Rug oefeningen om mijn rug sterker te maken?

jan 28, 2021

rugspieren

Welke rug oefeningen zijn goed om te doen om mijn rug sterker te maken? Welke oefeningen zijn efficiënt om mijn rug te versterken? Of ik heb wel eens last van mijn rug. Zijn er bijvoorbeeld ook lage rugpijn oefeningen om mijn rug te versterken en in het vervolg rugpijn te voorkomen?

 

In de rug zijn twee grote, belangrijke spiergroepen aanwezig. De rugspieren beginnen bovenaan de rug (de halswervels genoemd) en gaan naar het staartbeen (ook wel het stuitbeen genoemd).

De onderrug is een vrij specifieke spiergroep. Een grote en complexe groep spieren die samenwerken om de wervelkolom te ondersteunen, het lichaam rechtop te houden en de romp in vele richtingen te laten bewegen, draaien en buigen. Er zijn korte en lange spieren die de lage rug overspannen. Aan de achterkant zit de rechte rugspier, lange rugstrekkers. Zij zorgen ervoor dat de lange spieren aan de achterkant de rug voornamelijk strekt.

De grote spier in de bovenrug is de Musculus Trapezius, ook wel de monnikskapspier genoemd. Dit is een brede, platte en driehoekige spier. Omdat de spieren aan elke kant een trapeziumvorm hebben, wordt deze spier zo genoemd. Het is de meest oppervlakkige van alle rugspieren. Het bovenste gedeelte van de Monnikskapspier tilt het schouderblad op en beweegt de arm in zijwaartse richting. De middelste spieren trekken het schouderblad terug en de onderste spieren trekken het schouderblad naar beneden.

Waar gebruik je je rug voor?

Een heel belangrijk onderdeel van ons lichaam is je rug.
Je hele rug zorgt voor:

  • stabiliteit van je lichaam
  • bewegen van je armen, schouder en hoofd
  • ter ondersteuning van je ademhaling

De onderrug is een heel belangrijk onderdeel van je core. Dit is je basis om kracht te leveren en je balans te houden. Bij alle bewegingen gebruik je je onderrug. Wandelen, zitten, bukken, tillen, fietsen enzovoort.

In de bovenrug zit de grote brede rugspier, de Musculus Latissimus Dorsi. Deze grote brede rugspier is zorgt voor stabiliteit van het lichaam en voor het bewegen van de armen. Tevens ondersteunt deze brede spier het ademhalen.

 

Waarom rug oefeningen?

Het is heel belangrijk dat je rugspieren sterk zijn en sterk blijven. Hoe maak je rug sterker? Zoals je hierboven kunt lezen gebruik je deze spieren voor heel veel dingen. Op het moment dat deze spieren verslappen, zul je merken dat je ergens anders in je lichaam gaat compenseren. Dit zal leidden tot irritatie elders in het lichaam. Maar ook krachtverlies, vermoeidheid etc.

Je rug is een moeilijk lichaamsdeel om te trainen. Je kunt je rug niet zien als je traint en dan is het erg moeilijk om je op je rug te concentreren. Je bovenrugspier is het grootste deel van je bovenlichaam en daarom essentieel bij trainingen met hypertrofie en vetverlies.

houding rug

Krachtstabiliteit (Core stability) is belangrijk voor een betere lichaamshouding, basis voor evenwicht en geeft je meer kracht.

Rug oefeningen thuis trainen?

Wil je thuis je rug blijven trainen, maar weet je niet precies hoe? Ik leg je hier uit welke oefeningen goed zijn voor je rug.

Slijmbeursontsteking bilspieren

Slijmbeursontsteking bilspieren

Wat te doen tegen slijmbeursontsteking van de bilspierenIschiale bursitis is een ontsteking, waarbij de benige gebieden onder de billen opzwellen en pijn doen. Tussen de gewrichten en pezen van het bekken bevinden zich kleine zakjes vloeistof om ze te helpen goed te...

Krachttraining

Krachttraining

Wat is krachttraining?   Krachttraining, ook wel weerstandstraining genoemd, is een belangrijk onderdeel van elke fitnessroutine. Het helpt je sterker te worden en bouwt ook het uithoudingsvermogen van de spieren op. Bij krachttraining beweeg je je lichaam tegen een...

Tabata

Tabata

Wil je afvallen? Flexibiliteit verhogen of spieren opbouwen? Er zijn talloze trainingsstijlen die je te helpen je beweegdoelen te bereiken. Het is leuk om eens een nieuw programma toe te voegen aan je training. De Tabata workout!Tabata is een geweldige ​​snelle...

Heup oefeningen

Heup oefeningen

De heup is een belangrijk gewichtsdragend gewricht in het lichaam en is verantwoordelijk voor veel functionele activiteiten zoals lopen en rennen, zitten en staan en traplopen. Door je heupen sterk en beweeglijk te houden, kan heuppijn en knieklachten voorkomen...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *