Hoe wordt diastase recti behandeld?

nov 18, 2021

Schrikt diastase je af? Hier is alles wat je over de aandoening moet weten

 

Over diastase recti kan veel gezegd worden en de kans is zelfs groot dat je er al eerder van gehoord hebt, maar dan als abdominale scheiding. Het is een aandoening die vaak optreedt tijdens de zwangerschap, meestal in het tweede of derde trimester.

Diastasis Recti
Maar is het gevaarlijk voor jou of je baby? Blijft de aandoening bestaan ​​na de zwangerschap? Is dit iets dat iedereen overkomt?

Het gaat niet alleen om wat de aandoening is, maar ook om wat je kunt doen om te voorkomen dat het tijdens de zwangerschap gebeurt. Hier is alles wat je moet weten over diastase.

 

Wanneer doet diastase recti zich voor?

 

Het is een aandoening die meestal alleen tijdens de zwangerschap voorkomt in het tweede of derde trimester, maar gebeurt niet bij iedereen. Ook kunnen niet-zwangere vrouwen en zelfs mannen ermee te maken krijgen, maar de kans is klein.

De aandoening doet zich voor wanneer de spieren in de buik uit elkaar gaan om plaats te maken voor je groeiende baby. Hierdoor wordt het bindweefsel aan beide kanten uit elkaar getrokken. Om het nog beter uit te leggen: de buikspieren bestaan niet uit één en dezelfde spierkracht, maar uit secties. Bindweefsels houden de secties bij elkaar, met enkele verbindingen in het midden van je maaggebied en vervolgens horizontale verbindingen op drie locaties. Diastase recti tast meestal de verticale bindweefsels aan. Hierdoor verplaatsen je spieren zich aan weerszijden van je babybuil, in plaats van verbonden te blijven over de bovenkant.

Als je de aandoening hebt, zul je dit niet altijd meteen merken. Maar er zijn enkele tekenen waarop je kunt letten. Hoewel de aandoening in eerste instantie niet pijnlijk is, zul je zien dat de spieren uit elkaar gaan. Het lijkt dan alsof de babybuil er doordringt. Sommige vrouwen zullen zelfs pas na de zwangerschap beseffen dat het probleem is opgetreden.

 

De gevolgen van een abdominale scheiding

 

Hoewel het een veelvoorkomende aandoening is, wil je uiteraard proberen om dit te voorkomen. Voornamelijk omdat diastase de kernspieren verzwakt, waardoor het moeilijker wordt om goed te werken tijdens de bevalling en je baby naar buiten te duwen. Bovendien kan het bij een c-sectie het vermogen om te herstellen van die c-sectie beïnvloeden. Je kunt dan meer rug- en heuppijn of een algemene zwakte ervaren, omdat de hele kernkracht negatief wordt beïnvloed.

Een abdomale scheiding kan ook zorgen voor incontinentieproblemen. Je kernspieren helpen immers je blaas te beschermen en urine vast te houden. Wanneer je spieren verzwakken, laat je urine vrij zonder dat je dat wilt.

 

Hoe wordt diastase recti behandeld?

 

Een van de geweldige dingen van deze aandoening is dat het te behandelen is. Ook kun je het voorkomen als je er in een eerdere zwangerschap last van hebt gehad. Bovendien is het ook mogelijk om je kernspieren te herstellen zodra je het probleem opmerkt.

Een ding om te overwegen is het gebruik van compressiekleding over de buik. Dit kun je doen tijdens de zwangerschap en daarna. Als je ze tijdens de zwangerschap gebruikt, zorg er dan voor dat ze zijn ontworpen voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Ook Tubigrip verbanden kunnen nuttig zijn. Deze zullen je groeiende babybuil echter niet altijd ondersteunen. Je moet er dus voor zorgen dat je de ondersteuning kunt uitbreiden naarmate je baby groeit, omdat vernauwing van je babybuil gevaarlijk kan zijn voor je opgroeiende baby. Deze ondersteuningen kunnen goed zijn voor na de geboorte, vooral als je een keizersnede hebt gehad en de kernspieren moet ondersteunen.

Maar je wilt natuurlijk ook werken aan het versterken van de kernspieren. In feite zal je arts je zelfs ten zeerste aanbevelen om core- en kernspieroefeningen uit te voeren om de spierkracht en het bindweefsel te helpen verbeteren. Je kunt hiervoor trainingsschema’s downloaden op mijn site.

Je kunt bijvoorbeeld in je bed aan je kernspieren werken. Deze oefeningen kun je zelfs doen van zodra je bent bevallen, of dit nu vaginaal of via een keizersnede is gebeurd. Bovendien vragen de oefeningen niet veel energie.

Ga op je rug of op je zij liggen en trek je bekkenbodemspieren naar binnen. Dit voelt alsof je urine in je blaas probeert te houden. Houd de spieren minstens vijf seconden vast en laat dan los. Werk je vervolgens een weg omhoog om de spieren minstens 30 seconden vast te houden. Hoe lang je het ook volhoudt, herhaal de oefening vijf tot tien keer en doe twee tot drie sessies per dag.

Daarnaast loont het ook de moeite om je houding te verbeteren. Je houding zal immers je kernspieren verzwakken of versterken, afhankelijk van hoe slecht of goed het is. Voorkom dus dat je ruggengraat naar binnen krult, waardoor de buikspieren verzwakken. Houd tijdens het lopen ook je schouders naar achteren en je hoofd omhoog.

 

Buikspieren versterken

 

Als je tijdens een vorige zwangerschap diastase recti had, wil je maatregelen nemen om te voorkomen dat dit bij een volgende zwangerschap opnieuw gebeurt. Maar alleen omdat het een keer is voorgevallen, wil dit niet meteen zeggen dat het opnieuw zal gebeuren bij een volgende zwangerschap. Het hangt allemaal af van de stappen die je neemt om je buikspieren en bindweefsel te verbeteren.

Hoewel de aandoening niet iets is dat kan vermeden worden, is het iets dat je wel kunt beperken. Maar zelfs al krijg je ermee te maken, het hoeft geen probleem te worden waardoor je gezondheid wordt beïnvloedt of waarbij het herstellen van je bevalling wordt bemoeilijkt.

Een van de beste dingen die je kunt doen, is je buikspieroefeningen en versterken voordat je zwanger wordt. Door de hormonen in je lichaam kan het moeilijker zijn om het losraken van de weefsels en het verzwakken van de spieren tijdens de zwangerschap te herstellen. Je lichaam wil je voorbereiden op de bevalling, wat betekent dat hormonen vrijkomen die de heupen en de kern aanmoedigen om een ​​beetje te verzwakken om het gemakkelijker te maken om de baby door je bekkengebied te laten gaan.

Pilates is een uitstekende vorm van oefening om te doen, maar je kunt ook aan yoga denken. Beide zijn meer gericht op de core dan op andere delen van het lichaam. Ze weten dat de kern essentieel is voor alle andere ondersteuning, dus zullen ze ervoor zorgen dat je houding en bekkenbodemspieren zo sterk mogelijk worden. Bovendien kun je sommige van deze oefeningen tijdens de zwangerschap voortzetten, vooral in het eerste trimester. Wanneer je je tweede trimester bereikt, let dan op en doe geen oefeningen waarbij je op je rug moet liggen.

Zelfs voordat je zwanger wordt, kun je dus al stappen ondernemen om de kernspieren te versterken. Maar ook als je al zwanger bent en zelfs na de bevalling, zijn er nog steeds dingen die je kunt doen.

Het is dus nooit te vroeg of te laat om een abdominale scheiding te voorkomen en te behandelen. Zet dus vandaag nog de stap naar het oefenen van je buikspieren! Je zult snel merken dat je kernspieren sterker worden, je minder rugpijn hebt en je houding verbetert.

Stoeloefeningen voor senioren

Inleiding   Naarmate we ouder worden, wordt het behouden van een actieve levensstijl steeds belangrijker. Traditionele oefenroutines kunnen echter uitdagend zijn voor senioren vanwege fysieke beperkingen. Stoeloefeningen bieden een veilige en effectieve manier...

Dagelijks stretchen

Dagelijks stretchen

Verbetering van flexibiliteit en bewegingsbereik: Een uitgebreide blog voor dagelijks stretchenInleiding   Of je nu de hele dag achter een bureau zit of een actieve levensstijl hebt, regelmatig stretchen is essentieel voor je algemene gezondheid en welzijn. Niet...

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen