Conditie opbouwen

jan 7, 2022

Conditie opbouwen

We hebben het allemaal weleens over onze conditie. Dan zeggen we dat we niet zo’n goede conditie hebben, of dat we onze conditie weer moeten opbouwen. Maar wat verstaan we eigenlijk onder “conditie”?

Wat bedoelen we eigenlijk met conditie?

 

Met conditie bedoelen we meestal het fysieke uithoudingsvermogen, dus de mate waarin iemand een intensieve lichamelijke inspanning kan volhouden.
Onder conditie valt:

  • de kracht van Je spieren
  • je snelheid en het explosief vermogen
  • je lenigheid
  • je coördinatievermogen

Als je puffend de trap op loopt, kun je spreken van een slechte conditie. Als je, in vergelijking met fitte leeftijdsgenoten, eerder moe bent, dan zal je conditie ook niet goed zijn. En reken er maar op, dat als je overgewicht hebt en/of weinig beweegt, dat je conditie zeker beneden peil is. En dat is gevaarlijk voor je gezondheid.

 

Verbeter je conditie met deze oefeningen!

YouTube Thumbnail conditietraining 6

Kracht, uithoudingsvermogen, soepelheid

Al deze onderdelen van de lichamelijke gezondheid hangen samen en kunnen eigenlijk nauwelijks los van elkaar gezien worden. Tezamen vormen ze je conditie. Want met krachtige spieren kun je een beweging beter uitvoeren en ook langer volhouden, mits je hart-long capaciteit ook on point is.
Iedereen weet dat je door regelmatig te trainen je conditie kunt verbeteren. We gaan er hier wel vanuit dat we te maken hebben met een gezond persoon. Iemand die ziek is zal van een zware lichamelijke conditie training alleen maar verder achteruit gaan. Revalideren, of bewegen bij ziekte, behoort altijd onder deskundige medische begeleiding te gebeuren.

 

Voordeel van trainen en fitness

Het voordeel van het regelmatig trainen van de spieren, het hart en de longen (hart-long capaciteit) is dat je conditie verbetert. En dit heeft weer tot gevolg dat je sneller opknapt na inspanningen en minder kans hebt op blessures. Ook verbetert je weerstand tegen ziektes, heb je minder stress en minder kans op hart en vaatziekten. De verzamelnaam van alle sporten die er speciaal voor bedoeld zijn om je conditie te verbeteren is fitness.

 

Gezonde geest in een gezond lichaam

Dit is geen ouderwetse dooddoener, maar een wetenschappelijk feit. Door te sporten stroomt er meer bloed en dus zuurstof naar je hersenen. Hiervan knap je op, waardoor je je lekkerder in je vel voelt. Maar je gaat ook beter functioneren op cognitief vlak. Met andere woorden: je wordt er slimmer van! Drie vliegen in één klap dus: Gezonder, vrolijker en slimmer. Wie wil dat nu niet?

Conditie opbouwen schema

 

En daarmee komen we op de vraag hoe je je conditie, of fitheid, het beste kunt verbeteren. Het goede nieuws is dat daar heel veel verschillende manieren voor bestaan. Je kunt dus een methode kiezen Het slechte nieuws is dat het niet zonder inspanning zal lukken.
Als je herstellende bent na een blessure, medische ingreep of ziekte, ga dan niet op eigen houtje trainen. Vraag advies aan je arts of aan je fysiotherapeut en vraag om een trainingsschema. Dit schema zal dan speciaal afgestemd zijn op jouw specifieke situatie en lichamelijke conditie.

 

Cardio + kracht + souplesse + behendigheid = fit

Een schema voor het opbouwen van je conditie zal idealiter gebaseerd zijn op cardio (uithoudingsvermogen) in combinatie met spierversterkende oefeningen en soepelheidsoefeningen. Voor soepelheid is onderhoud van het bindvlies, de fascia, heel belangrijk. Deze kun je soepel houden door lange rustige stretches, die je heel lang vasthoudt. Daarnaast zijn evenwichts- en andere behendigheidsoefeningen van belang. Met evenwichtsoefeningen train je niet alleen je spieren maar ook je hersenen. En dat komt weer ten goede aan je leervermogen, geheugen en creativiteit.

Cardio kan zowel in duurtrainingen als in korte trainingen plaatsvinden. Als je duurtrainingen doet, bijvoorbeeld joggen of hardlopen, moet je intervallen doen. Dat wil zeggen dat je niet aldoor hetzelfde tempo aanhoudt, maar af en toe een flinke versnelling inbouwt. Hier door moet je hart extra hart werken, waarna het tijdens een (zeer) rustig tempo weer kan herstellen.

Tegenwoordig is een HIIT-training (High Intensity Interval Training) populair. Hierbij lever je in relatief korte tijd een zeer grote en diverse cardio inspanning. Vaak is een HIIT training in circuitvorm. Je doet dan telkens een korte tijd iets met hoge intensiteit. Het circuit kan bestaan uit onder meer boksen, opdrukken, traplopen, springen, enz.

 

Niet te hard van stapel lopen

Als je met een trainingsschema conditie wilt opbouwen (en dat is ook de enige manier waarop het kan), is het zaak niet te hard van stapel te lopen. Als je namelijk te lang en te hard gaat in het begin, loopt je stress hormoon teveel op (cortisol) en dat doet je meer kwaad dan goed. Je lichaam gaat dan namelijk vet opslaan rond de vitale organen, om ze te beschermen.

Begin dus rustig aan en doe bijvoorbeeld de ene dag cardio en de andere dag spierversterking (krachttraining). Neem daarna een rustdag. Dat is nodig om te herstellen. Elke training levert namelijk een lichte schade op en juist het herstel, waartoe je lichaam wordt aangezet, vergroot je kracht en je conditie.

 

Conditie trainen, binnen of buiten

Zoals eerder gezegd, zijn er veel verschillende manieren om aan je conditie te werken. En dat hoeft zeker niet per se in een sportschool of op een sportveld. Dagelijks een stevige wandeling is al uitstekend. Het streven is om per dag 10.000 stappen te zetten. Zwemmen is ook prima, en niet belastend voor de gewrichten.

Dansen = fitness
Vrouwen vinden dansen bijna altijd leuk om te doen. Dansen is een uitstekende manier om je conditie op peil te houden. Dat kan steet dance zijn, stijldansen, volksdansen of ballet. Dankzij de muziek en het gezelschap anderen, heb je bijna niet in de gaten dat je aan je conditie werkt. Je hebt gewoon een leuke tijd!

Volhouden is key
Het belangrijkste is dat je je bewegingsgewoonten aanpast én volhoudt. Kies dus de fitness uit die bij jou past, zodat je het niet met tegenzin doet. Doe je sport of beweging regelmatig en liefst afwisselend, dan weet je zeker dat je hele lichaam er baat bij heeft.

 

 

Méér energie, wil je je fitter voelen?

Start vandaag nog! 

 

Klik hier!!!

 

 

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen