Tabata Training: Stap-voor-stap het samenstellen van je perfecte training

apr 25, 2023

Heb je genoeg van je oude workout routine en ben je op zoek naar een manier om dingen te veranderen? Kijk dan niet verder dan Tabata-training! Deze high-intensity interval training (HIIT) methode is de laatste jaren populair geworden omdat het snel en effectief vet verbrandt en de cardiovasculaire gezondheid verbetert. Maar wat is Tabata-training precies en hoe stel je de perfecte training samen?

Tabata training

In dit artikel leggen we de basis van Tabata-training uit, inclusief de structuur van een Tabata-workout, de voordelen van dit type workout en tips om je eigen Tabata-routine samen te stellen. Of je nu een fitnessfanaat bent of net aan je fitnessreis begint, Tabata-training kan je helpen je doelen te bereiken en je trainingen naar een hoger niveau te tillen.

Dus laten we beginnen met zweten!

 

Inleiding tot Tabata training

 

Tabata-training is een vorm van intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) die in de jaren negentig is ontwikkeld door de Japanse wetenschapper Dr. Izumi Tabata. De methode bestaat uit korte uitbarstingen van intense oefeningen, gevolgd door nog kortere rustperiodes. Een typische Tabata-training duurt slechts vier minuten, maar het is een zeer effectieve manier om vet te verbranden, de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en de algehele conditie te verhogen.

De Tabata-methode is gebaseerd op het concept van maximale zuurstofopname, of VO2 max. Dit is de maximale hoeveelheid zuurstof die uw lichaam kan gebruiken tijdens de training. Door korte, intense oefeningen te doen, kun je je VO2 max verhogen en daarmee je algehele conditie verbeteren.

 

Voordelen van Tabata-training

 

Eén van de grootste voordelen van Tabata-training is dat het een zeer effectieve manier is om vet te verbranden. De korte uitbarstingen van intense oefeningen helpen je hartslag en metabolisme te verhogen, wat leidt tot meer vetverbranding. Bovendien kan Tabata-training helpen je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren door je VO2 max te verhogen en je hart en longen te versterken.

Een ander voordeel van Tabata-training is dat het een zeer efficiënte manier van trainen is. Omdat de trainingen zo kort zijn, kun je ze zelfs in de drukste schema’s inpassen. Bovendien, omdat de trainingen zo intensief zijn, hoef je geen uren in de sportschool door te brengen om resultaten te zien.

Tot slot is Tabata-training een zeer aanpasbare vorm van training. Je kan Tabata-workouts uitvoeren met een grote verscheidenheid aan oefeningen, zodat je je  training kunt afstemmen op je individuele behoeften en doelen.

 

Tabata training versus andere trainingen

 

Hoewel er veel verschillende soorten oefeningen zijn, is Tabata-training uniek in zijn focus op korte, intense uitbarstingen van oefeningen. In tegenstelling tot traditionele cardiotrainingen, die vaak langere periodes van matige intensiteit omvatten, zijn Tabata-workouts ontworpen om je lichaam in korte tijd tot het uiterste te drijven.

Bovendien is Tabata-training zeer aanpasbaar. Je kan Tabata-training uitvoeren met een grote verscheidenheid aan oefeningen, zodat je je training kunt afstemmen op jouw individuele behoeften en doelen. Dit maakt Tabata-training een zeer effectieve manier om de algehele conditie te verbeteren, vet te verbranden en spieren op te bouwen.

 

Hoe begin je met Tabata training?

 

Als je nieuw bent met Tabata-training, is de eerste stap het kiezen van je oefeningen. Je kunt Tabata-workouts uitvoeren met een grote verscheidenheid aan oefeningen, waaronder lichaamsgewichtoefeningen, gewichthefoefeningen en cardio-oefeningen. Enkele populaire Tabata-oefeningen zijn burpees, squats, push-ups, jumping jacks en sprints.

Zodra je je oefeningen hebt gekozen, is het belangrijk om vertrouwd te raken met de Tabata structuur. Een typische Tabata-training bestaat uit acht rondes van 20 seconden werk, gevolgd door 10 seconden rust. Dit komt neer op een totaal van vier minuten oefening.

Om met Tabata-training te beginnen, kies je twee oefeningen die verschillende spiergroepen trainen. Voer elke oefening vier rondes uit van 20 seconden werk, gevolgd door 10 seconden rust. Na beide oefeningen rust je één minuut en herhaal je de cyclus nog twee keer voor een totaal van drie cycli.

 

 

De wetenschap achter Tabata training

 

De Tabata-methode is gebaseerd op het concept van maximale zuurstofopname, of VO2 max. Dit is de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam kan gebruiken tijdens de training. Door korte, intense oefeningen te doen, kun je je VO2 max verhogen en je algehele conditie verbeteren.

Bovendien is Tabata-training ontworpen om zowel je aerobe als anaerobe energiesystemen te activeren. Je aerobe energiesysteem wordt gebruikt bij oefeningen van gemiddelde intensiteit, terwijl je anaerobe energiesysteem wordt gebruikt bij oefeningen van hoge intensiteit. Door af te wisselen tussen korte uitbarstingen van intensieve training en korte rustperioden, helpt Tabata-training beide energiesystemen te activeren en de algehele conditie te verbeteren.

 

Voorbereiding op een Tabata training

 

Voordat je aan een Tabata-training begint, is het belangrijk om een goede warming-up te doen. Dit kan blessures helpen voorkomen en ervoor zorgen dat je het meeste uit jouw training haalt. Een goede warming-up duurt ongeveer 10 minuten en omvat dynamische stretchoefeningen en lichte cardio-oefeningen.

Daarnaast is het belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens een Tabata training. Omdat Tabata workouts zo intens zijn, zul je hevig zweten en veel vocht verliezen. Zorg ervoor dat je voor, tijdens en na de training veel water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Zorg ten slotte voor een goede afkoeling na de training. Dit kan spierpijn helpen voorkomen en het herstel na de training verbeteren. Een goede cooling-down duurt ongeveer 10 minuten en omvat zachte stretching en lichte cardio-oefeningen.

 

Tabata trainingen voor beginners

 

Als je nieuw bent met Tabata-training, is het belangrijk om langzaam te beginnen en de intensiteit van je trainingen geleidelijk op te voeren. Hier zijn enkele Tabata workouts voor beginners:

 1. Lichaamsgewicht squats: 20 seconden squats gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit gedurende vier rondes.
 2. Burpees: 20 seconden burpees gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit voor vier rondes.
 3. Jumping jacks: 20 seconden jumping jacks gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit voor vier rondes.
 4. Mountain climbers: 20 seconden mountain climbers gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit voor vier rondes.
 5. Push-ups: 20 seconden push-ups gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit voor vier rondes.

 

Tabata workouts voor gemiddeld en gevorderden

 

Als je eenmaal de basis van Tabata-training onder de knie hebt, kun je de intensiteit van je trainingen gaan verhogen. Hier zijn enkele Tabata workouts voor gevorderden:

 1. Kettlebell swings: 20 seconden kettlebell swings gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit gedurende vier rondes.
 2. Box jumps: 20 seconden box jumps gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit voor vier rondes.
 3. Battle ropes: 20 seconden battle ropes gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit voor vier rondes.
 4. Sprint intervallen: 20 seconden all-out sprinten gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit voor vier rondes.
 5. Dumbbell thrusters: 20 seconden dumbbell thrusters gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit voor vier rondes.

 

 

Tabata trainingen voor specifieke doelen – gewichtsverlies, spiertoename, enz.

 

Als je specifieke fitnessdoelen hebt, kan Tabata-training een zeer effectieve manier zijn om ze te bereiken. Hier zijn enkele Tabata workouts voor specifieke doelen:

 1. Gewichtsverlies: Voer een Tabata-workout uit met een combinatie van cardio-oefeningen, zoals jumping jacks, burpees en mountain climbers.
 2. Spiertoename: Voer een Tabata-workout uit met behulp van gewichthefoefeningen, zoals squats, deadlifts en bankdrukken.
 3. Core versterken: Voer een Tabata-workout uit met oefeningen die je corespieren aanpakken, zoals planks, Russian twists en bicycle crunches.
 4. Uithoudingsvermogen: Voer een Tabata-workout uit met oefeningen die gericht zijn op het opbouwen van uithoudingsvermogen, zoals hardlopen, fietsen of roeien.

 

Voorgoed afrekenen met overtollig buikvet? 

 

Gewicht verliezen met deze Afslank Receptenbijbel is geheel anders. Het is een vernieuwde aanpak die zeer gemakkelijk is vol te houden. Het jojo-effect komt niet meer voor.

afslankreceptenbijbel

Tabata trainingstoestel

 

Hoewel je Tabata-workouts kunt uitvoeren met alleen je lichaamsgewicht, zijn er ook verschillende apparaten die je kan gebruiken om je trainingen uitdagender te maken.

Enkele populaire Tabata trainingstoestellen zijn:

 1. Kettlebells
 2. Battle Rope
 3. Halters
 4. Medicineball
 5. Weerstandsbanden

 

Tabata Training tips en trucs

 

Om het meeste uit je Tabata-training te halen, zijn hier enkele tips en trucs om in gedachten te houden:

 1. Focus op vorm: Een juiste vorm is essentieel om blessures te voorkomen en het meeste uit je training te halen. Zorg ervoor dat je elke oefening met de juiste vorm en techniek uitvoert.
 2. Ademen: Een juiste ademhaling is essentieel tijdens Tabata workouts. Zorg ervoor dat je tijdens elke oefening diep en gelijkmatig ademt.
 3. Push jezelf: Tabata workouts zijn ontworpen om je lichaam tot het uiterste te drijven. Wees niet bang om jezelf uit te dagen en jezelf te pushen om harder te werken.
 4. Rust: Rust is net zo belangrijk als oefening tijdens Tabata workouts. Zorg ervoor dat je de rustperiodes benut om te herstellen en je voor te bereiden op de volgende ronde.
 5. Mix het door elkaar: Wees niet bang om je Tabata workouts te mixen om het interessant te houden en verveling te voorkomen.

 

 

Veel voorkomende fouten om te vermijden tijdens Tabata training

 

Hoewel Tabata-training een zeer effectieve manier kan zijn om je conditie te verbeteren, zijn er ook enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten waar je op moet letten:

 1. Overtraining: Tabata workouts zijn intens, dus het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen tussen de trainingen. Probeer niet elke dag Tabata workouts te doen.
 2. Het overslaan van de warming-up en cooling-down: Een goede warming-up en cooling-down zijn essentieel om blessures te voorkomen en het herstel te verbeteren. Sla deze belangrijke stappen niet over.
 3. Slechte vorm: Een verkeerde vorm kan leiden tot blessures en voorkomen dat je het maximale uit je training haalt. Zorg ervoor dat je elke oefening met de juiste vorm en techniek uitvoert.
 4. Jezelf niet pushen: Tabata-workouts zijn ontworpen om je lichaam tot het uiterste te drijven. Als je jezelf niet uitdaagt, profiteer je niet optimaal van de training.

 

 

Conclusie

 

Tabata-training kan een zeer effectieve manier zijn om je conditie te verbeteren, vet te verbranden en spieren op te bouwen. Door korte uitbarstingen van intense oefeningen uit te voeren, kun je je VO2 max verhogen en je algehele conditie verbeteren. Bovendien is Tabata-training zeer aanpasbaar, zodat je je trainingen kunt afstemmen op jouw individuele behoeften en doelen. Of je nu een beginner of een gevorderde bent, Tabata-training kan je helpen jouw fitnessdoelen te bereiken en je trainingen naar een hoger niveau te tillen. Dus waar wacht je nog op?

 

Probeer Tabata training vandaag nog en begin met het zien van resultaten!

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

 • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
 • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
 • Op een praktische manier wilt bewegen
 • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
 • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
 • Je die stok achter de deur nodig hebt
 • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
 • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen