Buikvet: Het vet rondom je organen ook wel visceraal vetweefsel

mrt 19, 2023

Het vet rond je organen, ook wel visceraal vetweefsel genoemd, is een nog grotere risicofactor voor je gezondheid!

Draag je wat extra gewicht rond je middel?

Dat vet dat je aan de buitenkant van je lichaam ziet, is slechts een klein deel van het probleem. Het vet dat zich rond je organen ophoopt heet visceraal vetweefsel, en het vormt een veel groter risico voor je gezondheid dan het onderhuidse vet dat net onder je huid ligt.

Visceraal vetweefsel, buikvet

In dit artikel gaan we in op de gevaren van visceraal vet en geven we praktische tips om het te verminderen en uw algehele gezondheid te verbeteren.

 

Wat is visceraal vetweefsel?

 

Visceraal vetweefsel is een soort vet dat zich ophoopt rond je organen, zoals je lever, alvleesklier en darmen. In tegenstelling tot het onderhuidse vet dat vlak onder je huid ligt en je kunt knijpen, is dit diepe buikvet niet te zien of te voelen.

Visceraal vet is niet alleen een probleem voor mensen met overgewicht of obesitas. Zelfs mensen met een normaal lichaamsgewicht kunnen een ongezonde hoeveelheid visceraal vet hebben. Je kunt aan de buitenkant slank zijn, maar toch veel inwendig vet hebben.

 

 

Hoe verschilt visceraal vet van onderhuids vet?

 

Onderhuids vet is het zichtbare vet dat net onder je huid ligt. Het is het vet dat je kunt afknijpen en meten. Visceraal vet daarentegen zit dieper en ligt rond je organen. Dit type vet is gevaarlijker omdat het kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten.

Visceraal vet is metabolisch actiever dan onderhuids vet, wat betekent dat het meer hormonen en andere stoffen produceert die ontstekingen en insulineresistentie kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.

 

 

Gezondheidsrisico’s van visceraal vet

 

Onderzoek heeft aangetoond dat visceraal vet een hogere risicofactor is voor verschillende chronische ziekten dan onderhuids vet. Enkele van de gezondheidsrisico’s van visceraal vet zijn:

 

Type 2 diabetes

 

Visceraal vet produceert hormonen en andere stoffen die de insulineproductie kunnen verstoren en insulineresistentie kunnen veroorzaken. Insulineresistentie is een voorloper van diabetes type 2, een chronische aandoening die invloed heeft op de manier waarop je lichaam suiker metaboliseert.

 

Hartziekten

 

Visceraal vet is in verband gebracht met een verhoogd risico op hartziekten. Dit type vet produceert ontstekingsstoffen die je bloedvaten kunnen beschadigen en je bloeddruk kunnen verhogen.

 

Bepaalde vormen van kanker

 

Studies hebben aangetoond dat visceraal vet in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op bepaalde soorten kanker, waaronder borstkanker, darmkanker en alvleesklierkanker.

 

Hoe visceraal vet te meten

 

Er zijn verschillende manieren om visceraal vet te meten:

 

MRI of CT scan

MRI- en CT-scans zijn de nauwkeurigste manieren om visceraal vet te meten. Deze tests geven een gedetailleerd beeld van het vet rond je organen.

 

Taille omtrek

Het meten van je middelomtrek is een eenvoudige manier om de hoeveelheid visceraal vet te schatten. Om je middelomtrek te meten, wikkel je een meetlint rond je middel, net boven je heupbeenderen.

 

Bio-elektrische impedantieanalyse (BIA)

BIA is een methode om de lichaamssamenstelling te meten waarbij een kleine elektrische stroom wordt gebruikt om de hoeveelheid lichaamsvet te schatten.

 

 

Oorzaken van ophoping van visceraal vet

 

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ophoping van visceraal vet, waaronder:

 

Genetica

Sommige mensen hebben meer genetische aanleg voor de ophoping van visceraal vet dan anderen.

 

Dieet

Een dieet met veel bewerkt voedsel en suiker kan bijdragen tot de ophoping van visceraal vet.

 

Sedentaire levensstijl

Een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot de ophoping van visceraal vet.

 

Stress

Door stress kan uw lichaam cortisol produceren, een hormoon dat kan bijdragen tot de ophoping van visceraal vet.

 

 

Veranderingen in levensstijl om visceraal vet te verminderen

 

Gelukkig zijn er verschillende veranderingen in je levensstijl die je kunt doorvoeren om je visceraal vet te verminderen:

 

Dieet

Eet een dieet met veel vezels, eiwitten en gezonde vetten. Vermijd bewerkt voedsel, suiker en geraffineerde koolhydraten.

 

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen het gehalte aan visceraal vet te verminderen. Streef de meeste dagen van de week naar minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen.

 

Slapen

Voldoende slaap is belangrijk voor de regulering van hormonen die de eetlust en de stofwisseling regelen.

 

Stressmanagement

Stressmanagementtechnieken, zoals meditatie en diepe ademhaling, kunnen helpen het cortisolniveau te verlagen en het risico op de vorming van visceraal vet te verkleinen.

 

 

Voedingsmiddelen die visceraal vet helpen verminderen

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen de hoeveelheid visceraal vet te verminderen. Deze omvatten:

 

Vezelrijke voedingsmiddelen

Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en volle granen, kunnen het gehalte aan visceraal vet helpen verminderen.

 

Eiwitten

Het eten van eiwitten kan je helpen een vol gevoel te krijgen en je eetlust te verminderen. Goede eiwitbronnen zijn mager vlees, vis, bonen en peulvruchten.

 

Gezonde vetten

Gezonde vetten, zoals die in noten, zaden en avocado’s, kunnen ontstekingen helpen verminderen en het risico op de vorming van visceraal vet verkleinen.

 

 

Lichaamsbeweging en visceraal vetverlies

 

Lichaamsbeweging is een van de meest effectieve manieren om visceraal vet te verminderen. Studies hebben aangetoond dat zowel aërobe lichaamsbeweging als weerstandstraining het gehalte aan visceraal vet kan helpen verminderen.

Streef op de meeste dagen van de week naar minstens 30 minuten aërobe lichaamsbeweging van gemiddelde intensiteit, zoals stevig wandelen. Weerstandstraining, zoals gewichtheffen, kan ook gunstig zijn voor het verminderen van visceraal vet.

 

 

 

Medische behandelingen voor visceraal vet

In sommige gevallen kunnen medische behandelingen nodig zijn om het gehalte aan visceraal vet te verminderen. Deze behandelingen omvatten:

 

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, zoals metformine, kunnen helpen de insulineresistentie te verminderen en het gehalte aan visceraal vet te verlagen.

 

Bariatrische chirurgie

Bariatrische chirurgie is een chirurgische ingreep die kan helpen het viscerale vet te verminderen bij mensen met ernstige obesitas.

 

Conclusie

Visceraal vetweefsel, of het vet rond je organen, is een belangrijke risicofactor voor je gezondheid.

In tegenstelling tot onderhuids vet is visceraal vet metabolisch actiever en produceert het hormonen en andere stoffen die kunnen bijdragen tot chronische ziekten.

Gelukkig zijn er verschillende veranderingen in levensstijl die je kan doorvoeren om je visceraal vet te verminderen, zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, stressbeheersing en voldoende slaap. Vergeet niet dat het verminderen van visceraal vet je gezondheid kan verbeteren en je risico op chronische ziekten kan verminderen.

 

Bestel nu het inspiratiepakket gezond leven!

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen