Bewegen voor ouderen met oefeningen

feb 23, 2022

Lichaamsbeweging is essentieel

 

Lichaamsbeweging en voeding zijn essentiële onderdelen van een gezonde levensstijl en naarmate we ouder worden, veranderen onze eisen voortdurend. Een groeiend aantal onderzoeken laat vooral zien hoe belangrijk regelmatig bewegen is voor senioren. Tegenwoordig kiezen steeds meer senioren voor een actieve levensstijl in plaats van een zittende levensstijl.

ouderen bewegen

In dit artikel laat ik je de voordelen van lichaamsbeweging voor oudere volwassenen zien. Tevens vindt je enkele oefeningen die je kunt doen.

 

De gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging bij oudere volwassenen

 

Ons lichaam verandert naarmate we ouder worden. Ouderen hebben andere redenen om in vorm te blijven dan de jongere generaties. Hoewel fysieke fitheid op elke leeftijd voordelen biedt, zijn de gezondheidsvoordelen die fysiek fitte senioren genieten opvallender. Artsen en onderzoekers benadrukken dat senioren zo lang als mogelijk actief moeten blijven. Lichaamsbeweging helpt je om een ​​langer, gezonder en vreugdevoller leven te leiden.

 

Enkele voordelen van sporten en bewegen op latere leeftijd:

 

Meer bewegen betekent meer zelfstandigheid voor ouderen:

Ouderen die regelmatig sporten, zijn minder snel afhankelijk van anderen. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert het vermogen van ouderen om je dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen. Zoals lopen, boodschappen doen, koken, eten, aankleden en bijvoorbeeld naar het toilet gaan. Als zelfredzaamheid een prioriteit is, is lichaamsbeweging één van de beste manieren om de onafhankelijkheid van ouderen te behouden. Bewegen is dan een absolute must!

Blijf fit en gezond met ons wekelijks trainingsprogramma

Fit ouder worden - senioren
Lichaamsbeweging verbetert de balans voor ouderen:

Vallen is voor ouderen een veel groter probleem dan voor jonge mensen. Elke 11 seconden wordt een oudere opgenomen op een EHBO voor een valgerelateerd letsel, en elke 19 minuten sterft zelfs een oudere door een val. Regelmatige lichaamsbeweging maakt je flexibeler en vergroot je mobiliteit, waardoor de kans op vallen vermindert.

Bewegen met ouderen
Regelmatige lichaamsbeweging betekent meer energie:

Hoewel het contra-intuïtief lijkt, maakt inactief zijn je moe en geeft actief zijn je meer energie. Elke hoeveelheid lichaamsbeweging bevordert de afgifte van endorfines, essentiële neurotransmitters die verband houden met pijnverlichting en een gevoel van welzijn. Endorfines bestrijden stresshormonen, bevorderen een gezonde slaap en zorgen ervoor dat je je over het algemeen levendiger en energieker voelt.

Lichaamsbeweging helpt ziekten voorkomen en ook tegen te gaan:

Hartaandoeningen, osteoporose, depressie en diabetes zijn veelvoorkomende ziekten bij ouderen. Een actievere levensstijl kan bijdragen aan het voorkomen van deze ziekten.
Bewegen kan onaangename symptomen van deze ziekten verminderen als je deze ziekte al hebt. Wanneer je een verhoogt risico hebt op een ziekte, kan lichaamsbeweging dé sleutel zijn om een ​​onaangename aandoening af te weren.

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de hersenfunctie:

Eén van de meest opmerkelijke ontwikkelingen in de gezondheidswetenschap is de onthulling dat lichaam en geest veel nauwer met elkaar verbonden zijn. Een gezond lichaam betekent waarschijnlijk een gezonde geest. Ouderen die regelmatig sporten hebben een verbeterde cognitieve gezondheid, blijkt uit onderzoek van NCBI.

Meer recentelijk heeft een onderzoek van de Alzheimer Research & Prevention Foundation aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer of dementie met bijna 50% vermindert.

 

De beste oefeningen voor ouderen

Lichaamsbeweging is cruciaal voor ouderen, maar het kan moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Als je een tijdje niet hebt gesport, kan het een hele uitdaging zijn om opnieuw in de actieve wereld te komen. Er is ook een goede kans dat de oefeningen die je ooit gewend was niet meer ideaal zijn. Bouw daarom alle oefeningen rustig op.

Blijf fit en gezond met ons wekelijks trainingsprogramma

Fit ouder worden - senioren
11 meest populaire thuis workouts

11 meest populaire thuis workouts

Intro tot thuis trainingen   Er zijn verschillende redenen waarom je misschien thuis wilt sporten. Misschien heb je geen tijd om naar de sportschool te gaan of wil je gewoon privé sporten. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende thuis workouts waaruit je...

Bloedsuikerspiegel

Bloedsuikerspiegel

Demystificerende bloedsuikerspiegel: inzicht in normale waarden en gevolgen voor de gezondheidHet reguleren van de bloedsuikerspiegel is een belangrijk onderdeel van onze gezondheid. In de moderne tijd lijden steeds meer mensen aan diabetes en andere aandoeningen die...

Magnesium tabletten, niet iedereen krijgt voldoende magnesium binnen

Magnesium tabletten, niet iedereen krijgt voldoende magnesium binnen

Magnesium tabletten: Hoe kies je de juiste voor jouw gezondheidsbehoeften?Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in het goed functioneren van ons lichaam. Van het reguleren van onze hartslag tot het versterken van onze botten, magnesium is...

Monitoren hartslag ouderen

Monitoren hartslag ouderen

Waarom het monitoren van de normale hartslag cruciaal is voor de gezondheid van ouderenInleiding tot hartslagmonitoring   Ons hart is één van de belangrijkste organen in ons lichaam en speelt een cruciale rol bij het leveren van zuurstof en voedingsstoffen aan...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen