Welke workout kun je doen met een TRX? Voordelen en oefeningen uitgelegd

jun 27, 2023

Voordelen en oefeningen uitgelegd

TRX suspension training biedt een breed scala aan voordelen voor zowel beginnende als gevorderde sporters. Dit veelzijdige trainingssysteem maakt gebruik van het eigen lichaamsgewicht en de zwaartekracht om kracht, flexibiliteit, stabiliteit en uithoudingsvermogen te verbeteren. In dit artikel bespreken we de voordelen van TRX oefeningen en hoe deze vorm van training voor iedereen geschikt is.

TRX pull oefening, TRX pull exercise, workout at home

Wat is TRX Suspension Training?

 

TRX, wat staat voor Total Resistance eXercise, is een trainingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een suspension trainer. Dit is een systeem van banden en handvatten dat aan een vast punt, zoals een deur of een stang, wordt bevestigd. Door het lichaam in verschillende posities te plaatsen, kunnen diverse oefeningen worden uitgevoerd die gericht zijn op het verbeteren van kracht, stabiliteit en flexibiliteit.

 

Geschiedenis van de TRX Suspension Trainer

 

De TRX suspension trainer is ontstaan in de Amerikaanse marine, waar het is ontwikkeld door voormalig Navy Seal Randy Hetrick. Hij zocht naar een manier om zijn team fit te houden tijdens missies, zonder dat ze zware fitnessapparatuur moesten meenemen. Het systeem werd al snel populair binnen de militaire gemeenschap en heeft zich sindsdien verspreid naar sportscholen, personal trainers en thuistrainingen over de hele wereld.

 

 

Voordelen van TRX Training

 

TRX oefeningen bieden een breed scala aan voordelen, waaronder:

 

Krachtontwikkeling

TRX training is een effectieve manier om spierkracht op te bouwen. Doordat de oefeningen gebruikmaken van het eigen lichaamsgewicht, wordt er constant weerstand geboden. Dit zorgt voor een effectieve stimulus voor spiergroei.

 

Verbetering van flexibiliteit en mobiliteit

TRX oefeningen zijn ontworpen om het lichaam door een volledig bewegingsbereik te bewegen, waardoor de flexibiliteit en mobiliteit verbetert. Dit is niet alleen belangrijk voor de algehele fitheid, maar kan ook helpen bij het voorkomen van blessures.

 

Stabiliteit en core-strength

TRX training richt zich sterk op het verbeteren van de stabiliteit van het lichaam en het versterken van de core-spieren. Door de onstabiele aard van de oefeningen moet het lichaam constant balanceren, waardoor de kleinere stabiliserende spieren worden geactiveerd en versterkt.

 

Toename van uithoudingsvermogen

Door de intensiteit van de oefeningen kan TRX training ook bijdragen aan het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Het snelle schakelen tussen verschillende oefeningen zorgt voor een verhoogde hartslag, wat leidt tot een effectieve cardio workout.

 

Versterking van gewrichten en botten

TRX oefeningen zijn een geweldige manier om de gewrichten en botten te versterken. Doordat de spieren rondom de gewrichten worden geactiveerd en versterkt, kunnen deze beter omgaan met grotere belastingen en wordt de kans op blessures verkleind.

 

 

Verschillende TRX Oefeningen

 

Er zijn talloze TRX oefeningen die je kunt uitvoeren, afhankelijk van je trainingsdoelen en fitnessniveau. Hier zijn enkele populaire oefeningen:

 

TRX Row

De TRX Row is een uitstekende oefening voor het versterken van de rugspieren. Door het lichaam in een horizontale positie te brengen en aan de handvatten te trekken, wordt de rug getraind.

 

TRX Push-Up

De TRX Push-Up is een variant op de traditionele push-up en richt zich op de borst, schouders en triceps. Door de handvatten vast te houden en het lichaam in een plankpositie te brengen, wordt de oefening uitdagender en effectiever.

 

TRX Squat

De TRX Squat is een uitstekende oefening voor het versterken van de beenspieren. Door de handvatten vast te houden en het lichaamsgewicht naar achteren te verplaatsen, wordt de squat uitgevoerd met extra ondersteuning en stabiliteit.

 

TRX Lunge

De TRX Lunge is een effectieve oefening voor het trainen van de bil- en beenspieren. Door het achterste been in de TRX te plaatsen en het lichaam naar voren te laten zakken, wordt de lunge uitgevoerd met extra uitdaging en balans.

 

TRX Plank

De TRX Plank is een uitdagende variant op de traditionele plank en richt zich op het versterken van de core-spieren. Door de voeten in de TRX te plaatsen en het lichaam in een plankpositie te brengen, wordt de oefening extra uitdagend.

 

 

TRX Training voor verschillende doelstellingen

TRX training is geschikt voor verschillende trainingsdoelen, zoals:

 

Gewichtsverlies

TRX oefeningen zijn een effectieve manier om gewicht te verliezen, doordat ze zowel kracht- als cardio-elementen combineren. Door de intensiteit van de training wordt het metabolisme verhoogd en worden calorieën verbrand.

 

Spieropbouw

TRX training is ook geschikt voor het opbouwen van spiermassa, doordat het lichaamsgewicht als weerstand wordt gebruikt. Door de oefeningen zwaarder te maken en sets uit te voeren van 8-10 herhalingen, kan spiergroei worden gestimuleerd.

 

Conditieverbetering

TRX oefeningen zijn zeer geschikt voor het verbeteren van de conditie. Door de hartslag te verhogen en snel te schakelen tussen verschillende oefeningen, wordt een effectieve HIIT (High-Intensity Interval Training) workout gecreëerd.

 

Blessurepreventie

TRX training is een uitstekende manier om blessures te voorkomen, doordat het lichaam wordt getraind op functionele bewegingen en stabiliteit. Door de spieren rondom de gewrichten te versterken, wordt de kans op blessures verkleind.

 

TRX Training voor iedereen

TRX training is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, fitnessniveau of trainingsachtergrond. Door de intensiteit en moeilijkheidsgraad van de oefeningen aan te passen, kan iedereen profiteren van de voordelen die TRX te bieden heeft.

 

TRX voor beginners

Voor beginners is TRX training een geweldige manier om vertrouwd te raken met lichaamsgewichtoefeningen en het verbeteren van de algehele fitheid. Door de oefeningen minder intensief uit te voeren, kan er op een veilige manier worden getraind.

 

TRX voor gevorderden

Voor gevorderde sporters biedt TRX training een uitdagende en effectieve manier om de trainingsroutine te variëren en nieuwe prikkels aan het lichaam te geven.

 

TRX voor ouderen

Ouderen kunnen ook profiteren van TRX training, doordat de oefeningen op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd en aangepast aan het individuele fitnessniveau.

 

TRX voor revalidatie

TRX training kan ook worden ingezet tijdens revalidatieprocessen, doordat de oefeningen kunnen worden aangepast om specifieke spiergroepen te trainen en te versterken.

 

 

Conclusie

TRX suspension training is een veelzijdige en effectieve trainingsmethode die geschikt is voor iedereen. Of je nu een beginner bent, een gevorderde sporter of op zoek bent naar een revalidatietraining, TRX biedt een scala aan voordelen en mogelijkheden om je trainingsdoelen te bereiken.

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen