waarom is de verzorging van je hamstrings belangrijk?

okt 8, 2022

Als je denkt aan de spieren in je lichaam, denk je waarschijnlijk niet aan je hamstrings. Het is niet bepaald een glamoureuze spiergroep. Ze worden immers niet voor niets “verborgen” spieren genoemd. Deze spieren zitten aan de achterkant van je bovenbenen en worden bijna altijd bedekt door lagen kleding. Dat betekent echter niet dat de hamstrings niet belangrijk zijn.

Hamstrings

Van hardlopen tot traplopen en andere dagelijkse activiteiten, de hamstrings zijn een van de belangrijkste spieren die vaak worden gebruikt. Daarom is het essentieel dat je ze goed verzorgt als je problemen met deze spieren in de toekomst wilt voorkomen.

Lees verder om meer te leren over wat je hamstrings zijn en hoe je ze kunt verzorgen, zodat je in de toekomst problemen als verrekte of verstuikte hamstrings kunt voorkomen.

 

Wat is een hamstring?

 

Een hamstring is een grote driekoppige spier die zich aan de achterkant van je dijen bevindt. Hij is verantwoordelijk voor het:
– buigen van je knieën,
– het strekken van je heupen en
– het trekken van je voet naar je knie.

Naast deze drie functies zijn de hamstrings ook verantwoordelijk voor het handhaven van je evenwicht. Door deze functies zijn de hamstrings een van de meest actieve spieren in je lichaam. Daarom voel je vaak een branderig gevoel in je hamstrings als je hardloopt. Hamstringblessures komen vaak voor bij sporten als voetbal en basketbal. Dat komt omdat je bij deze sporten moet sprinten, snel van richting moet veranderen en snel moet stoppen en starten. Daarnaast komen hamstringblessures ook vaak voor bij gewichtheffen, omdat je je hamstrings gebruikt om je knieën te buigen en het gewicht op te tillen.

 

Hamstring anatomie

De hamstring is een grote driekoppige spier aan de achterkant van je dijen. Hij heeft twee buiken en een lange pees die aan de knie vastzit. De lange kop zit aan de bovenkant van de hamstring, de korte kop zit aan de onderkant en de vastus intermedius zit ertussenin. De lange pees van de hamstring zit via de hamstringspieren vast aan het scheenbeen. Deze hamstringspees verbindt de knie met het onderbeen. De lange kop van de hamstring ontspringt langs de zitbeenknobbel en het heiligbeen. De korte kop ontspringt langs het bekken en het heiligbeen. De vastus intermedius hamstring bevindt zich tussen de lange en de korte kop.

 

Hamstring functie

De hamstringspieren zijn verantwoordelijk voor het buigen van je knieën en het strekken van je heupen. Hamstringspieren zijn ook belangrijk om je evenwicht te bewaren. Als een hamstringspier scheurt, kun je vallen. Dit gebeurt omdat de hamstringspier je helpt je evenwicht te bewaren door samen te trekken wanneer je op één been probeert te staan. Als je hamstring overbelast is, kan dat leiden tot hamstring tendinopathie, ook wel bekend als “hamstring tendonitis”. Deze aandoening wordt gekenmerkt door pijn, een brandend gevoel en stijfheid aan de achterkant van het bovenbeen. Hamstringpeesontsteking kan ook pijn veroorzaken bij het lopen of rennen. Als je hamstringpees gescheurd is, heb je meer kans op kramp en buikpijn tijdens het sporten.

 

Waarom is de verzorging van je hamstrings belangrijk?

– Voorkom knieblessures

Hamstringblessures komen vaak voor bij sporten als voetbal en basketbal. Dat komt omdat je bij deze sporten moet sprinten, snel van richting moet veranderen en snel moet stoppen en starten. Als je zwakke hamstrings hebt, zijn ze misschien niet in staat om de hoeveelheid spanning te dragen die nodig is bij deze snelle activiteiten. Dit kan leiden tot knieblessures omdat uw knie niet de steun krijgt die hij nodig heeft van uw hamstrings.

– Voorkom rugpijn

Zwakke hamstrings kunnen ook leiden tot rugpijn. Als je hamstrings zwak zijn, kunnen ze de hoeveelheid gewicht die je lichaam tilt niet ondersteunen. Dit kan ertoe leiden dat je je onderrug belast tijdens het heffen van gewichten of het uitvoeren van andere dagelijkse activiteiten.

– Je dagelijkse activiteiten bijhouden

Zwakke hamstrings kunnen er ook toe leiden dat je struikelt of valt tijdens het lopen of rennen. Dit komt omdat de hamstrings je helpen om je evenwicht te bewaren tijdens het lopen of rennen door samen te trekken wanneer je op één been probeert te staan.

 

Hoe zorg je voor je hamstrings?

Regelmatig rekken

Als je regelmatig rekt, help je de kans op een hamstringblessure te verkleinen. Regelmatig rekken helpt namelijk je flexibiliteit te verbeteren, waardoor het risico dat je hamstrings overbelast raken afneemt.

Ga niet door de pijn heen

Als je pijn voelt in je hamstrings tijdens het sporten, moet je onmiddellijk stoppen met wat je aan het doen bent. Dit betekent dat je moet stoppen met hardlopen, stoppen met gewichten heffen en stoppen met wat je ook doet waardoor je pijn in je hamstrings krijgt.

Vermijd het dragen van hoge hakken

Het dragen van hoge hakken is slecht voor je algehele gezondheid. Het kan je kuiten, hamstrings en zelfs je heupflexoren verkorten. Als je geen hakken draagt voor je werk, dan is er geen reden om dat wel te doen. Je kunt zelfs schoenen met lage hakken dragen of sportkleding zoals Nike sneakers of Air Jordan’s.

Eet een gezond dieet

Het eten van een gezond dieet dat rijk is aan vitaminen en mineralen kan je helpen een goede gezondheid te behouden en bepaalde ziekten te voorkomen. Bepaalde vitaminen en mineralen, waaronder ijzer en calcium, kunnen je gezondheid helpen verbeteren en ziekten als bloedarmoede, osteoporose en spierkrampen voorkomen.

 

Conclusie

 

Hamstringblessures komen vaak voor bij sporten als voetbal en basketbal. Dat komt omdat je bij deze sporten moet sprinten, snel van richting moet veranderen en snel moet stoppen en starten. Hamstringblessures kunnen ook optreden bij gewichtheffen, omdat je je hamstrings gebruikt om je knieën te buigen en het gewicht op te tillen. Wanneer een hamstring overbelast is, kan dit leiden tot hamstring tendinopathie, ook bekend als “hamstring tendonitis”. Deze aandoening wordt gekenmerkt door pijn, een brandend gevoel en stijfheid aan de achterkant van het bovenbeen. Wanneer een hamstring verrekt, is het belangrijk dat je de tijd neemt om te rusten en je spieren te laten genezen. Zo voorkom je dat je dezelfde spieren in de toekomst opnieuw bezeert. Als je blessures en pijn in de toekomst wilt voorkomen, moet je goed voor je hamstrings zorgen. Dat betekent regelmatig stretchen, geen schoenen met hoge hakken dragen en gezond eten.

Hoe juist te ademen: Het belang van een goede ademhaling

Hoe juist te ademen: Het belang van een goede ademhaling

Het is geen geheim dat onze stressniveaus, werkgewoonten en persoonlijke relaties een serieuze impact kunnen hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar wist je dat hoe we ademen ook een directe invloed heeft op ons algehele welzijn?Zelfzorg is een...

Beste oefeningen voor bilspieren te ontwikkelen

Beste oefeningen voor bilspieren te ontwikkelen

De gluteus maximus is de grootste spier in het menselijk lichaam. Sterker nog, studies tonen aan dat de gluteus maximus de grootste spier is bij bijna alle zoogdieren. Het is dus veilig om te zeggen dat deze spieren behoorlijk belangrijk zijn en versterkt moeten...

9 Redenen waarom je echt een hometrainer moet kopen

9 Redenen waarom je echt een hometrainer moet kopen

Wil je afvallen en fitter worden? Dan is een hometrainer één van je beste vrienden. Het is een compact apparaat dat je kan helpen je lichaam te krijgen zoals je wilt zonder naar de sportschool te gaan.   [button...

Bosu ball kopen om oefeningen mee te doen

Bosu ball kopen om oefeningen mee te doen

Wat is een BOSU-bal? Een bosu-bal is een geweldige aanvulling op elke thuis workout. Het is niet alleen een evenwichtshulpmiddel dat helpt bij het coördineren van spieren en zenuwen voor onstabiele omstandigheden die je in het dagelijks leven tegen komt, maar het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen