kan het helpen als iemand op de lijn gaat zitten om de lijn strak te houden.
Als je eenmaal je balans hebt gevonden, kun je beginnen met lopen. Houd je blik in de verte, dit helpt de balans te houden. Beweeg rustig en zo ontspannen als je kunt. Hierbij heb je al je spieren nodig, dus wees niet verbaasd als het zwaar is!

 

Waarom is slacklinen zo goed voor mijn lichaam?

 

Met slackline verbeter je je coördinatie en balans. Daarnaast is het goed voor de spieren in je gehele lichaam; je core wordt ermee versterkt en je gebruikt je rug, buikspieren, benen en armen om je balans te houden. Ten slotte beoefen je slacklinen meestal buiten, dat betekent dat je meer vitamine D aan gaat maken.

 

Welke disciplines van slacklinen zijn er?

 

#1 Lowlinen:
het lopen over een laaggehangen slackline. Meestal wordt de slackline tussen twee bomen gespannen. Dit is zeer geschikt voor beginners.
#2 Tricklinen:
het belangrijkste bij deze discipline is het doen van trucs (tricks), waarbij de slackline bijna als trampoline wordt gebruikt. Gebruikte trucs zijn de buttbounce (het veren op de billen) of het maken van een salto.
#3 Longlinen:
het doel is zoveel mogelijk afstand af te leggen op de slackline. Het record is op dit moment maar liefst 2 kilometer.
#4 Highlinen:
hierbij wordt de slackline op grote hoogte gespannen (meer dan 10 meter hoog). Highlinen wordt bijna altijd gezekerd gedaan, al zijn er mensen die het zonder zekering doen.
#5 Waterlining:
hierbij wordt de slackline boven water gespannen. Dit is ook een goed manier om te oefenen.
#6 Rodeolining:
de slackline wordt hierbij slapper gespannen. Met een slap gespannen slackline is het veel lastiger om erop te blijven staan, maar met wat oefening kunnen ook hier trucs op worden gedaan.

 

Wat is de juiste stof en breedte van mijn slacklineband?

 

Als beginner heb je een slackline van 15 meter lang en 50 mm breed nodig. Een smalle slackline is in het begin vaak te lastig; als je wat gevorderd bent, kan een smalle slackline wel fijn zijn omdat deze minder snel kantelen.
De bredere slacklines zijn vaak van polyester en nylon gemaakt, omdat dit iets goedkoper is. Als je meer trucs wilt gaan doen, is een slackline van nylon juist weer beter, omdat er meer stretch in zit. Verder is zijde nog een duurdere optie, die vooral voor highliners en longliners een goede keuze kan zijn.
Ten slotte kun je nog kiezen tussen een ronde stof of een platte stof. Voor beginners en mensen die trucs willen doen is een platte stof het beste. Voor het comfort zijn ronde stoffen echter beter.

 

Waaruit bestaat een complete set Slackline?

 

Om aan de slag te kunnen, heb je een slackline nodig en een ratel om deze te spannen. Je spant de band tussen twee bomen, daarom zitten er in een complete set ook boombeschermers, die de bast van de bomen beschermt. Verder heb je een sling nodig, die ervoor zorgt dat de slackline niet draait en dus stabieler blijft.

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afvallen én lekker eten, door de afslankreceptenbijbel   Meestal begin je vol goede moet met een nieuw dieet. Misschien had je er over gelezen op internet of heeft een kennis je een tip gegeven. In de eerste weken lukt het je om af te vallen en heb je er vertrouwen in...

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga voor beginners, stap voor stap   Hoe je het ook draait of keert, we leven in een hectische maatschappij waarin heel wat veranderingen op til staan. Voor heel wat mensen zorgt dit voor heel wat stress en is men toe aan meer energie en ontspanning. Yogaoefeningen...

Van onrust naar kracht

Van onrust naar kracht

  Van onrust naar acceptatie   Heb je het gevoel dat je niet gefocust bent? Dat je energie er wel is maar alle kanten opgaat? Of merk je dat je moe wordt maar toch bijna niets bereikt? Heb je een algemeen gevoel van onrust en ongerichtheid? In de huidige complexe...

Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

Gebruik een fitnessbal   Sporten met een fitnessbal is een populaire manier om actief te blijven, vooral in deze huidige tijd. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende fitnessgerelateerde activiteiten, zoals balanstraining of buikspieroefeningen!...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *