Klaar voor de wintersport?

sep 14, 2021

Binnenkort op wintersport? 

 

Wintersporten is een prachtig uitje, maar ook inspannend. Om je voor te bereiden op de wintersport heb ik dit artikel voor jou geschreven. Met als doel dat je met een goede conditie en sterke spieren naar de wintersport kunt! 

wintersport

Een lekker weekje vrij van je werk en genieten van elkaar in winterse sferen! Wintersport is een combinatie van dagen heerlijk buiten zijn en lichaamsbeweging, terwijl je ook nog geniet van het sociale met elkaar en de gezelligheid die wintersport met zich meebrengt. Wintersporten is een geweldige manier om vakantie te hebben. Je hebt plezier, uitdaging en ontspanning. Maar als je niet goed voorbereid bent, dan kan het ook heel pijnlijk zijn of blessuregevoelig.

Lees hier welke oefeningen geschikt zijn om thuis te doen. Met deze oefeningen kun je je goed voorbereiden op de wintersport. Door goed voorbereid aan wintersport te gaan, is het mogelijk om de hele week te genieten!

 

 

Welke oefeningen zijn goed voor de wintersport?

 

Het is belangrijk dat mensen weten hoe hun lichaam reageert en voelt nadat ze bepaalde spiergroepen hebben getraind. Om goed te kunnen skiën, is het noodzakelijk om  consistente buikspieroefeningen te gaan doen. Deze spiergroep helpt bij het evenwicht tijdens het bergop lopen. Ik vind schuine beenliften ook nuttig als men meer kracht van beide benen wil tijdens het draaien op hellingen; zorg er echter voor dat deze bewegingen doorgaan zonder te stoppen!

skien, wintersport

Welke spieren train je tijdens het skiën?

 

De belangrijkste spier voor skiërs is hun gluteus maximus. Deze grote groep spieren helpen voornamelijk met het draaien van de heup, maar het helpt ook de skisnelheid onder controle te houden door als een extra scharnierverbinding te werken tijdens bochten of snelle stops op de hellingen. Ook is het belangrijk om de rug, buik en bilspieren te trainen. Bekijk in mijn artikel welke oefeningen je kunt doen om deze spiergroepen te trainen. Of kijk bij trainingsschema’s specifiek welk schema bij jou past! 

In dit artikel focussen wij ons op het ontwikkelen van beenkracht.

Oefeningen voor je beenspieren

 

 • Squat
  Sta recht met je benen op schouderbreedte. Je tenen staan iets naar buiten. Buig door je knieën met je billen naar achteren. Houd je armen naar voren voor je balans.
  Maak 15 squats.

 • Lunge rotation met gewicht
  Sta rechtop en hef je knie omhoog. Houd een gewicht in je handen en strek je armen naar boven uit. Blijf op één been staan en beweeg het gewicht naar beneden ter hoogte van je romp. Beweeg het gewicht vervolgens van links naar rechts. Zet dan je gebogen knie naar voren in een lunge positie en beweeg het gewicht nogmaals naar de kant waar je knie in een gebogen positie staat. Herhaal dit met het andere been.
  Herhaal dit 6 keer per been.
 • One leg squat
  Sta op één been en je andere been is gestrekt naar voren. Zak door je ene been zoals je een squat uitvoert.
  Maak 8 one leg squat per been
 • Skaters
  Balanceer op één been en spring over naar je andere been, alsof je aan het schaatsen bent.
  Houd dit 1 minuut vol
 • Jump
  Maak 4 rondjes op de grond en spring met 2 benen naast elkaar in een vierkant. Dus eerst naar voren, dan opzij, naar achteren en weer opzij.
  Houd dit ook een minuut vol

 

Hoe kun je jouw conditie op peil houden?

 

Oefeningen voor je conditie is een geweldige manier om in vorm te komen. Als je fit bent, kun je elke uitdaging aangaan, zo ook je wintersport straks!
Conditie trainen is goed voor je. Probeer een regelmaat te vinden waarin je gemakkelijk oefeningen kunt doen.
Een geweldige manier om de week te beginnen is met conditieoefeningen. Nog voor de hectiek begint, ben je al bezig met je conditie. Dat is een heerlijk moment. Maar na een lange (werk)dag kan het ook lekker zijn om conditie oefeningen te doen. Je daagt je lichaam en geest op een andere manier uit, waardoor het als een soort ontspanning gaat gelden. Op welke manier je ook traint, je lichaam en geest worden uitgedaagd om sterker te zijn dan ooit tevoren!

Train je conditie om in vorm te blijven, daarmee houd je je kracht op peil en dat is goed voor je!

Er zijn tal van manieren om je aan je conditie te werken. En om jezelf regelmatig te trainen. Je kunt trainingen afwisselend en interessanter maken door the variëren in plaats van gewoon 5 dagen per week 30 minuten achter elkaar joggen. Lees mijn artikel over conditie voor oefeningen. Als je een goede conditie wilt krijgen, dan is het belangrijk om te weten welke oefeningen je moet doen.

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afvallen én lekker eten, door de afslankreceptenbijbel   Meestal begin je vol goede moet met een nieuw dieet. Misschien had je er over gelezen op internet of heeft een kennis je een tip gegeven. In de eerste weken lukt het je om af te vallen en heb je er vertrouwen in...

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga voor beginners, stap voor stap   Hoe je het ook draait of keert, we leven in een hectische maatschappij waarin heel wat veranderingen op til staan. Voor heel wat mensen zorgt dit voor heel wat stress en is men toe aan meer energie en ontspanning. Yogaoefeningen...

Van onrust naar kracht

Van onrust naar kracht

  Van onrust naar acceptatie   Heb je het gevoel dat je niet gefocust bent? Dat je energie er wel is maar alle kanten opgaat? Of merk je dat je moe wordt maar toch bijna niets bereikt? Heb je een algemeen gevoel van onrust en ongerichtheid? In de huidige complexe...

Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

Gebruik een fitnessbal   Sporten met een fitnessbal is een populaire manier om actief te blijven, vooral in deze huidige tijd. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende fitnessgerelateerde activiteiten, zoals balanstraining of buikspieroefeningen!...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *