Waarom je BMI belangrijk is en hoe je het kan verlagen: Tips voor een gezonder leven

apr 14, 2023

Heb jij enig idee wat je BMI is en waarom het zo belangrijk is? BMI of Body Mass Index is een meting van je lichaamsvet op basis van je lengte en gewicht. Het is een simpele en effectieve manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt of dat je risico loopt op gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes en hoge bloeddruk.

BMI, Body Mass Index

Het behouden van een gezonde BMI is cruciaal voor je algehele gezondheid en welzijn. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom je BMI belangrijk is en je tips geven over hoe je het kan verlagen om gezonder te worden. Of je nu een paar kilo wilt afvallen of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren, deze tips helpen je om je doelen te bereiken en een gelukkiger en meer vervuld leven te leiden. Laten we dus beginnen en ontdekken hoe je je BMI kan verbeteren en controle kan nemen over je gezondheid!

 

 

Wat is BMI en waarom is het belangrijk?

 

BMI is een maat voor de verhouding tussen je gewicht en lengte. Het is een simpele wiskundige formule die het lichaamsvet van een persoon schat op basis van hun lengte en gewicht. Het is een praktische manier om te bepalen of je te zwaar bent of niet. Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en 24,9. Een BMI hoger dan 25 wordt beschouwd als overgewicht en een BMI hoger dan 30 wordt als obesitas beschouwd.

Een hogere BMI verhoogt het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte, gewrichtsproblemen en zelfs sommige vormen van kanker. Daarom is het belangrijk om je BMI te kennen en ernaar te streven om het op een gezond niveau te houden.

Hoe bereken je je BMI?

 

Het berekenen van je BMI is eenvoudig en kan online worden gedaan met behulp van een BMI-calculator. Je kunt het ook zelf berekenen door je gewicht in kilogram te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Bijvoorbeeld, als je 80 kilo weegt en 1.75 meter lang bent, dan is je BMI 26.1. Dit is een teken dat je overgewicht hebt en je moet je BMI verlagen om gezond te blijven.

BMI berekenen

BMI-categorieën en gezondheidsrisico’s

 

BMI-categorieën worden gebruikt om te bepalen of een persoon ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas heeft. Hier zijn de categorieën en de bijbehorende gezondheidsrisico’s:

 • Ondergewicht:
  BMI lager dan 18,5. Gezondheidsrisico’s zijn onder meer zwakheid, vermoeidheid, ondervoeding en een verhoogd risico op infecties.
 • Gezond gewicht:
  BMI tussen 18,5 en 24,9. Dit is het ideale gewicht voor een goede gezondheid.
 • Overgewicht:
  BMI tussen 25 en 29,9. Verhoogt het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartziekte en beroerte.
 • Obesitas:
  BMI van 30 of hoger. Verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hartaandoeningen, beroerte en sommige vormen van kanker.
BMI tabel, body Mass Index tabel

Oorzaken van een hoge BMI

 

Een hoge BMI kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Ongezonde eetgewoonten:
  te veel eten, vooral van ongezond voedsel, kan leiden tot een hoge BMI.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging:
  een sedentaire levensstijl kan leiden tot gewichtstoename en een hoge BMI.
 • Genetica:
  sommige mensen hebben meer aanleg om aan te komen dan anderen.
 • Medicatie:
  bepaalde medicijnen kunnen gewichtstoename veroorzaken als bijwerking.
 • Medische aandoeningen:
  bepaalde medische aandoeningen zoals hypothyreoïdie kunnen leiden tot gewichtstoename en een hoge BMI.

 

Voordelen van het verlagen van je BMI

 

Het verlagen van je BMI kan verschillende voordelen hebben voor je gezondheid en welzijn, waaronder:

 • Vermindert het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartziekten en beroertes.
 • Verbetert de kwaliteit van leven door het verminderen van pijn, vermoeidheid en stress op de gewrichten, spieren en botten.
 • Verhoogt het zelfvertrouwen en zelfbeeld.
 • Verbetert de levensduur.

 

Tips voor het verlagen van je BMI door middel van dieet en lichaamsbeweging

 

Het verlagen van je BMI kan worden bereikt door middel van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 

Eet gezond

 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en fastfood.
 • Eet meer groenten, fruit en volle granen.
 • Beperk de inname van suiker en zout.
 • Eet regelmatig en neem kleine porties.

 

Beweeg regelmatig

 

 • Doe minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag.
 • Probeer krachttraining om spieren op te bouwen.
 • Kies activiteiten die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Doe elke dag een paar eenvoudige oefeningen zoals squats, push-ups en sit-ups.

 

Andere veranderingen in levensstijl om je BMI te verlagen

 

Naast dieet en lichaamsbeweging zijn er nog andere veranderingen in levensstijl die je kunt maken om je BMI te verlagen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Verminder stress door yoga, meditatie of andere ontspanningstechnieken.
 • Slaap voldoende om de hormoonhuishouding en het metabolisme te reguleren.
 • Vermijd alcohol en roken.
 • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en honger te voorkomen.
geheime vitaliteitsformule, verandering in leefstijl

Het belang van het bijhouden van de voortgang en het stellen van doelen

 

Het bijhouden van de voortgang en het stellen van doelen zijn belangrijk om gemotiveerd te blijven en successen te vieren. Het bijhouden van je gewicht, BMI en lichaamsomvang kan je helpen om te zien hoe ver je bent gekomen en om te bepalen waar je nog aan moet werken. Het stellen van doelen kan je helpen om specifieke mijlpalen te bereiken en om gefocust te blijven op wat je wilt bereiken.

 

 

Wanneer professionele hulp zoeken

 

Het kan moeilijk zijn om je BMI te verlagen, vooral als je overgewicht of obesitas hebt. Als je je zorgen maakt over je gezondheid of als je problemen hebt om je BMI te verlagen, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een diëtist, personal trainer of huisarts kan je helpen om een plan op maat te maken dat past bij jouw specifieke behoeften en doelen.

 

 

Conclusie: controle nemen over je gezondheid door BMI-beheer

 

Je BMI beheren is een belangrijke stap om je gezondheid en welzijn te verbeteren. Door een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en andere veranderingen in levensstijl te maken, kun je je BMI verlagen en het risico op gezondheidsproblemen verminderen. Het is belangrijk om de voortgang bij te houden en doelen te stellen om gemotiveerd te blijven en succes te vieren. Als je problemen hebt om je BMI te verlagen, zoek dan professionele hulp. Door controle te nemen over je BMI, neem je controle over je gezondheid en welzijn, en geniet je van een gelukkiger en gezonder leven.

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

 • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
 • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
 • Op een praktische manier wilt bewegen
 • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
 • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
 • Je die stok achter de deur nodig hebt
 • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
 • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen