Obesitas begrijpen: De chronische ziekte die miljoenen mensen treft

mrt 19, 2023

Obesitas is een chronische ziekte die de laatste decennia wereldwijd is toegenomen. Het wordt gedefinieerd als overmatig lichaamsvet, wat kan leiden tot talrijke gezondheidsproblemen zoals hartziekten, beroertes en type 2 diabetes. In de ontwikkelde landen zijn fastfood en een sedentaire levensstijl de norm geworden, wat leidt tot een groeiend probleem van obesitas. Inzicht in de oorzaken en gevolgen van obesitas is cruciaal om deze epidemie aan te pakken.

Obesitas infographic

In dit artikel verkennen we de verschillende factoren die bijdragen aan obesitas, onderzoeken we de invloed ervan op de algemene gezondheid en het welzijn, en bespreken we praktische stappen die mensen kunnen nemen om obesitas te voorkomen en te beheersen.

 

Oorzaken van obesitas

 

Obesitas wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische, omgevings- en leefstijlfactoren. Sommige mensen zijn meer geneigd om aan te komen door hun genen, terwijl anderen een onderliggende medische aandoening kunnen hebben die bijdraagt aan obesitas. De meest voorkomende oorzaak van obesitas is echter een gebrek aan evenwicht tussen de verbruikte en verbrande calorieën. De consumptie van calorierijk voedsel en een sedentaire levensstijl kunnen na verloop van tijd tot gewichtstoename leiden.

Omgevingsfactoren zoals gemakkelijke toegang tot calorierijk voedsel, een gebrek aan toegang tot gezond voedsel en een gebrek aan mogelijkheden voor lichaamsbeweging kunnen ook bijdragen aan obesitas. Sociale en economische factoren zoals armoede en een gebrek aan onderwijs kunnen ook een rol spelen bij de ontwikkeling van obesitas. In sommige gevallen kan obesitas worden veroorzaakt door medicijnen zoals antidepressiva of steroïden.

 

Gezondheidsrisico’s in verband met obesitas

 

Obesitas kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zowel fysiek als psychisch. De lichamelijke gezondheidsrisico’s van obesitas omvatten hartziekten, beroerte, diabetes type 2, hoge bloeddruk en bepaalde soorten kanker. Obesitas kan ook leiden tot slaapapneu, artrose en onvruchtbaarheid.

Naast de fysieke gezondheidsrisico’s kan obesitas ook een aanzienlijke impact hebben op de geestelijke gezondheid. Mensen met obesitas kunnen te maken krijgen met depressie, angst en een laag zelfbeeld. Ze kunnen ook te maken krijgen met discriminatie en stigmatisering, wat hun geestelijke gezondheid verder kan beïnvloeden.

 

 

Obesitas Statistieken

 

Obesitas is een wereldwijde epidemie geworden, met meer dan 650 miljoen volwassenen wereldwijd die als zwaarlijvig zijn geclassificeerd. In de Verenigde Staten is meer dan 42% van de volwassenen zwaarlijvig, en de prevalentie van obesitas onder kinderen en adolescenten is de afgelopen decennia verdrievoudigd. De economische last van obesitas is ook aanzienlijk, met geschatte kosten van 147 miljard dollar per jaar in de Verenigde Staten alleen.

 

Hoe Obesitas te meten

 

Er zijn verschillende manieren om obesitas te meten, waaronder de body mass index (BMI), de middelomtrek en het vetpercentage. De BMI wordt berekend door het gewicht in kilogrammen te delen door de lengte in meters in het kwadraat. Een BMI van 30 of hoger wordt beschouwd als zwaarlijvig. De tailleomtrek wordt gemeten rond de taille ter hoogte van de navel. Een middelomtrek van meer dan 40 centimeter bij mannen en meer dan 35 centimeter bij vrouwen wordt beschouwd als zwaarlijvig.

Huidplooimeter

 

Het lichaamsvetpercentage wordt gemeten met verschillende methoden, waaronder bio-elektrische impedantie en huidplooidikte.

huidplooimeter, obesitas

Verschillende soorten obesitas

Obesitas is geen eenheidsworst. Er zijn verschillende soorten obesitas, elk met zijn eigen unieke kenmerken.

Viscerale obesitas verwijst bijvoorbeeld naar overtollig vet rond de buikorganen, terwijl subcutane obesitas verwijst naar overtollig vet onder de huid.

Android obesitas wordt gekenmerkt door overtollig vet rond de taille, terwijl gynoïde obesitas wordt gekenmerkt door overtollig vet rond de heupen en dijen.

 

Behandelopties voor obesitas

 

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor obesitas, waaronder dieet, lichaamsbeweging, medicijnen en chirurgie. Een gezond, evenwichtig dieet met weinig calorieën en veel voedingsstoffen kan helpen bij het afvallen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij gewichtsverlies door calorieën te verbranden en spiermassa op te bouwen.

In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om gewichtsverlies te bevorderen. Medicijnen zoals orlistat, liraglutide en phentermine/topiramaat zijn door de FDA goedgekeurd voor gewichtsverlies. Bariatrische chirurgie is een andere optie voor mensen met ernstige obesitas die geen succes hebben gehad met andere methoden van gewichtsverlies.

 

Preventie van obesitas

 

Preventie van obesitas is essentieel voor het behoud van de algehele gezondheid en het welzijn. Veranderingen in de levensstijl, zoals een gezonde, evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen obesitas helpen voorkomen. Het is ook belangrijk om de consumptie van calorierijk voedsel en suikerhoudende dranken te beperken.

Ouders kunnen een cruciale rol spelen bij de preventie van obesitas bij kinderen door gezonde eetgewoonten en lichaamsbeweging aan te moedigen. Scholen kunnen ook helpen door gezonde voedingsmiddelen en mogelijkheden voor lichaamsbeweging aan te bieden.

 

Psychologische en sociale aspecten van obesitas

 

Obesitas kan een aanzienlijke impact hebben op de geestelijke gezondheid, zoals eerder vermeld. Mensen met obesitas kunnen te maken krijgen met discriminatie en stigmatisering, wat hun geestelijke gezondheid verder kan beïnvloeden. Het is belangrijk om naast de fysieke gezondheidsrisico’s ook de psychologische en sociale aspecten van obesitas aan te pakken.

 

Conclusie

 

Obesitas is een chronische ziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het is een complexe aandoening die wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische, omgevings- en leefstijlfactoren. Obesitas kan leiden tot talrijke gezondheidsproblemen, zowel lichamelijk als psychisch, en is een wereldwijde epidemie geworden. Inzicht in de oorzaken en gevolgen van obesitas is essentieel om deze epidemie aan te pakken. Door de levensstijl te veranderen en indien nodig medische behandeling te zoeken, kunnen mensen obesitas voorkomen en beheersen, waardoor hun algehele gezondheid en welzijn verbetert.

Verander je leefstijl

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen