Een kniebrace nodig om je pijnklachten te verminderen?
Kniebraces helpen je knie te ondersteunen en te beschermen, en zijn vooral nodig als je een matige knieblessure hebt met kraakbeen- of ligamentschade. Een goede kniebrace vermindert pijn en versnelt het genezingsproces door je bewegingsbereik te beperken. Een brace biedt ondersteuning aan het kniegewricht, helpt slijtage tegen te gaan en beschermt de knie tegen instabiliteit.
Hoe een kniebrace aan te doen?
Voor de beste bescherming is het daarom essentieel dat je je kniebrace correct draagt. Om volledig te herstellen, is het belangrijk dat je de juiste brace koopt voor jouw specifieke blessure, zoals aanbevolen door een arts of fysiotherapeut.
Dit artikel geeft je advies over hoe je een kniebrace omdoet, hoe je comfortabel een kniebrace draagt en hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen toekomstig letsel.
Het klinkt zo eenvoudig, maar dit kan vaak het meest frustrerende deel zijn om te weten hoe je een kniebrace moet dragen.
1. Kies de juiste brace
• De beste kniebrace is afhankelijk van het type en de ernst van de blessure. Met milde verstuikingen kunt je mogelijk wegkomen met een compressiehuls. Voor ernstigere scheuren of breuken kan een zwaardere brace nodig zijn, bijvoorbeeld versterkt met metaal of plastic.
• Een arts of fysiotherapeut kan een geschikte brace voor je blessure bepalen.
2. Breng aan op de aangedane knie
• Rol eerst uw broekspijp op zodat de brace direct op je huid komt.
• Als je een slip-on-brace heeft, schuift je je voet in de bovenkant van de brace (het gebied waar deze breder wordt om je dijbeen op te vangen) en door de onderkant naar buiten. Schuif de brace omhoog langs je been totdat deze over je geblesseerde knie rust.
• Als je een brace in wikkelstijl heeft, plaats je de binnenkant van de pad tegen je knie en vervolgens wikkel je de banden eromheen.
3. Centreer de brace op je knieschijf
• De meeste braces hebben een klein gaatje aan de voorkant.
• Als de knieschijf door dit gaatje zichtbaar is, wordt de brace op de juiste manier gedragen. Dit biedt het grootste comfort en onder de brace wordt de huid ook meteen geventileerd.
• Test de strakheid uit, zodat het gat en de brace niet op huid klemt of irriteert.
• Als je je afvraagt hoe je kunt voorkomen dat een kniebrace naar beneden glijdt, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de brace strak genoeg zit zodat hij niet omhoog of omlaag schuift voordat je hem vastzet.
4. Trek de banden aan als de brace op de juiste plaats zit
• Als je een compressiemouw hebt en er zijn extra banden, leid deze dan om de achterkant van de brace en zet ze aan de voorkant vast met klittenband, zodat deze goed aansluit.
• Als er nog ruimte is om één of twee vingers in de ruimte tussen je been en de brace passen, dan zit de brace goed. Lukt dat niet, versoepel de brace dan iets.
Kniebrace met 4 demontabele smalle kruisbanden
Een kniebrace heeft standaard 2 smalle kruisbanden. Met 2 banden geeft de kniebrace steun voor dagelijkse activiteiten. Een kniebrace met 4 kruisbanden geeft een goede fixatie en kan prima gebruikt worden voor knieblessures in graad II en III.
Een graad II verstuiking betekent dat je gewrichtsband gedeeltelijk is gescheurd. Als het aangedane been zwaarder wordt belast, kan de knie onstabiel en pijnlijk aanvoelen.
De meest ernstige verstuiking, een graad III verstuiking, is een volledige scheur aan een gewrichtsband. In sommige gevallen kan het ligament van het bot scheiden. Zwelling en blauwe plekken kunnen ernstig zijn en het kan moeilijk of onmogelijk zijn om het aangedane been te belasten.
Comfortabel een kniebrace dragen
Voorkom dat de kniebrace naar beneden glijdt wanneer je de kniebrace onder andere kleding draagt.
• Op plaatsen zoals werk of school is het vaak nodig om je kniebrace te bedekken
• Draag voor meer comfort loszittende kledingstukken, zoals een wijde jeans of joggingbroek, zodat de kniebrace eronder past.
• Tip: Maak de kniebrace altijd eerst vast, de brace zal beter werken naarmate hij dichter bij het gewricht zit en dit voorkomt dat hij naar beneden glijdt.
• Sportkleding is meer rekbaar en zit ruimer, wat gemakkelijker te hanteren is.
Draag een korte broek
• Als je thuis bent, is het dragen van een korte broek de gemakkelijkste optie. Een korte broek zit nou eenmaal minder in de weg, je hebt minder last van dat een brace beweegt en je hebt ook wat meer lucht rondom je knie.
• Voor langere bretels die hoger op het been zitten, zoals scharnierende functionele bretels, is een korte broek het meest geschikt.
Verwijder de brace regelmatig
• Dit geeft je huid de kans om te ademen en verlicht de druk rond je knie.
• Als je de brace niet draagt, pas dan op dat je niet te veel gewicht op je zere knie plaatst.
• Voorkom dat de brace nat wordt. Ga niet douchen of zwemmen met een brace.
• Praat met je arts of fysiotherapeut over de juiste momenten waarop je knie wel of niet ondersteuning van een brace nodig heeft en hoe lang.
Jezelf beschermen tegen verder letsel
De huisarts of fysiotherapeut weet het het beste! Luister altijd naar je arts of fysiotherapeut en vertrouw hem als het om je blessure gaat. Zij zullen belangrijke dingen vertellen die je moet weten over je blessure, de beste manieren hoe je een brace kan dragen, hoe lang je een brace nodig hebt en welke bewegingen je moet vermijden.
Bij sommige knieblessures hoeft je je kniebrace slechts een deel van de dag of voor bepaalde activiteiten te dragen. Bij ernstigere verwondingen kan het zijn dat je een brace altijd moet dragen. Stel je arts of fysiotherapeut al je vragen over je knieblessure of het revalidatieproces.
Loop licht. Probeer de druk, het gewicht, van je slechte knie te houden om onnodige belasting van het gewricht te voorkomen. Totdat je knie sterk genoeg is om je volledige gewicht te dragen. Je knie blijft geruime tijd kwetsbaar voor drukveranderingen, dus let op tijdens het lopen.
Het doel van een kniebrace is om te voorkomen dat je je geblesseerde been te veel buigt. Zelfs als je de brace draagt, kan te veel flexie of rotatie van je knie de blessure verergeren. Een kniebrace biedt ondersteuning aan het kniegewricht, helpt slijtage tegen te gaan en beschermt de knie tegen instabiliteit.
Wanneer weer sporten?
Bespreek dit altijd met je arts of fysiotherapeut. Vermijd intensieve handelingen zoals gewichtheffen, tenzij anders aangegeven. Je kunt altijd wel op een hometrainer blijven fietsen. Deze intensiteit kun je zelf instellen, zodat je je knie wel soepel kunt houden, maar niet overbelast. Een groot voordeel is, dat je je conditie op peil houdt. Hiermee voorkom je straks de fase conditie opbouwen.
Langzaam en gestaag weer gaan sporten! Push jezelf niet te hard, stop onmiddellijk als je pijn of ongemak voelt.
Om verdere blessures te voorkomen bij niet-knievriendelijke sporten zoals voetbal, hockey, basketbal of korfbal kan een brace erg handig zijn.
Als je niet zeker bent van de ernst van je knieblessure, neem dan contact met je fysiotherapeut op!
0 reacties