Burpee; dé krachtige oefening

apr 20, 2023

Heb je genoeg van dezelfde oude trainingsroutine? Wil je je conditie naar een hoger niveau tillen? Kijk dan niet verder dan de burpee. Deze krachtige oefening is een favoriet van zowel atleten als fitnessfanaten, en met reden.

burpee

Niet alleen werkt het je hele lichaam, maar het verbetert ook je cardiovasculaire uithoudingsvermogen. In deze gids laten we je zien hoe je de kunst van de burpee onder de knie krijgt, met de juiste vorm en techniek, aanpassingen voor beginners en mensen met blessures, en tips om je snelheid en efficiëntie te verhogen. Of je nu traint voor een wedstrijd, probeert af te vallen of gewoon jezelf wilt uitdagen, de burpee is een uitstekende manier om je conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren.

 

Wat zijn burpees?

 

De burpee is een lichaamsoefening die verschillende bewegingen combineert. Het houdt in dat je je in een push-up positie laat vallen, een push-up uitvoert, terugspringt naar een squat positie en dan explosief omhoog springt. Burpees kunnen met of zonder apparatuur worden gedaan, waardoor het een handige en effectieve oefening is voor iedereen en overal.

 

Voordelen van Burpees

 

Er zijn veel voordelen verbonden aan het opnemen van burpees in je fitness routine. Hier zijn er een paar:

1. Full-body workout

Burpees trainen je armen, borst, benen en core, waardoor het een geweldige full-body oefening is. Door meerdere spiergroepen tegelijk te gebruiken, kun je je training maximaliseren en meer calorieën verbranden in minder tijd.

2. Cardiovasculair uithoudingsvermogen

Burpees zijn ook een uitstekende manier om je cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren. Door de oefening snel en continu uit te voeren, kun je je hartslag verhogen en je uithoudingsvermogen na verloop van tijd opbouwen.

3. Gemakshalve

Burpees kun je overal en altijd doen, met of zonder apparatuur. Alles wat je nodig hebt is een beetje ruimte om te bewegen. Dit maakt ze een geweldige oefening voor mensen die vaak reizen of geen toegang hebben tot een sportschool.

4. Veelzijdigheid

Burpees kunnen op verschillende manieren worden aangepast om ze gemakkelijker of uitdagender te maken, afhankelijk van je fitnessniveau. Dit maakt ze tot een geweldige oefening voor zowel beginners als ervaren sporters.

 

Burpee variaties

Er zijn veel verschillende variaties van de burpee, elk met zijn eigen unieke voordelen en uitdagingen. Hier zijn een paar van de populairste:

1. Standaard Burpee

De standaard burpee is de meest eenvoudige vorm van de oefening. Je valt in een push-up positie, doet een push-up, springt terug naar een squat positie en springt dan explosief omhoog. Herhaal dit een aantal keren.

2. Push-up Burpee

De push-up burpee is vergelijkbaar met de standaard burpee, maar bevat een extra push-up onderaan de beweging. Dit voegt een extra uitdaging toe aan de oefening en traint je borst en armen nog meer.

3. Burpee met Tuck Jump

De burpee met tuck jump is een meer geavanceerde variant van de oefening. Je voert een standaard burpee uit, maar in plaats van explosief omhoog te springen aan het einde, buig je je knieën naar je borst en spring je omhoog. Dit voegt een extra uitdaging toe aan de oefening en traint je core en benen nog meer.

4. Burpee met één been

De one-legged burpee is een uitdagende variatie van de oefening die je balans en coördinatie traint. Je doet een standaard burpee, maar tilt één been van de grond tijdens de push-up en squatting delen van de oefening. Wissel de benen af voor verschillende herhalingen.

 

Hoe doe je een burpee op de juiste manier?

 

Hoewel burpees een geweldige oefening zijn, kan het een uitdaging zijn om ze correct uit te voeren. Hier lees je hoe je een burpee op de juiste manier doet:

 1. Begin in een staande positie met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Laat je vallen in een squat positie met je handen op de grond voor je.
 3. Schop je voeten naar achteren, zodat je in een push-up positie staat.
 4. Voer een push-up uit, waarbij je je rug recht en je core betrokken houdt.
 5. Spring je voeten terug naar de squatpositie.
 6. Spring explosief omhoog, met je armen boven je hoofd.
 7. Land zachtjes terug in de hurkpositie en herhaal dit een aantal keren.

Denk eraan dat je tijdens de hele oefening je core betrokken houdt en dat je je rug recht houdt tijdens het push-up gedeelte. Als je nieuw bent met burpees, begin dan met een paar herhalingen en werk naar meer.

Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij Burpees

 

Hoewel burpees een geweldige oefening is, kun je ze ook gemakkelijk verkeerd doen. Hier zijn een paar veelgemaakte fouten die je moet vermijden:

1. Je core niet aanspreken

Een van de meest gemaakte fouten bij burpees is dat je je core niet gebruikt. Je kernspieren helpen je lichaam te stabiliseren tijdens de oefening, dus het is belangrijk dat je ze de hele tijd betrokken houdt.

2. Niet de juiste vorm aanhouden

Een andere veelgemaakte fout is het niet handhaven van de juiste vorm tijdens de oefening. Dit kan betekenen dat je je rug bolt tijdens de push-up of dat je niet hoog genoeg springt aan het einde van de beweging.

3. Te snel gaan

Hoewel burpees bedoeld zijn om snel te doen, is het belangrijk om de juiste vorm niet op te offeren voor snelheid. Concentreer je op het correct uitvoeren van elke herhaling, en de snelheid komt vanzelf.

 

Hoe je burpees in je fitnessroutine opneemt

 

Er zijn veel manieren om burpees in je fitnessroutine te verwerken, afhankelijk van je doelen en fitnessniveau. Hier zijn een paar ideeën:

1. Duurtraining

Als je je cardiovasculaire uithoudingsvermogen wilt verbeteren, probeer dan burpees op te nemen in een intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT). Voer verschillende sets van 30-60 seconden burpees uit, gevolgd door een korte rustperiode. Herhaal dit een aantal rondes.

2. Gewichtsverlies

Als je probeert af te vallen, probeer dan burpees op te nemen in een circuittraining. Combineer burpees met andere oefeningen zoals squats, lunges en push-ups voor een full-body workout.

3. Kracht opbouwen

Als je kracht wilt opbouwen, probeer dan burpees op te nemen in een krachttraining. Voer verschillende sets van 10-15 herhalingen van burpees uit, met de nadruk op de juiste vorm en het aanspreken van je spieren.

 

Conclusie

 

De burpee is een krachtige oefening waarmee je je conditie en uithoudingsvermogen kunt verbeteren. Door burpees op te nemen in je fitnessroutine kun je je hele lichaam trainen, je cardiovasculaire uithoudingsvermogen verbeteren en jezelf op nieuwe manieren uitdagen. Denk eraan te beginnen met de juiste vorm en techniek, veelgemaakte fouten te vermijden en de oefening aan te passen aan je conditie. Met oefening en toewijding zul je snel een burpee meester zijn!

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

 • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
 • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
 • Op een praktische manier wilt bewegen
 • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
 • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
 • Je die stok achter de deur nodig hebt
 • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
 • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen