Springtouwen; waarom is touwtje springen zo gezond?

mrt 4, 2021

Springtouwen, maak hier een routine van!

Springtouwen in heel gezond! Je verbrandt heel veel calorieën door regelmatig een oefening springtouwen te doen. Het is een van de meest ondergewaardeerde soorten oefeningen en het kan zelfs effectiever zijn dan andere vormen van cardio.

springtouw, skipping-rope

Door springtouwen in je oefeningen mee te nemen verbrandt je veel calorieën, je versterkt je coördinatie en verhoogd je botdichtheid. Hierdoor neemt de kans op blessures af en verlaagt het de kans op hart- en vaatziekte.

Springtouwoefeningen is een must om toe te voegen aan je totale workout. Wanneer je oefeningen toevoegt aan je trainingsschema versterk je de spieren rond je voet- en enkelgewrichten. Het versterken van je voet- en enkelgewrichten vermindert de kans op voet- en enkelblessures. Springtouwen verbetert tevens ook je voetcoördinatie en helpt je om op je voeten te concentreren.

Het is een geweldige totale lichaamsoefening waarbij alle grote spiergroepen worden betrokken. Je kunt het gebruiken om op te warmen of als een op zichzelf staande oefening.

5 voordelen van springtouwen:

 

1. Verbrandt calorieën

Door 15 minuten een oefening touwtjespringen te doen, kun je 200 tot 300 calorieën verbranden. Je kunt deze bijhouden met de activity-tracker. Hiermee kun je meer calorieën verbranden dan bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. Dit komt omdat de meeste belangrijke spiergroepen aan het werk zijn met touwtjespringen, en dan heeft je lichaam meer brandstof nodig om energie te produceren en dus verbrandt je veel calorieën.

 

2. Verbetert de coördinatie

Springtouw vereist een grote coördinatie. Verschillende lichaamsdelen moeten communiceren om één beweging uit te voeren. De voeten moeten in de maat springen met draaiende polsen om een continue springbeweging te creëren. Hoe meer je gaat variëren in oefeningen, hoe meer coördinatie gevraagd wordt.

 

3. Vermindert het risico op letsel

Je coördinatie verbetert nadat je meer gaat touwtjespringen en daardoor zul je minder snel gewond raken tijdens sporten of bij dagelijkse activiteiten. Met springtouwen gebruik je je hele lichaam. Bewegingen in je boven- en onderlichaam worden daardoor wendbaarder en hierdoor ben je minder vatbaar voor blessures.

 

4. Verbetert de gezondheid van het hart

Met springtouwen gaat je hartslag direct omhoog! Je hart gaat sneller kloppen. Daardoor is touwtjespringen geweldig voor je uithoudingsvermogen en de gezondheid van je hart. Springtouwen verhoogd je maximale hartslag. Dit is de maat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die een persoon tijdens het sporten kan gebruiken. Hoe hoger iemands maximale hartslag, hoe groter het cardiovasculaire uithoudingsvermogen.

Springtouwen is ook gunstig voor mensen die al risico lopen op hart- en vaatziekten. Mensen die leven met diabetes lopen bijvoorbeeld risico op hart- en vaatziekten. Doordat je traint met springtouwen wordt je lichaamsvet minder rondom je buik en je krijgt een betere hartslag. Een betere hartslag en lager lichaamsvet dragen bij aan de gezondheid van het hart.

 

5. Versterkt de botdichtheid

Springtouwen kunnen je botten sterker maken. Touwtjespringen verhoogd je botdichtheid. Hoe hoger de botdichtheid, hoe lager de kans is op osteoporose op latere leeftijd. Bij osteoporose worden je botten zwakker en de structuur van je bot verandert. Door beide veranderingen ontstaan er gemakkelijker botbreuken.

 

4 redenen waarom springtouwen in je trainingsroutine zou moeten zitten:

 

1. Je verbrandt meer calorieën in een kortere tijd

Met vijf minuten springtouwen verbrand je gegarandeerd meer calorieën dan wanneer je vijf minuten op een loopband zou lopen.

Het verschil tussen een loopband en springtouwen is:

 • het lopen op een loopband train je alleen je onderlichaam en deels ook je core.
 • Met springtouwen train je je bovenlichaam, onderlichaam én je core. De weerstand, is ook vele malen hoger bij springtouwen.

 

2. Het is extreem goedkoop en draagbaar

De aanschaf van een springtouw hoeft niet duur te zijn. Een praktisch voordeel is dat je overal je springtouw mee kan nemen.

 

3. Springtouwen kan je helpen om de intensiteit van je circuittrainingen te verhogen

Gebruik je springtouw als onderdeel bij een intervaltraining met een hoge intensiteit. Je kan bijvoorbeeld een circuittraining doen, met als oefeningen een squat, mountain climbers, lunges, etc. Voeg aan je trainingsschema springtouwen aan toe en je maakt je intervaltraining intenser.

 

4. Het kan je coördinatie verbeteren

Oefeningen met een springtouw verbeteren je voetcoördinatie en helpen je concentreren op je voeten. Ook versterken je spieren rond je voet- en enkelgewrichten, waardoor je minder kans hebt op blessures.

Springtouw routine

Start elke morgen met een springtouw routine. Voor het ontbijten maak je 3 series van 45 seconden touwtjespringen.
Rust tussen elke serie even 15 seconden uit.

Andere manieren om een springtouw routine te creëren:

 • Spring voor een training eerst 5 á 10 minuten met een springtouw, gebruik deze als warming up.
 • Tussen rondes van een circuittraining 3 minuten touwtjespringen
 • 60 seconden speed jump touwtjespringen, op volle snelheid

Samenvattend waarom springtouwen goed voor je is!

#1 Verhoogde calorieverbranding;
Je kunt meer dan 1000 calorieën verbranden in een uur

#2 Verhoogde spierbetrokkenheid;
Doordat je bijna alle spiergroepen gebruikt, heb je meer resultaat

#3 Verbeterde cardio;
Je verhoogt je hartslag 2 tot 3 keer sneller

#4 Verbeterde mentale scherpte;
Je ruimtelijke bewustzijn wordt vergroot, omdat touwtjespringen bij de ontwikkeling van je linker en rechter hersenhelft helpt

#5 Het is leuk;
Springtouwen is een leuke manier van je fitnessdoelen behalen

 

Wacht niet langer, begin meteen en koop een springtouw!

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

 • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
 • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
 • Op een praktische manier wilt bewegen
 • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
 • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
 • Je die stok achter de deur nodig hebt
 • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
 • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen