Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

nov 28, 2021

Gebruik een fitnessbal

 

Sporten met een fitnessbal is een populaire manier om actief te blijven, vooral in deze huidige tijd. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende fitnessgerelateerde activiteiten, zoals balanstraining of buikspieroefeningen! Sportscholen, fysiotherapeuten en personal trainers gebruiken al meer dan 40 jaar deze fitnessballen voor sport en therapeutische trainingen.

 

Fitnessbal, beste oefeningen thuis

De Fitnessbal

De fitnessbal was een menselijke uitvinding die twee werelden bij elkaar bracht – de wereld van sport en beweging. De Swiss ball is vernoemd naar een therapeut uit Zürich. Deze bal werd voor het eerst uitgevonden door Dr. Kajsa Tingzmann uit Zug, Zwitserland in 1891. Deze uitvinding is ontstaan als hulpmiddel om fysieke activiteiten op te verrichten in een of andere vorm om weer te revalideren. Maar mensen vonden het ook een uitstekende manier om in “vorm” te blijven. Met slechts een paar oefeningen, kan deze bal je helpen je lichaam actief te houden. Zie op deze pagina de variaties die je kunt toepassen om allerlei bewegingen te maken en dus ook verschillende spieren te trainen.

De fitnessbal is veelzijdig en kan worden gebruikt met fitnessoefeningen, Yoga en Pilates. De fitnessbal heeft een grote ronde vorm die gebruikt worden voor balans-, stabiliteits- of revalidatieoefeningen om spieren rond gewrichten zoals enkels en knieën te versterken die verzwakt zijn door chronische blessures zoals artritis. Maar ook voor versterking van je buik en rugspieren is deze fitnessbal heel erg goed te gebruiken.
Dit artikel helpt je goed op weg, zodat je kunt beginnen met trainen!

 

In vorm komen met een fitnessbal?

 

Met deze oefeningen voel je je gegarandeerd een kampioen!
Het eerste dat moet gebeuren bij het trainen met de fitnessbal, is dat je een comfortabele staande positie vindt. Vervolgens heb je de tijd nodig om te wennen aan de ronde vorm. Ten slotte, maar zeker niet in de laatste plaats, moet er evenwicht worden bereikt, want zonder evenwicht zal je gemakkelijk te ver naar voren of achteren rollen, ofwel opzij. Dus zorg voor een comfortabele start en begin rustig met oefenen, door op de bal te zitten. Kijk wat deze bal doet, als je bijvoorbeeld rustig je been optilt. Kijk daarna wat deze bal doet als je erop ligt en een klein beetje gaat rollen op de bal. Op deze manier kom je tot een gevoel wat deze bal met je doet en wen je rustig aan deze bal.

Ik begon zelf te trainen met deze fitnessbal door te planken op deze bal, maar ontdekte toen dat het moeilijker was dan alleen mijn eigen lichaamsgewicht gebruiken tegen de zwaartekracht in!

Train je stabiliserende spieren met oefeningen op een fitnessbal. Stabiliserende oefeningen zijn bedoeld om uw stabiliserende spieren te trainen. Ze kunnen worden gedaan op een fitnessbal, waardoor je meer controle en stabiliteit hebt in vergelijking met sporten zonder!

 

Wat zijn stabiliserende spieren?

 

Stabiliserende spieren zijn als de pilaren van je lichaam. Ze bieden ondersteuning en kracht in alle vier de richtingen, wat vooral belangrijk is voor mensen die fysiek werk doen of vaak sporten omdat het blessures helpt voorkomen. Er zijn twee soorten, namelijk stabiliserende en hulp-spiergroepen die ondersteuning bieden door weefsels tussen belangrijke gewrichten te verbinden waar ze aan weerszijden hechten. Deze bindweefselaanhechtingen kunnen ook onze ruggengraat of heupgebied omvatten!

Het is belangrijk dat je aan je eigen lichaam werkt, of met anderen in fitness werken, om deze groep krachtige, maar kleine spiergroepen te leren kennen. En deze dus gaat trainen. Deze kleinere spieren spelen een integrale rol door ondersteuning en stabiliteit te bieden bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen zoals sit-ups! Na elke training worden de spieren van je lichaam sterker.
Om dit te creëren, focus je op het versterken van de stabiliserende spieren met oefeningen op een fitnessbal.

 

Conclusie:

Wil je jouw balans, coördinatie en kracht verbeteren? Of wil je comfortabel zitten tijdens thuiswerken, een andere houding dan alleen je bureaustoel? Het kan allemaal met een opblaasbare fitnessbal. De Swissball is geschikt om verschillende fitnessoefeningen op te doen voor het versterken en rekken van jouw spieren. De fitnessbal is ideaal voor thuis. Als je op de zitbal achter jouw bureau of voor de televisie gaat zitten, versterk je onbewust je spieren en verbeter je jouw houding, doordat je lichaam steeds weer de juiste balans moet zoeken. Kortom: onmisbaar in elk huishouden.

Kijk hier welke oefeningen je kunt doen met een Fitnessbal.

 

 

 

 

Hoe juist te ademen: Het belang van een goede ademhaling

Hoe juist te ademen: Het belang van een goede ademhaling

Het is geen geheim dat onze stressniveaus, werkgewoonten en persoonlijke relaties een serieuze impact kunnen hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar wist je dat hoe we ademen ook een directe invloed heeft op ons algehele welzijn?Zelfzorg is een...

waarom is de verzorging van je hamstrings belangrijk?

waarom is de verzorging van je hamstrings belangrijk?

Als je denkt aan de spieren in je lichaam, denk je waarschijnlijk niet aan je hamstrings. Het is niet bepaald een glamoureuze spiergroep. Ze worden immers niet voor niets "verborgen" spieren genoemd. Deze spieren zitten aan de achterkant van je bovenbenen en worden...

Beste oefeningen voor bilspieren te ontwikkelen

Beste oefeningen voor bilspieren te ontwikkelen

De gluteus maximus is de grootste spier in het menselijk lichaam. Sterker nog, studies tonen aan dat de gluteus maximus de grootste spier is bij bijna alle zoogdieren. Het is dus veilig om te zeggen dat deze spieren behoorlijk belangrijk zijn en versterkt moeten...

9 Redenen waarom je echt een hometrainer moet kopen

9 Redenen waarom je echt een hometrainer moet kopen

Wil je afvallen en fitter worden? Dan is een hometrainer één van je beste vrienden. Het is een compact apparaat dat je kan helpen je lichaam te krijgen zoals je wilt zonder naar de sportschool te gaan.   [button...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen