Lichaamshouding

feb 15, 2021

Lichaamshouding

 

 

Wat is een goede lichaamshouding en wat kan ik verbeteren? Waarom is een lichaamshouding zo belangrijk?
Een goede lichaamshouding is méér dan er goed uitzien!

Een goede houding helpt je om kracht, flexibiliteit en balans in je lichaam te ontwikkelen. Wanneer deze goed ontwikkeld zijn, heb je minder kans op spierpijn, en geeft je gedurende dag meer energie! Maar vergeet ook zeker niet dat een goede lichaamshouding de belasting van uw spieren, banden en pezen verminderen, waardoor het risico op letsel kan worden verminderd.

Wanneer je je houding verbetert, word je meer bewust van je spieren, waardoor je ook makkelijker je houding kunt corrigeren.

Houding bij rechtop staan
(bijvoorbeeld achter een sta bureau)

  • Ontspan je nek en schouders en maak je nek lang.
  • Door je nek lang te maken zorg je ervoor dat je rechtop staat.
  • Buig je ellebogen in een hoek van 90 graden.
  • Je onderarmen recht voor je uit.
  • Je handen en polsen zijn ontspannen en losjes op je bureau of toetsenbord.
  • Terwijl je staat, zijn je knieën licht gebogen. Zorg ervoor dat je knieën niet overmatig gestrekt worden of op slot gaan.

De meeste rugklachten worden toegeschreven aan een slechte houding. Maar wat is dan een goede houding?
Een goede houding heeft een neutrale wervelkolom. Spieren rondom de wervelkolom ondersteunen het lichaam en houd de wervelkolom in evenwicht.

Tips

Denk eraan: houd uw nek lang en uw schouders ontspannen. En sta rechtop. Om vermoeidheid te voorkomen kun je je gewicht van de ene voet naar de andere verplaatsen. Probeer regelmatig oefeningen tussendoor te doen, bijvoorbeeld elk uur. Klik hier om te kijken welke oefeningen je kunt doen, wanneer je lang achter elkaar moet staan.

Ook is het goed om zowel je rug als je buik te versterken door oefeningen voor je rug- en buikspieren te doen. Wil je weten welke oefeningen je het beste kunt doen? Op mijn site vind je oefeningen hiervoor.

Je zou ook een kleine voetensteun kunnen gebruiken om een voet hoger te houden wanneer u afwisselt. Of als je de mogelijkheid hebt om op een antivermoeidheidsmat te kunnen staan, dan is deze mat aan te raden. Deze zijn gemaakt om je benen te laten ontspannen zodat de spanning in je enkels, knieën en rug worden verlicht, hierdoor neemt de bloedcirculatie toe.

Houding tijdens het zitten

(bijvoorbeeld achter een bureau)

Zithouding bureau

Pas de hoogte van je stoel aan zodat de bovenkant van het zitkussen evenwijdig loopt met je knieën. Houd je voeten plat op de grond en laat een vuistgrote opening tussen de achterkant van uw knieën en de voorkant van de zitting. Je voeten moeten evenwijdig aan de grond staan met je knieën gebogen in een hoek van 90 graden.

Door je stoel goed af te stellen, kun je een goede houding aannemen, waardoor rugpijn wordt vermeden.

Buig je ellebogen in een hoek van 90 graden en laat je armen losjes naast je romp hangen, en je onderarmen recht naar voren en ontspannen over je toetsenbord. Verhoog of verlaag het bureau totdat het bureaublad de onderkant van uw onderarmen raakt.

Tijdens het zitten moet je rug ondersteund worden door de rugleuning van de stoel. Zodra je tegen de achterkant van de stoel aanzit, zul je steun moeten voelen van de rugleuning. Wanneer je niet fijn zit, wordt de druk op de tussenwervelschijven en wervels van uw wervelkolom vergroot en kan dit rugpijn veroorzaken. Deze steun in uw rug is essentieel om druk op de schijven en wervels van de wervelkolom te voorkomen.

Het is beter om de armleuningen van je stoel te verwijderen als deze niet laag genoeg kunnen worden afgesteld. Wanneer je gebruik maakt van armleuningen, is de kans groot dat je ellebogen omhoog komen en daardoor ook je schouders. Je rug, schouder en nek staan dan in een gespannen houding.

De meeste rugklachten zijn afkomstig van een slechte houding, deze aanbeveling voor een goede zithouding kan hierbij helpen. Ook kun je tijdens langdurig zitten oefeningen doen die jou ook helpen om van houding te verwisselen en daardoor de kans op rugklachten te verkleinen. Klik hier voor oefeningen tijdens langdurig zitten.

Burpees

Burpees

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om in vorm te komen?   Als je sterker, slanker en gezonder wilt worden, dan is het tijd om elke dag burpees te gaan doen! Het maakt niet uit of je net begint of al in topvorm bent - iedereen kan profiteren van het toevoegen...

Klaar voor de wintersport?

Klaar voor de wintersport?

Binnenkort op wintersport?    Wintersporten is een prachtig uitje, maar ook inspannend. Om je voor te bereiden op de wintersport heb ik dit artikel voor jou geschreven. Met als doel dat je met een goede conditie en sterke spieren naar de wintersport kunt! Een...

Stoptober

Stoptober

Stoptober: Stop met roken! Stoptober is een campagne die mensen aanmoedigt om in de maand oktober te stoppen met roken. Stop met roken! Elk jaar in oktober start deze campagne die je leven kan redden van tabaksgerelateerde ziekten zoals longkanker of COPD.Wil je...

Wat zijn de beste halters en dumbbells?

Wat zijn de beste halters en dumbbells?

Als je strakke armen wilt krijgen of spieren wilt opbouwen, kan het gebruik van dumbbells een uitstekende trainingsoptie zijn, omdat ze gericht zijn op specifieke delen van je lichaam, afhankelijk van waar je ze vasthoudt tijdens het sporten!  Wat is een...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *