Waarom is je immuunsysteem zo belangrijk?

mrt 5, 2021

Immuunsysteem, virus, immune system,
Immuunsysteem

Ons immuunsysteem helpt ons tegen ziekten, veroorzaakt door bacteriën, virussen en toxines.

Het immuunsysteem helpt ons om kwaadaardige cellen uit ons systeem te verwijderen. Je immuunsysteem is ongelooflijk complex. Het moet sterk en geavanceerd genoeg zijn om een verscheidenheid aan ziekten en infecties te bestrijden, maar niet zo sterk dat het onnodig overdreven reageert, waardoor allergieën en andere auto-immuunziekten ontstaan.

Maar ondanks de complexiteit zijn er dagelijkse leefgewoonten waarop je je kunt concentreren om je immuunsysteem te geven wat het nodig heeft om een infectie of ziekte te kunnen bestrijden.

Versterk je immuunsysteem
Versterk je immuunsysteem

Om een zo gezond mogelijk immuunsysteem te hebben, kun je je lichaam helpen. Hoewel het versterken van je immuniteit gemakkelijker gezegd dan gedaan is, kunnen verschillende voedings- en levensstijl veranderingen de natuurlijke afweer van uw lichaam versterken.

9 tips om jouw immuniteit op een natuurlijke wijze te versterken

1. Zorg voor voldoende slaap

Slaap en immuniteit zijn nauw met elkaar verbonden. In feite houdt onvoldoende slaap of slaap van slechte kwaliteit verband met een grotere vatbaarheid voor ziekte.
Als je voldoende rust krijgt, kan je natuurlijke immuniteit worden versterkt. Wanneer je ziek bent, zul je ook meer slapen, zodat jouw immuunsysteem de ziekte beter kan bestrijden.

Als je moeite hebt met slapen, probeer dan de schermtijd een uur voor het slapengaan te beperken. Het blauwe licht van je telefoon, tv en computer verstoort de natuurlijke wek-slaapcyclus van je lichaam.

Andere tips voor het in slaap kunnen vallen zijn:

  • Slapen in een volledig donkere kamer
  • Maak eventueel gebruik van een slaapmasker
  • Probeer elke nacht dezelfde tijd naar bed te gaan
  • Luister naar een slaapmeditatie
  • Sport regelmatig

2. Eet meer plantaardig voedsel

Eet plantaardig voedsel zoals fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten. Plantaardig voedsel is rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten. Antioxidanten ondersteunen je immuunsysteem bij het beschermen tegen schadelijke ziekteverwekkers.

Bovendien zijn fruit en groenten rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, die de duur van verkoudheid kunnen verminderen.

3. Eet meer gezonde vetten

Gezonde vetten, zoals die in olijfolie en zalm, zijn krachtige ontstekingsremmers. Zij kunnen een specifieke reactie van je lichaam op ziekteverwekkers versterken door ontstekingen te verminderen.

Olijfolie, die zeer ontstekingsremmend is, is gekoppeld aan een verminderd risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes type 2. Bovendien kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen jouw lichaam helpen bij het bestrijden van schadelijke ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Omega-3-vetzuren, zoals die in zalm en chiazaad, bestrijden ook ontstekingen.

4. Eet meer gefermenteerd voedsel of neem een probiotisch supplement

Gefermenteerd voedsel is rijk aan nuttige bacteriën. Deze nuttige bacteriën breken ‘slechte’ stoffen af die belastend zijn in onze spijsverteringskanaal. Hierdoor heb je minder last van krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Naast het afbreken van de slechte stoffen, beschermen de nuttige bacteriën in je darmen tegen ziektemakers. En zijn ze daarom dus ook goed voor je immuunsysteem.

Maar wat is gefermenteerd voedsel? Gefermenteerd voedsel kan zijn yoghurt, zuurkool, kefir, wijn en azijn.

Als je niet regelmatig gefermenteerd voedsel eet, zijn probiotische supplementen een andere optie.

5. Beperk toegevoegde suikers

Door het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten kan dit bijdragen aan overgewicht en obesitas. Het eten van toegevoegde suiker is één van de oorzaken van overgewicht.

Overgewicht en obesitas vergroot het risico op ziek worden. Door het suikerinname te beperken, kun je ontstekingen verminderen en gewichtsverlies bevorderen, waardoor het risico op chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen afneemt. Obesitas, diabetes type 2 en hartaandoeningen kunnen je immuunsysteem verzwakken, daarom is het beperken van toegevoegde suikers een belangrijk onderdeel van een immuunversterkend dieet.

Streef ernaar om je suikerinname te beperken tot minder dan 5% van uw dagelijkse calorieën. Dit staat gelijk aan ongeveer 2 eetlepels (25 gram) suiker voor iemand die 2000 calorieën per dag eet.

6. Lichaamsbeweging

Matige lichaamsbeweging zijn effectief om ontstekingen te verminderen. Hierbij kun je denken aan stevig wandelen, regelmatig fietsen, joggen, zwemmen en licht wandelen. Deze beweging geeft een boost aan je immuunsysteem. Je zou moeten streven naar ten minste 150 minuten matige lichaamsbeweging per week.

7. Blijf genoeg drinken

Genoeg blijven drinken beschermt je niet per se tegen ziektekiemen en virussen, maar het voorkomt uitdroging. Vocht is belangrijk voor je algehele gezondheid.

Uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken en uw fysieke prestaties, focus, stemming, spijsvertering en hart- en nierfunctie belemmeren. Deze complicaties kunnen uw vatbaarheid voor ziekte vergroten.

Om uitdroging te voorkomen, moet u dagelijks voldoende vloeistof drinken. Water wordt aanbevolen omdat het geen calorieën, toevoegingen en suikers bevat. Drink per dag zo’n 1,5 tot 2 liter vocht. Uiteraard afhankelijk van wat je nodig hebt. Wanneer je intensief traint, buiten werkt of in een warm klimaat leeft. Dan heb je meer vocht nodig.

Hoewel thee en sap ook hydrateren, is het het beste om uw inname van vruchtensap en gezoete thee te beperken vanwege hun hoge suikergehalte.

8. Verminder stress

Het verlichten van stress en angst is dé sleutel tot immuungezondheid. Langdurige stress bevordert ontstekingen.

Activiteiten die u kunnen helpen uw stress te beheersen, zijn onder meer meditatie, lichaamsbeweging, een dagboek bijhouden, yoga en andere mindfulness-oefeningen.

9. Wees verstandig met supplementen

Verkouden, immuunsysteem, virus
Verkouden

Het is gemakkelijk om naar supplementen over te gaan als je even niet lekker in je vel zit. Sommige supplementen kunnen je algemene immuunsysteem versterken, zoals bijvoorbeeld vitamine, antioxidanten of omega3 tabletten wel helpen, maar gebruik ze als aanvulling en niet als vervanging.

Sommige onderzoeken geven echter aan dat de volgende supplementen de algemene immuunrespons van uw lichaam kunnen versterken.

 

Burpees

Burpees

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om in vorm te komen?   Als je sterker, slanker en gezonder wilt worden, dan is het tijd om elke dag burpees te gaan doen! Het maakt niet uit of je net begint of al in topvorm bent - iedereen kan profiteren van het toevoegen...

Klaar voor de wintersport?

Klaar voor de wintersport?

Binnenkort op wintersport?    Wintersporten is een prachtig uitje, maar ook inspannend. Om je voor te bereiden op de wintersport heb ik dit artikel voor jou geschreven. Met als doel dat je met een goede conditie en sterke spieren naar de wintersport kunt! Een...

Stoptober

Stoptober

Stoptober: Stop met roken! Stoptober is een campagne die mensen aanmoedigt om in de maand oktober te stoppen met roken. Stop met roken! Elk jaar in oktober start deze campagne die je leven kan redden van tabaksgerelateerde ziekten zoals longkanker of COPD.Wil je...

Wat zijn de beste halters en dumbbells?

Wat zijn de beste halters en dumbbells?

Als je strakke armen wilt krijgen of spieren wilt opbouwen, kan het gebruik van dumbbells een uitstekende trainingsoptie zijn, omdat ze gericht zijn op specifieke delen van je lichaam, afhankelijk van waar je ze vasthoudt tijdens het sporten!  Wat is een...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *