Bewegen voor ouderen met oefeningen

feb 23, 2022

Lichaamsbeweging is essentieel

 

Lichaamsbeweging en voeding zijn essentiële onderdelen van een gezonde levensstijl en naarmate we ouder worden, veranderen onze eisen voortdurend. Een groeiend aantal onderzoeken laat vooral zien hoe belangrijk regelmatig bewegen is voor senioren. Tegenwoordig kiezen steeds meer senioren voor een actieve levensstijl in plaats van een zittende levensstijl.

ouderen bewegen

In dit artikel laat ik je de voordelen van lichaamsbeweging voor oudere volwassenen zien. Tevens vindt je enkele oefeningen die je kunt doen.

 

De gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging bij oudere volwassenen

 

Ons lichaam verandert naarmate we ouder worden. Ouderen hebben andere redenen om in vorm te blijven dan de jongere generaties. Hoewel fysieke fitheid op elke leeftijd voordelen biedt, zijn de gezondheidsvoordelen die fysiek fitte senioren genieten opvallender. Artsen en onderzoekers benadrukken dat senioren zo lang als mogelijk actief moeten blijven. Lichaamsbeweging helpt je om een ​​langer, gezonder en vreugdevoller leven te leiden.

 

Enkele voordelen van sporten en bewegen op latere leeftijd:

 

Meer bewegen betekent meer zelfstandigheid voor ouderen:

Ouderen die regelmatig sporten, zijn minder snel afhankelijk van anderen. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert het vermogen van ouderen om je dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen. Zoals lopen, boodschappen doen, koken, eten, aankleden en bijvoorbeeld naar het toilet gaan. Als zelfredzaamheid een prioriteit is, is lichaamsbeweging één van de beste manieren om de onafhankelijkheid van ouderen te behouden. Bewegen is dan een absolute must!

Lichaamsbeweging verbetert de balans voor ouderen:

Vallen is voor ouderen een veel groter probleem dan voor jonge mensen. Elke 11 seconden wordt een oudere opgenomen op een EHBO voor een valgerelateerd letsel, en elke 19 minuten sterft zelfs een oudere door een val. Regelmatige lichaamsbeweging maakt je flexibeler en vergroot je mobiliteit, waardoor de kans op vallen vermindert.

Bewegen met ouderen
Regelmatige lichaamsbeweging betekent meer energie:

Hoewel het contra-intuïtief lijkt, maakt inactief zijn je moe en geeft actief zijn je meer energie. Elke hoeveelheid lichaamsbeweging bevordert de afgifte van endorfines, essentiële neurotransmitters die verband houden met pijnverlichting en een gevoel van welzijn. Endorfines bestrijden stresshormonen, bevorderen een gezonde slaap en zorgen ervoor dat je je over het algemeen levendiger en energieker voelt.

Lichaamsbeweging helpt ziekten voorkomen en ook tegen te gaan:

Hartaandoeningen, osteoporose, depressie en diabetes zijn veelvoorkomende ziekten bij ouderen. Een actievere levensstijl kan bijdragen aan het voorkomen van deze ziekten.
Bewegen kan onaangename symptomen van deze ziekten verminderen als je deze ziekte al hebt. Wanneer je een verhoogt risico hebt op een ziekte, kan lichaamsbeweging dé sleutel zijn om een ​​onaangename aandoening af te weren.

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de hersenfunctie:

Eén van de meest opmerkelijke ontwikkelingen in de gezondheidswetenschap is de onthulling dat lichaam en geest veel nauwer met elkaar verbonden zijn. Een gezond lichaam betekent waarschijnlijk een gezonde geest. Ouderen die regelmatig sporten hebben een verbeterde cognitieve gezondheid, blijkt uit onderzoek van NCBI.

Meer recentelijk heeft een onderzoek van de Alzheimer Research & Prevention Foundation aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer of dementie met bijna 50% vermindert.

 

De beste oefeningen voor ouderen

Lichaamsbeweging is cruciaal voor ouderen, maar het kan moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Als je een tijdje niet hebt gesport, kan het een hele uitdaging zijn om opnieuw in de actieve wereld te komen. Er is ook een goede kans dat de oefeningen die je ooit gewend was niet meer ideaal zijn. Bouw daarom alle oefeningen rustig op.

Fit worden: Verschil tussen anaerobe versus aerobe training

Fit worden: Verschil tussen anaerobe versus aerobe training

Wil je fit worden, maar weet je niet waar je moet beginnen?Lichaamsbeweging is essentieel om gezond en fit te blijven, en er zijn veel verschillende soorten trainingsroutines waaruit je kunt kiezen. Een populaire keuze is die tussen anaerobe en aerobe training. Hoewel...

Wat is bloeddruk? De systolische en diastolische componenten.

Wat is bloeddruk? De systolische en diastolische componenten.

De bloeddruk is een belangrijke indicator van de algemene gezondheid en het welzijn. Het verwijst naar de kracht van het bloed dat tegen de wanden van de slagaders drukt, die het bloed van het hart naar de rest van het lichaam vervoeren. Het meten van je bloeddruk kan...

Springtouw workout beginners

Springtouw workout beginners

Touwtjespringen is misschien een activiteit die verband houdt met het schoolplein, maar het wordt snel een populaire oefeningsroutine om calorieën te verbranden tijdens het springen.Touwtje springen is een leuke en effectieve manier om je lichaam in beweging te...

Conditie voor algemene gezondheid en fitheid

Conditie voor algemene gezondheid en fitheid

Conditie voor algemene gezondheid en fitheid: Je lichaam versterken, zenuwen kalmeren, coördinatievaardigheden verbeteren om de snelheid te verbeteren.Lichamelijke conditie is de basis voor een gezond en fit leven. Of je nu je algemene lichamelijke conditie wilt...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen