Tabata

apr 29, 2021

Wil je afvallen? Flexibiliteit verhogen of spieren opbouwen?

Er zijn talloze trainingsstijlen die je te helpen je beweegdoelen te bereiken. Het is leuk om eens een nieuw programma toe te voegen aan je training. De Tabata workout!

Tabata is een geweldige ​​snelle training, het verbetert je uithoudingsvermogen en je snelheid. De formule voor een Tabata-training is eenvoudig: 20 seconden all-out, gevolgd door 10 seconden rust. Tabata lijkt eenvoudig en kort, maar dit betekent zeker niet dat het gemakkelijker is. Deze inspanningen vereisen MAX-inspanning.

Een Tabata-training is een intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) -training.

Wat heb je nodig voor een Tabata training?

  • Tabata oefeningen
  • Tabata timer
  • Tabata muziek
  • Tabata app
  • Tabata workout schema

Tabata oefeningen

Je kunt vrijwel elke oefening doen die je wenst. De meest voorkomende oefeningen zijn squats, push-ups, burpees en mountain climbers. Je kunt elke oefening doen, waarvan je je spiergroep wil trainen. Kettlebell oefeningen werken ook geweldig.

Of zelfs verschillende boks oefeningen. Kijk hier voor een voorbeeld.

Een voorbeeld van een veel voorkomende Tabata-training ziet er als volgt uit:

Squat20 seconden
rust10 seconden
Push Ups20 seconden
rust10 seconden
Burpees20 seconden
rust10 seconden
Mountain climbers20 seconden

Voer de oefeningen gedurende de 20 seconden uit met een hoge intensiteit. Rust gedurende de 10 seconden uit en ga dan terug naar push-ups gedurende 20 seconden. Voltooi de training met 8 rondes.

Tabata timer

Omdat je heel intensief en heel kort traint is het handig om een timer naast je neer te zetten. 20 seconden voor de workout en 10 seconden rust tussen de oefeningen.

Muziek

Tabata-nummers biedt muziek aan die speciaal is gemaakt voor een Tabata training (20 seconden hard trainen;  10 seconden rust). Elk nummer coacht de sporter door de intervallen. Je wordt geholpen met het tellen van het aantal seconden tijdens de workout en wanneer de 10 seconden rust ingaan, hoor je een belletje.
Met muziekgenres variërend van hiphop tot land tot elektronica, heeft Tabata-liedjes iets voor iedereen.
Elke Tabata-nummers Track geeft de sporter 10 seconden voorbereidingstijd, de training begint waneer er afgeteld wordt naar 0.
Zet de muziek op je telefoon en neem het overal mee, laat de muziek je helpen bij deze trainingsvorm.
Tabata-nummers zijn bijna overal te vinden waar muziek wordt verkocht: iTunes, Google Play, Amazon MP3, Apple Music, Spotify, Rhapsody, etc.

Tabata app

Je kunt heel eenvoudig een app downloaden in Android Play Store of Apple store.

Zelf gebruikt ik de Tabata timer app.

workout schema

Voer elke oefening 20 seconden uit met volle intensiteit. En houd 10 seconden rust. Volg alle oefeningen op deze manier en wanneer alle oefeningen voltooid zijn, heb je één set.

Burpees

Burpees

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om in vorm te komen?   Als je sterker, slanker en gezonder wilt worden, dan is het tijd om elke dag burpees te gaan doen! Het maakt niet uit of je net begint of al in topvorm bent - iedereen kan profiteren van het toevoegen...

Klaar voor de wintersport?

Klaar voor de wintersport?

Binnenkort op wintersport?    Wintersporten is een prachtig uitje, maar ook inspannend. Om je voor te bereiden op de wintersport heb ik dit artikel voor jou geschreven. Met als doel dat je met een goede conditie en sterke spieren naar de wintersport kunt! Een...

Stoptober

Stoptober

Stoptober: Stop met roken! Stoptober is een campagne die mensen aanmoedigt om in de maand oktober te stoppen met roken. Stop met roken! Elk jaar in oktober start deze campagne die je leven kan redden van tabaksgerelateerde ziekten zoals longkanker of COPD.Wil je...

Wat zijn de beste halters en dumbbells?

Wat zijn de beste halters en dumbbells?

Als je strakke armen wilt krijgen of spieren wilt opbouwen, kan het gebruik van dumbbells een uitstekende trainingsoptie zijn, omdat ze gericht zijn op specifieke delen van je lichaam, afhankelijk van waar je ze vasthoudt tijdens het sporten!  Wat is een...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *