Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

nov 28, 2021

Gebruik een fitnessbal

 

Sporten met een fitnessbal is een populaire manier om actief te blijven, vooral in deze huidige tijd. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende fitnessgerelateerde activiteiten, zoals balanstraining of buikspieroefeningen! Sportscholen, fysiotherapeuten en personal trainers gebruiken al meer dan 40 jaar deze fitnessballen voor sport en therapeutische trainingen.

 

Fitnessbal, beste oefeningen thuis

De Fitnessbal

De fitnessbal was een menselijke uitvinding die twee werelden bij elkaar bracht – de wereld van sport en beweging. De Swiss ball is vernoemd naar een therapeut uit Zürich. Deze bal werd voor het eerst uitgevonden door Dr. Kajsa Tingzmann uit Zug, Zwitserland in 1891. Deze uitvinding is ontstaan als hulpmiddel om fysieke activiteiten op te verrichten in een of andere vorm om weer te revalideren. Maar mensen vonden het ook een uitstekende manier om in “vorm” te blijven. Met slechts een paar oefeningen, kan deze bal je helpen je lichaam actief te houden. Zie op deze pagina de variaties die je kunt toepassen om allerlei bewegingen te maken en dus ook verschillende spieren te trainen.

De fitnessbal is veelzijdig en kan worden gebruikt met fitnessoefeningen, Yoga en Pilates. De fitnessbal heeft een grote ronde vorm die gebruikt worden voor balans-, stabiliteits- of revalidatieoefeningen om spieren rond gewrichten zoals enkels en knieën te versterken die verzwakt zijn door chronische blessures zoals artritis. Maar ook voor versterking van je buik en rugspieren is deze fitnessbal heel erg goed te gebruiken.
Dit artikel helpt je goed op weg, zodat je kunt beginnen met trainen!

 

In vorm komen met een fitnessbal?

 

Met deze oefeningen voel je je gegarandeerd een kampioen!
Het eerste dat moet gebeuren bij het trainen met de fitnessbal, is dat je een comfortabele staande positie vindt. Vervolgens heb je de tijd nodig om te wennen aan de ronde vorm. Ten slotte, maar zeker niet in de laatste plaats, moet er evenwicht worden bereikt, want zonder evenwicht zal je gemakkelijk te ver naar voren of achteren rollen, ofwel opzij. Dus zorg voor een comfortabele start en begin rustig met oefenen, door op de bal te zitten. Kijk wat deze bal doet, als je bijvoorbeeld rustig je been optilt. Kijk daarna wat deze bal doet als je erop ligt en een klein beetje gaat rollen op de bal. Op deze manier kom je tot een gevoel wat deze bal met je doet en wen je rustig aan deze bal.

Ik begon zelf te trainen met deze fitnessbal door te planken op deze bal, maar ontdekte toen dat het moeilijker was dan alleen mijn eigen lichaamsgewicht gebruiken tegen de zwaartekracht in!

Train je stabiliserende spieren met oefeningen op een fitnessbal. Stabiliserende oefeningen zijn bedoeld om uw stabiliserende spieren te trainen. Ze kunnen worden gedaan op een fitnessbal, waardoor je meer controle en stabiliteit hebt in vergelijking met sporten zonder!

 

Wat zijn stabiliserende spieren?

 

Stabiliserende spieren zijn als de pilaren van je lichaam. Ze bieden ondersteuning en kracht in alle vier de richtingen, wat vooral belangrijk is voor mensen die fysiek werk doen of vaak sporten omdat het blessures helpt voorkomen. Er zijn twee soorten, namelijk stabiliserende en hulp-spiergroepen die ondersteuning bieden door weefsels tussen belangrijke gewrichten te verbinden waar ze aan weerszijden hechten. Deze bindweefselaanhechtingen kunnen ook onze ruggengraat of heupgebied omvatten!

Het is belangrijk dat je aan je eigen lichaam werkt, of met anderen in fitness werken, om deze groep krachtige, maar kleine spiergroepen te leren kennen. En deze dus gaat trainen. Deze kleinere spieren spelen een integrale rol door ondersteuning en stabiliteit te bieden bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen zoals sit-ups! Na elke training worden de spieren van je lichaam sterker.
Om dit te creëren, focus je op het versterken van de stabiliserende spieren met oefeningen op een fitnessbal.

 

Conclusie:

Wil je jouw balans, coördinatie en kracht verbeteren? Of wil je comfortabel zitten tijdens thuiswerken, een andere houding dan alleen je bureaustoel? Het kan allemaal met een opblaasbare fitnessbal. De Swissball is geschikt om verschillende fitnessoefeningen op te doen voor het versterken en rekken van jouw spieren. De fitnessbal is ideaal voor thuis. Als je op de zitbal achter jouw bureau of voor de televisie gaat zitten, versterk je onbewust je spieren en verbeter je jouw houding, doordat je lichaam steeds weer de juiste balans moet zoeken. Kortom: onmisbaar in elk huishouden.

Kijk hier welke oefeningen je kunt doen met een Fitnessbal.

 

 

 

 

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afvallen én lekker eten, door de afslankreceptenbijbel   Meestal begin je vol goede moet met een nieuw dieet. Misschien had je er over gelezen op internet of heeft een kennis je een tip gegeven. In de eerste weken lukt het je om af te vallen en heb je er vertrouwen in...

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga voor beginners, stap voor stap   Hoe je het ook draait of keert, we leven in een hectische maatschappij waarin heel wat veranderingen op til staan. Voor heel wat mensen zorgt dit voor heel wat stress en is men toe aan meer energie en ontspanning. Yogaoefeningen...

Van onrust naar kracht

Van onrust naar kracht

  Van onrust naar acceptatie   Heb je het gevoel dat je niet gefocust bent? Dat je energie er wel is maar alle kanten opgaat? Of merk je dat je moe wordt maar toch bijna niets bereikt? Heb je een algemeen gevoel van onrust en ongerichtheid? In de huidige complexe...

Hoe wordt diastase recti behandeld?

Hoe wordt diastase recti behandeld?

Schrikt diastase je af? Hier is alles wat je over de aandoening moet weten   Over diastase recti kan veel gezegd worden en de kans is zelfs groot dat je er al eerder van gehoord hebt, maar dan als abdominale scheiding. Het is een aandoening die vaak optreedt...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *