Slijmbeursontsteking bilspieren, wat te doen?

mei 23, 2021

Bilspier, slijmbeursontsteking bilspier

Wat te doen tegen slijmbeursontsteking van de bilspieren

Ischiale bursitis is een ontsteking, waarbij de benige gebieden onder de billen opzwellen en pijn doen. Tussen de gewrichten en pezen van het bekken bevinden zich kleine zakjes vloeistof om ze te helpen goed te bewegen. Die staan bekend als heupslijmbeurs. Als de zakjes geïrriteerd raken, kunnen de pezen in de achterkant van het bekken moeilijk soepel bewegen en kunnen ze leiden tot pijn in de billen.

Wat is de slijmbeurs eigenlijk?

 

De slijmbeurs is een zak die wordt aangetroffen in sommige van onze gewrichten – denk aan de heup, schouder en knie – die dient als bescherming voor onze spieren en pezen tegen botuitsteeksels en helpt om ertussen te glijden. We hebben ongeveer 160 zakjes verspreid over de verschillende gewrichten. Bij bursitis is er sprake van een ontsteking van deze zakjes. De aandoening komt vaker bij vrouwen voor.

Wanneer een bursitis optreedt
Een ontsteking van de slijmbeurs of bursitis is een pijnlijke aandoening waarbij de met vloeistof gevulde zakjes (synoviale bursae), die de botten, pezen en spieren rond de gewrichten dempen, worden aangetast. Bursitis treedt op wanneer deze bursae ontstoken raken. Meestal komt het voor bij de schouder, elleboog en heup. En ook rond de knie, hiel en basis van de grote teen. Bursitis komt vaak voor in gewrichten die regelmatig repetitieve bewegingen uitvoeren.

Als er sprake is van slijmbeursontsteking bilspier
Bij een bursitis van de bilspieren is het belangrijkste botgebied dat wordt aangetast de zitbeenknobbel. Het is een deel van het bekken dat het lichaam ondersteunt terwijl je rechtop zit. De zakken van de hamstringzak bevinden zich tussen dit bekkenbot en het bindweefsel van de hamstrings. Wanneer de zitzak door een ontsteking niet goed kan functioneren, veroorzaakt dit wrijving en pijn in de billen.

Oorzaken bursitis

 

Bursitis wordt meestal veroorzaakt door repetitieve bewegingen of posities die druk uitoefenen op de bursae rond een gewricht. Bijvoorbeeld:

• Een honkbal gooien of herhaaldelijk iets boven je hoofd tillen
• Langdurig op je ellebogen leunen
• Veel tijd doorbrengen met knielen om taken uit te voeren zoals het schrobben van vloeren.

Andere oorzaken zijn letsel of trauma aan het getroffen gebied, maar ook inflammatoire artritis zoals reumatoïde artritis, jicht en infecties.

 

Vitamine B12 Bio actief

Oorzaken slijmbeursontsteking bilspier

 

Een ontsteking van de slijmbeurzen van de bilspieren kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Deze aandoening treedt vaak op in de volgende specifieke gevallen:

• Wanneer een persoon lange tijd zit zonder periodieke pauzes te nemen om op te staan. Het constante zitten zorgt voor overmatige druk op de zakken van de zitzak.
• Een bacteriële infectie of direct letsel, zoals vallen en op de billen terecht komen, kan ook de aandoening veroorzaken.
• Reeds bestaande gewrichtsaandoeningen kunnen een persoon vatbaarder maken voor een ontsteking van slijmbeurzen van de bilspieren. Bijvoorbeeld in het geval van artritis of jicht.

Risicofactoren voor bursitis

 

Een ieder kan bursitis krijgen, maar bepaalde factoren kunnen je risico vergroten. Die factoren zijn:

• Leeftijd. Bursitis komt vaker voor naarmate je ouder wordt.
• Beroepen of hobby’s. Het risico op bursitis neemt toe als je werk of hobby herhaalde bewegingen of druk op een bepaalde synoviale zak vereist. Enkele voorbeelden zijn tapijten leggen, tegels leggen, tuinieren, schilderen en een muziekinstrument bespelen.
• Andere condities. Bepaalde ziekten en aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht en diabetes, verhogen het risico op bursitis. Overgewicht kan de kans op het ontwikkelen van ischiale, heup- en kniebursitis vergroten.

Lees hier mijn artikel hoe je met een hometrainer je conditie kunt opbouwen

 

Andere risicofactoren

 

Er zijn meerdere risicofactoren voor het oplopen van een slijmbeursontsteking. Daartoe behoren:

• Totale heupartroplastiek
• Vallen op de heup
• Overmatig gebruik van de gewrichten bij sommige sporters, zoals hardlopers
• Dysmetrie van de onderste ledematen
• Amputaties van ledematen
• Platvoeten
• Botsporen

Symptomen en diagnose ontsteking slijmbeurzen

 

Heb je bursitis, dan kan het aangetaste gewricht:

• Pijnlijk of stijf aanvoelen
• Meer pijn doen als je beweegt of erop drukt
• Er gezwollen en rood uit zien.

 

Symptomen slijmbeursontsteking bilspier

 

Een belangrijk symptoom van ischiale bursitis is een felle pijn in de billen. Deze pijn is het hevigst tijdens het zitten. De beenderen onder de billen voelen pijnlijker aan dan de spieren. Doordat de billen geïrriteerd zijn, kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat het gevoel in de achterkant van de benen voor een deel uitvalt en gaat tintelen.

 

Diagnose van een bursitis

 

Artsen kunnen bursitis meestal diagnosticeren op basis van een medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Deze testen kunnen, indien nodig, worden gedaan:

• Beeldvormingstest. Röntgenfoto’s kunnen de diagnose van bursitis niet helemaal betrouwbaar vaststellen, maar ze kunnen andere oorzaken van ongemak helpen uitsluiten. Een echografie of MRI kan worden gedaan als bursitis niet gemakkelijk kan worden gediagnosticeerd door lichamelijk onderzoek alleen.
• Laboratorium analyse. Je arts kan bloedonderzoeken of een analyse van de vloeistof uit de gezwollen zak laten doen om de oorzaak van de zwelling en pijn in de gewrichten vast te stellen.

Behandeling van bursitis

 

De behandeling van een bursitis omvat meestal het laten rusten van het aangetaste gewricht en het beschermen tegen verder trauma. In de meeste gevallen verdwijnt de pijn van de bursitis binnen een paar weken met de juiste behandeling, maar terugkerende opflakkeringen van bursitis komen vaak voor.

 

Antibiotica als behandeling

 

De aandoening is over het algemeen niet ernstig en kan ook niet leiden tot meerdere complicaties. Om de zwelling van de ischiale bursa te helpen verminderen, kan een arts medicijnen voorschrijven. Als de pijn hevig is, kan de medicus een patiënt en injectie met corticosteroïden toedienen. Daarmee kan tijdelijke verlichting van de pijn worden bewerkstelligd. Het gebruik van antibiotica is ook een optie wanneer een bacteriële infectie de oorzaak is van de bursitis.

 

Behandeling slijmbeursontsteking bilspieren

Een ontsteking van de slijmbeurzen van de bilspieren kan ook worden behandeld met huismiddeltjes. Een persoon met bursitis krijgt over het algemeen het advies om de bil te laten rusten en er niet op te zitten of erop te drukken. Het aanbrengen van een ijspakking kan helpen om een milde zwelling te verminderen.

 

Duur van een behandeling

 

Gewoonlijk duurt de behandeling en revalidatie van een bursitis 4 tot 6 weken. Er zijn 3 fasen van de behandeling. De aandoening zal over het algemeen binnen een maand verdwijnen. Om een aanval van bursitis te voorkomen, moet je rekening houden met bepaalde aspecten, zoals het behouden van een goed lichaamsgewicht, het dragen van het juiste schoeisel en een goede opwarming voordat je begint met lichamelijke activiteit.

 

Druk verminderen op zitbeenknobbeltje

 

Mensen die vatbaarder zijn voor de aandoening, zoals mensen die voor hun werk voortdurend of langdurig moeten zitten, kunnen bepaalde stappen ondernemen om te voorkomen dat de aandoening terugkeert. Ze kunnen op een kussen zitten om de druk op het zitbeenknobbeltje te verminderen. Rechtop zitten en je wervelkolom uitgelijnd houden, kan ook helpen irritatie te voorkomen. Door regelmatig korte pauzes te nemen tijdens het zitten, wordt ook de kans op ontsteking van de zitbeenzak verkleind. Ik heb voor langdurig zitten oefeningen thuiswerken samengesteld. Dit kan je helpen om regelmatig te bewegen. 

Een bursitis voorkomen

Hoewel niet alle soorten bursitis kunnen worden voorkomen, kun je de kans en de ernst van aanvallen verminderen door de manier waarop je bepaalde activiteiten uitvoert te veranderen. Enkele voorbeelden:

• Til objecten correct op. Buig door je knieën als je iets optilt. Als je jouw knieën niet buigt, belast je de bursae in je heupen.
• Rol en duw zware lasten. Bij het dragen van zware lasten leg je meer inspanning op de synoviale zakken in je schouders. Gebruik in plaats daarvan een kruiwagen of kar op wielen.
• Neem regelmatig een pauze. Wissel repetitieve taken af met een pauze of andere activiteiten.
• Zorg voor een gezond gewicht. Als je te zwaar bent, worden je gewrichten zwaarder belast.
• Doe aan lichaamsoefeningen. Het versterken van de spieren helpt het aangetaste gewricht te beschermen.
==> lees ook mijn artikel over oefeningen voor je bilspieren
• Doe aan opwarmen en strekken voor zware activiteiten om je gewrichten tegen letsel te beschermen.

 

Méér energie, meer bewegen?

Start vandaag nog! 

KLIK HIER!!!

 

 

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen