Waarom zijn rug oefeningen zinvol?

jan 28, 2021

Rug oefeningen voor meer spiermassa geeft een sterke rug!

 

De rug is vaak een vergeten spiergroep tijdens het trainen. Je merkt het vaak aan de vragen die mensen stellen over hun rug.
Welke rug oefeningen zijn goed om te doen om mijn rug sterker te maken? Welke oefeningen zijn efficiënt om mijn rug te versterken?
Of ik heb wel eens last van mijn rug. Zijn er bijvoorbeeld ook lage rugpijn oefeningen om mijn rug te versterken? Kan ik door mijn rug te trainen in het vervolg rugpijn voorkomen?

rugspieren

Heel goed om deze spiergroep tijdens het trainen goed bij te houden! Lees hieronder verder voor meer informatie over deze spiergroep en de rug oefeningen die je kunt doen.

De twee grote belangrijke spiergroepen in je rug

 

In de rug zijn twee grote, belangrijke spiergroepen aanwezig. De rugspieren beginnen bovenaan de rug (de halswervels genoemd) en gaan naar het staartbeen (ook wel het stuitbeen genoemd).

De onderrug is een vrij specifieke spiergroep. Een grote en complexe groep spieren die samenwerken om de wervelkolom te ondersteunen, het lichaam rechtop te houden en de romp in vele richtingen te laten bewegen, draaien en buigen. Er zijn korte en lange spieren die de lage rug overspannen. Aan de achterkant zit de rechte rugspier, lange rugstrekkers. Zij zorgen ervoor dat de lange spieren aan de achterkant de rug voornamelijk strekt.

De grote spier in de bovenrug is de Musculus Trapezius, ook wel de monnikskapspier genoemd. Dit is een brede, platte en driehoekige spier. Omdat de spieren aan elke kant een trapeziumvorm hebben, wordt deze spier zo genoemd. Het is de meest oppervlakkige van alle rugspieren. Het bovenste gedeelte van de Monnikskapspier tilt het schouderblad op en beweegt de arm in zijwaartse richting. De middelste spieren trekken het schouderblad terug en de onderste spieren trekken het schouderblad naar beneden.

rug oefeningen
Foamroller

Waar gebruik je je rug voor?

Een heel belangrijk onderdeel van ons lichaam is je rug.
Je hele rug zorgt voor:

 • stabiliteit van je lichaam
 • bewegen van je armen, schouder en hoofd
 • ter ondersteuning van je ademhaling

De onderrug is een heel belangrijk onderdeel van je core. Dit is je basis om kracht te leveren en je balans te houden. Bij alle bewegingen, zoals wandelen, zitten, bukken, tillen, fietsen enzovoort. gebruik je je onderrug.

In je bovenrug zit de grote brede rugspier, de Musculus Latissimus Dorsi. Deze grote brede rugspier zorgt voor stabiliteit van het lichaam en voor de beweging van je armen. Deze Musculus Latissimus Dorsi is ook de ondersteunende spier tijdens het ademhalen.

 

Waarom rug oefeningen?

Het is heel belangrijk dat je rugspieren sterk zijn en sterk blijven. Hoe maak je rug sterker? Zoals je hierboven kunt lezen gebruik je deze spieren voor heel veel dingen. Op het moment dat deze spieren verslappen, zul je merken dat je ergens anders in je lichaam gaat compenseren. Dit zal leidden tot irritatie elders in het lichaam. Maar ook krachtverlies, vermoeidheid etc.

Je rug is een moeilijk lichaamsdeel om te trainen. Je kunt je rug niet zien als je traint en dan is het erg moeilijk om je op je rug te concentreren. Je bovenrugspier is het grootste deel van je bovenlichaam en daarom essentieel bij trainingen met hypertrofie en vetverlies.

houding rug

Krachtstabiliteit (Core stability) is belangrijk voor een betere lichaamshouding, basis voor evenwicht en geeft je meer kracht.

Rug oefeningen thuis trainen?

Wil je thuis je rug blijven trainen, maar weet je niet precies hoe? Ik leg je hier uit welke oefeningen goed zijn voor je rug.

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

 • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
 • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
 • Op een praktische manier wilt bewegen
 • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
 • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
 • Je die stok achter de deur nodig hebt
 • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
 • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen