Heup Oefeningen; heupspieren versterken, voorkom daarmee blessures

apr 23, 2021

Maak je heupen sterk en beweeglijk met deze heup oefeningen

De heup is een belangrijk gewichtsdragend gewricht in het lichaam en is verantwoordelijk voor veel functionele activiteiten zoals lopen en rennen, zitten en staan en traplopen. Vele bewegingen worden vanuit je heup geregeld. Door je heupen sterk en beweeglijk te houden, kan heuppijn en knieklachten voorkomen worden.

Daarom heb ik 8 heup oefeningen voor jou samengesteld om je heupen sterk én mobiel te houden.

 

Heup oefeningen

Je heupen hebben een belangrijke stabiliserende functie

 

De spieren waarmee je je heup buigt hebben een belangrijke stabiliserende functie hebben. Ze stabiliseren je bekken en hebben een ondersteunende functie voor het bewegen van de bovenbenen. Vaak hebben de spieren rondom de heup een verstoorde spierbalans. Wanneer je geen oefeningen doet die de heupspieren versterken, zorg je voor een verkeerde stand van het bekken. Dit kan leiden tot allerlei klachten, bijvoorbeeld pijn aan de zijkant van je knie.

Ook als je geen last hebt van blessures kunnen zwakke heupspieren op den duur ook tot klachten leiden. Versterk daarom je heupspieren én je bilspieren.

 

Hoe kun je deze oefeningen het beste uitvoeren?

 

Heup oefeningen moeten eenmaal per dag worden uitgevoerd om de kracht en flexibiliteit van de heupen te behouden. Wanneer de oefeningen makkelijk worden, kunt je twee tot drie sets van elke oefening uitvoeren om de heupspieren uit te dagen en de kracht en mobiliteit van de heupen verder te verbeteren. Zorg ervoor dat je de oefeningen waarbij je een stap zet, dat je je voet recht voor je neerzet. Dat de punt van je voet naar voren wijst. Ook raad ik je aan om zoveel mogelijk een weerstandsband te gebruiken. Dit geeft meer kracht, waardoor je meer baat hebt bij je training.

8 Heup oefeningen voor meer stabiliteit!

#1 Het buigen van je heup
Ga op je rug liggen, je benen gestrekt, plat liggend op de grond. Trek je linkerknie naar je toe. Hou even vast en strek je been weer rustig uit. Herhaal dit met je rechterknie.  Doe deze oefening 10x per been.

#2 Side Leg Raise staand
Ga ontspannen staan en houd je ergens aan vast voor je balans. Beweeg je rechterbeen naar opzij en weer terug naar je linkerbeen. Houd je been gestrekt. Je kunt een weerstandsband gebruiken om de oefening iets zwaarder te maken. Of eventueel een gewichtsmanchetten aan je enkels.

#3 Side walk met weerstandsband
Doe een weerstandsband om je benen. Iets boven je enkels. En zet je voeten uit elkaar. Houd je knieën gebogen en je rug recht. Beweeg van links naar rechts door met dribbel bewegingen te gaan verplaatsen.

#4 Side step up
Zet één been op de step, andere been ernaast. Beiden voeten zijn net zo hoog als je de voet op de step. Je wiegt met je heupen rustig heen en weer, zodat ene voet langzaam naast de step naar beneden gaat en weer gelijk komt met het andere been.

#5 Draai je benen naar buiten
Ga op je rug liggen, je voeten plat op de grond en je knieën gebogen. Buig rustig beide benen naar buiten. En weer terug. Herhaal dit 12x. Als dit eenvoudig gaat, doe dan bij een volgende training een weerstandsband om je bovenbenen. Voer de beweging hetzelfde uit.

#6 Clamshell
Ga op je zij liggen, ondersteun je bovenlichaam op je elleboog. Je benen zijn een beetje ingetrokken en je knieën liggen op elkaar. Draai je bovenste knie rustig open richting het plafond. Laat deze ook weer rustig zakken. Herhaal dit 15x per been. Als dit eenvoudig gaat, doe dan bij een volgende training een weerstandsband om je bovenbenen. Voer de beweging hetzelfde uit.

#7 Zijwaarts beenheffen
Ga op je zij liggen, ondersteun je bovenlichaam op je elleboog. Je onderste knie ligt gebogen op de grond. Je bovenste been gestrekt schuin en je voet raakt de grond. Breng je bovenste been gestrekt omhoog en langzaam weer terug. Herhaal dit 15x per been.

#8 Zijwaartse plank
Ga op je zij liggen, ondersteun je bovenlichaam op je hand of elleboog. Breng je heup omhoog, de zijkant van je voet raakt de grond nog. Hou dit even 15 seconden vol. Als het makkelijker gaat, probeer dan elke keer iets langer vol te houden. En wissel van zijkant.

 

 

Méér energie, meer bewegen?

Start vandaag nog!

KLIK HIER!!!

 

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen