5 eenvoudige workouts om thuis te kunnen doen

jun 5, 2023

5 eenvoudige bodyweight workouts om thuis te doen

Om fit en gezond te blijven, heb je niet altijd een duur lidmaatschap van een sportschool of dure apparatuur nodig. Met slechts een beetje ruimte en wat creatief denkwerk kun je een geweldige work-out doen in het comfort van je eigen huis.

Lichaamsgewichttrainingen zijn een effectieve manier om kracht op te bouwen, het uithoudingsvermogen te vergroten en de algehele conditie te verbeteren zonder extra apparatuur. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden aangepast aan elk fitnessniveau, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor zowel beginners als ervaren sporters. 

beste oefeningen voor thuis

In dit artikel verkennen we vijf eenvoudige lichaamsgewichttrainingen die je thuis kunt doen zonder speciale apparatuur. Deze trainingen helpen je niet alleen om fit en gezond te blijven, maar geven je ook een gevoel van voldoening en motivatie om jezelf te blijven pushen naar je fitnessdoelen.

Dus laten we beginnen!

 

Introductie tot bodyweight workouts

 

Bodyweight workouts zijn oefeningen die je kunt doen met alleen je eigen lichaamsgewicht als weerstand. Ze zijn een geweldige manier om kracht, uithoudingsvermogen en algemene fitheid op te bouwen zonder extra apparatuur nodig te hebben. Bovendien zijn ze niet alleen effectief, maar ook gemakkelijk te modificeren voor elk fitnessniveau. Dit maakt ze ideaal voor iedereen die op zoek is naar een uitdagende, maar haalbare manier om thuis te trainen.

Het mooie van bodyweight workouts is dat ze vrijwel overal kunnen worden gedaan. Je hebt niet veel ruimte nodig om een ​​workout te doen en je kunt ze ook doen zonder dat je naar een sportschool hoeft te gaan. Dit maakt ze perfect voor mensen die geen toegang hebben tot een sportschool, of voor degenen die gewoon liever thuis trainen.

 

 

De voordelen van bodyweight workouts

 

Naast het feit dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn, bieden bodyweight workouts talloze voordelen voor je gezondheid en fitness. Hier zijn slechts enkele van de belangrijkste voordelen van bodyweight training:

 

Je hebt geen apparatuur nodig

 

Een van de grootste voordelen van bodyweight workouts is dat je geen speciale apparatuur nodig hebt om ze te doen. Dit betekent dat je ze overal en altijd kunt doen, zonder dat je naar de sportschool hoeft te gaan of dure apparatuur hoeft te kopen.

 

Ze zijn geschikt voor elk fitnessniveau

 

Een ander groot voordeel van bodyweight workouts is dat ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan elk fitnessniveau. Of je nu een beginner bent of een ervaren atleet, je kunt altijd een bodyweight workout vinden die bij jouw niveau past.

 

Ze zijn effectief voor het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen

 

Bodyweight workouts zijn niet alleen handig, maar ook effectief. Door je eigen lichaamsgewicht te gebruiken als weerstand, kun je kracht, uithoudingsvermogen en algemene fitheid opbouwen zonder extra apparatuur nodig te hebben.

 

Ze kunnen een cardiovasculaire boost geven

 

Veel bodyweight workouts zijn ontworpen om je hartslag te verhogen en je te helpen calorieën te verbranden. Dit betekent dat ze niet alleen goed zijn voor het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen, maar ook voor het verbeteren van je algemene cardiovasculaire gezondheid.

 

Ze zijn leuk en gevarieerd

 

Bodyweight workouts zijn niet alleen effectief en handig, maar ook leuk en gevarieerd. Er zijn talloze verschillende oefeningen en routines die je kunt doen, dus je zult nooit verveeld raken.

 

Voorbereiden op een bodyweight workout

 

Voordat je begint met een bodyweight workout, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te overwegen voordat je begint:

 

Zorg voor voldoende ruimte

Hoewel bodyweight workouts niet veel ruimte nodig hebben, is het toch belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte om te bewegen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om de oefeningen correct uit te voeren en voorkom dat je per ongeluk meubels of andere voorwerpen raakt.

 

Draag geschikte kleding

 

Zorg ervoor dat je comfortabele kleding draagt ​​die geschikt is voor beweging. Vermijd strakke kleding die je beweging beperkt en kies in plaats daarvan voor losse, ademende kleding die je volledige bewegingsvrijheid geeft.

 

Hydrateer jezelf

 

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voordat je begint met een bodyweight workout. Hydratatie is essentieel voor een goede prestatie en om blessures te voorkomen.

 

Doe een goede warming-up

 

Een goede warming-up is essentieel om je spieren op te warmen en je lichaam voor te bereiden op de inspanning. Doe enkele dynamische stretchingsoefeningen en lichte cardio om je hartslag te verhogen en je bloedcirculatie op gang te brengen.

 

5 eenvoudige bodyweight workouts om thuis te doen

 

Nu je weet hoe je jezelf kunt voorbereiden op een bodyweight workout, laten we eens kijken naar vijf eenvoudige bodyweight workouts die je thuis kunt doen. Deze workouts zijn geschikt voor elk fitnessniveau en vereisen geen speciale apparatuur.

 

Workout 1: de klassieke push-up routine

 

De push-up is één van de meest effectieve bodyweight oefeningen die er is. Het is een geweldige manier om kracht op te bouwen in je borst, schouders en triceps. Hier is een eenvoudige push-up routine die je thuis kunt doen:

 1. Begin in de plankhouding, met je handen iets breder dan schouderbreedte uit elkaar en je lichaam in een rechte lijn van je hoofd tot je hielen.
 2. Buig je armen en laat je lichaam zakken tot je borst de grond bijna raakt.
 3. Duw jezelf omhoog totdat je armen volledig gestrekt zijn.
 4. Herhaal deze beweging voor 10-15 herhalingen, afhankelijk van je fitnessniveau.
 5. Neem een ​​pauze van 30-60 seconden en herhaal de set nog eens 2-3 keer.

 

 

Workout 2: Squats en lunges voor onderlichaam kracht

 

 

Squats en lunges zijn geweldige oefeningen om kracht op te bouwen in je benen, billen en dijen. Hier is een eenvoudige routine om te volgen:

 1. Begin met squats. Sta met je voeten op heupbreedte uit elkaar en buig langzaam je knieën terwijl je je billen naar achteren duwt alsof je op een stoel gaat zitten.
 2. Ga zo laag mogelijk zonder je knieën voorbij je tenen te laten komen, houd dan even vast en duw jezelf omhoog.
 3. Doe 10-15 herhalingen van squats en neem dan een pauze van 30-60 seconden.
 4. Ga verder met lunges. Stap voorwaarts met één voet en buig je knieën om het gewicht over te brengen naar de voet die naar voren is gestapt.
 5. Duw jezelf omhoog en stap dan achteruit met dezelfde voet om terug te keren naar de startpositie.
 6. Herhaal deze beweging met je andere voet en doe in totaal 10-15 herhalingen aan elke kant.
 7. Neem een ​​pauze van 30-60 seconden en herhaal de set nog eens 2-3 keer.

 

 

Workout 3: Planks en mountainclimbers voor core strength

 

Planken en mountainclimbers zijn geweldige oefeningen om kracht op te bouwen in je corespieren. Hier is een eenvoudige routine om te volgen:

 1. Begin met een plank. Ga op je buik liggen en steun op je onderarmen en tenen.
 2. Houd je lichaam in een rechte lijn van je hoofd tot je hielen en houd deze positie 30 seconden vast.
 3. Rust gedurende 10 seconden en herhaal de plank nog eens 2-3 keer.
 4. Ga verder met mountain climbers. Begin in de plankpositie en breng je rechterknie naar je borst.
 5. Breng je rechtervoet terug naar de startpositie en breng vervolgens je linkerknie naar je borst.
 6. Blijf deze beweging herhalen, terwijl je je knieën zo snel mogelijk naar je borst brengt.
 7. Doe deze oefening gedurende 30 seconden en neem dan een pauze van 10 seconden.
 8. Herhaal de set nog eens 2-3 keer.

 

 

Workout 4: Burpees en jumping jacks voor een full-body workout

 

Burpees en jumping jacks zijn twee van de meest effectieve bodyweight oefeningen voor het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. Hier is een eenvoudige routine om te volgen:

 1. Begin met burpees. Begin in een staande positie, laat je handen op de grond vallen en spring met je voeten naar achteren in de plankpositie.
 2. Doe een push-up en spring vervolgens met je voeten terug naar voren en spring omhoog.
 3. Doe 10-15 burpees en neem dan een pauze van 30-60 seconden.
 4. Ga verder met jumping jacks. Spring omhoog terwijl je je armen en benen spreidt.
 5. Spring vervolgens terug naar de startpositie en herhaal deze beweging zo snel mogelijk.
 6. Doe deze oefening gedurende 30 seconden en neem dan een pauze van 10 seconden.
 7. Herhaal de set nog eens 2-3 keer.

 

 

Workout 5: Yoga-geïnspireerde flow voor flexibiliteit en ontspanning

 

Yoga-geïnspireerde bewegingen zijn niet alleen geweldig voor het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen, maar ook voor het verbeteren van flexibiliteit en ontspanning. Hier is een eenvoudige flow om te volgen:

 1. Begin in de neerwaartse hondpositie. Sta op handen en voeten en duw je billen omhoog terwijl je je hielen naar de grond duwt.
 2. Ga over in de cobra-positie. Ga op je buik liggen met je handen onder je schouders en duw jezelf omhoog terwijl je je hoofd naar het plafond richt.
 3. Ga terug naar de neerwaartse hondpositie en herhaal deze beweging gedurende 10-15 herhalingen.
 4. Ga verder met de krijgerpositie. Stap één voet naar voren en buig je knie terwijl je je andere been naar achteren strekt.
 5. Houd deze positie even vast en herhaal dan met je andere voet.
 6. Doe deze oefening gedurende 10-15 herhalingen aan elke kant.
 7. Eindig met de kindhouding. Ga op handen en voeten zitten en buig je lichaam naar voren terwijl je je armen naar voren strekt.
 8. Houd deze positie gedurende 30 seconden vast en herhaal de set nog eens 2-3 keer.

 

Tips voor het maximale uit je bodyweight workouts halen

 

Om het meeste uit je bodyweight workouts te halen, zijn hier enkele nuttige tips om te onthouden:

Varieer je routine

 

Bodyweight workouts kunnen snel saai worden als je altijd dezelfde oefeningen doet. Varieer je routine door nieuwe oefeningen en routines toe te voegen om jezelf uit te dagen en je lichaam te blijven verrassen.

 

Verhoog geleidelijk de intensiteit

 

Als je je fitnessniveau wilt verbeteren, moet je geleidelijk de intensiteit van je workouts verhogen. Voeg extra herhalingen toe, verhoog het aantal sets of voeg extra moeilijkheidsgraden toe aan je oefeningen om jezelf uit te dagen.

 

Rust tussen de sets

 

Neem voldoende rust tussen de sets om je lichaam de tijd te geven te herstellen. Dit helpt blessures te voorkomen en zorgt ervoor dat je de volgende set met volle kracht kunt uitvoeren.

 

Luister naar je lichaam

 

Luister altijd naar je lichaam en stop als je pijn of ongemak voelt. Forceer jezelf niet om te blijven train

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

 • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
 • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
 • Op een praktische manier wilt bewegen
 • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
 • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
 • Je die stok achter de deur nodig hebt
 • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
 • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen