Waarom zijn rug oefeningen zinvol?

jan 28, 2021

Rug oefeningen voor meer spiermassa geeft een sterke rug! 

 

De rug is vaak een vergeten spiergroep tijdens het trainen. Je merkt het vaak aan de vragen die mensen stellen over hun rug.
Welke rug oefeningen zijn goed om te doen om mijn rug sterker te maken? Welke oefeningen zijn efficiënt om mijn rug te versterken?
Of ik heb wel eens last van mijn rug. Zijn er bijvoorbeeld ook lage rugpijn oefeningen om mijn rug te versterken? Kan ik door mijn rug te trainen in het vervolg rugpijn voorkomen?

Heel goed om deze spiergroep tijdens het trainen goed bij te houden! Lees hieronder verder voor meer informatie over deze spiergroep en de rug oefeningen die je kunt doen.

rugspieren

De twee grote belangrijke spiergroepen in je rug

 

In de rug zijn twee grote, belangrijke spiergroepen aanwezig. De rugspieren beginnen bovenaan de rug (de halswervels genoemd) en gaan naar het staartbeen (ook wel het stuitbeen genoemd).

De onderrug is een vrij specifieke spiergroep. Een grote en complexe groep spieren die samenwerken om de wervelkolom te ondersteunen, het lichaam rechtop te houden en de romp in vele richtingen te laten bewegen, draaien en buigen. Er zijn korte en lange spieren die de lage rug overspannen. Aan de achterkant zit de rechte rugspier, lange rugstrekkers. Zij zorgen ervoor dat de lange spieren aan de achterkant de rug voornamelijk strekt.

De grote spier in de bovenrug is de Musculus Trapezius, ook wel de monnikskapspier genoemd. Dit is een brede, platte en driehoekige spier. Omdat de spieren aan elke kant een trapeziumvorm hebben, wordt deze spier zo genoemd. Het is de meest oppervlakkige van alle rugspieren. Het bovenste gedeelte van de Monnikskapspier tilt het schouderblad op en beweegt de arm in zijwaartse richting. De middelste spieren trekken het schouderblad terug en de onderste spieren trekken het schouderblad naar beneden.

Waar gebruik je je rug voor?

Een heel belangrijk onderdeel van ons lichaam is je rug.
Je hele rug zorgt voor:

  • stabiliteit van je lichaam
  • bewegen van je armen, schouder en hoofd
  • ter ondersteuning van je ademhaling

De onderrug is een heel belangrijk onderdeel van je core. Dit is je basis om kracht te leveren en je balans te houden. Bij alle bewegingen, zoals wandelen, zitten, bukken, tillen, fietsen enzovoort. gebruik je je onderrug.

In je bovenrug zit de grote brede rugspier, de Musculus Latissimus Dorsi. Deze grote brede rugspier zorgt voor stabiliteit van het lichaam en voor de beweging van je armen. Deze Musculus Latissimus Dorsi is ook de ondersteunende spier tijdens het ademhalen.

 

Waarom rug oefeningen?

Het is heel belangrijk dat je rugspieren sterk zijn en sterk blijven. Hoe maak je rug sterker? Zoals je hierboven kunt lezen gebruik je deze spieren voor heel veel dingen. Op het moment dat deze spieren verslappen, zul je merken dat je ergens anders in je lichaam gaat compenseren. Dit zal leidden tot irritatie elders in het lichaam. Maar ook krachtverlies, vermoeidheid etc.

Je rug is een moeilijk lichaamsdeel om te trainen. Je kunt je rug niet zien als je traint en dan is het erg moeilijk om je op je rug te concentreren. Je bovenrugspier is het grootste deel van je bovenlichaam en daarom essentieel bij trainingen met hypertrofie en vetverlies.

houding rug

Krachtstabiliteit (Core stability) is belangrijk voor een betere lichaamshouding, basis voor evenwicht en geeft je meer kracht.

Rug oefeningen thuis trainen?

Wil je thuis je rug blijven trainen, maar weet je niet precies hoe? Ik leg je hier uit welke oefeningen goed zijn voor je rug.

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afvallen én lekker eten, door de afslankreceptenbijbel   Meestal begin je vol goede moet met een nieuw dieet. Misschien had je er over gelezen op internet of heeft een kennis je een tip gegeven. In de eerste weken lukt het je om af te vallen en heb je er vertrouwen in...

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga voor beginners, stap voor stap   Hoe je het ook draait of keert, we leven in een hectische maatschappij waarin heel wat veranderingen op til staan. Voor heel wat mensen zorgt dit voor heel wat stress en is men toe aan meer energie en ontspanning. Yogaoefeningen...

Van onrust naar kracht

Van onrust naar kracht

  Van onrust naar acceptatie   Heb je het gevoel dat je niet gefocust bent? Dat je energie er wel is maar alle kanten opgaat? Of merk je dat je moe wordt maar toch bijna niets bereikt? Heb je een algemeen gevoel van onrust en ongerichtheid? In de huidige complexe...

Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

Gebruik een fitnessbal   Sporten met een fitnessbal is een populaire manier om actief te blijven, vooral in deze huidige tijd. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende fitnessgerelateerde activiteiten, zoals balanstraining of buikspieroefeningen!...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *