Functioneel trainen, Waarom functionele training de toekomst van fitness is

apr 3, 2023

Het verkennen van de voordelen van multipoint bewegingspatronen

Inleiding tot functionele training

 

Als het om fitness gaat, is het gemakkelijk te verdwalen in de eindeloze reeks trainingsroutines, apparatuur en trends. Maar de laatste jaren wint een nieuwe benadering van training aan populariteit: functionele training. Dit type training richt zich op bewegingen die levensechte activiteiten nabootsen en meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken. In tegenstelling tot traditioneel gewichtheffen, waarbij vaak specifieke spieren worden geïsoleerd, legt functionele training de nadruk op het geïntegreerde gebruik van spieren, gewrichten en botten. Deze aanpak verbetert niet alleen de algehele lichamelijke conditie, maar ook de dagelijkse activiteiten en sportprestaties.

Functioneel trainen

Functionele training is gebaseerd op het principe van bewegingspatronen, die essentieel zijn voor het menselijk functioneren. Bewegingspatronen zijn een combinatie van bewegingen die vaak samen worden gebruikt in dagelijkse activiteiten. Zo zijn bijvoorbeeld hurken, duwen, trekken en draaien fundamentele bewegingspatronen die wij in het dagelijks leven gebruiken. Deze bewegingen helpen ons zware voorwerpen op te tillen, trappen te beklimmen, boodschappen te dragen en sportactiviteiten uit te voeren.

 

Begrijpen van meerpuntsbewegingspatronen

 

Functionele training onderscheidt zich door het gebruik van meerpuntsbewegingspatronen. Bij deze patronen werken meerdere gewrichten en spieren gecoördineerd samen. Meerpuntsbewegingen zijn uitdagender dan geïsoleerde bewegingen, omdat ze meer spieractivering, coördinatie en balans vereisen. Enkele voorbeelden van meerpuntsbewegingen zijn squats met bicep curls, lunges met overhead presses, push-ups met rotaties, en deadlifts met rows.

Meerpuntsbewegingen zijn effectief omdat ze meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken, wat leidt tot significantere spieractivering en krachttoename. Bovendien dagen ze de stabiliteit en het evenwicht van het lichaam uit, waardoor de mobiliteit van de gewrichten, de coördinatie en het lichaamsbewustzijn verbeteren. Meerpuntsbewegingen verbranden ook meer calorieën en vet dan geïsoleerde bewegingen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor gewichtsverlies en verbetering van de lichaamssamenstelling.

 

 

Voordelen van functionele training

 

Verbeterde spieractivatie en kracht

 

Eén van de belangrijkste voordelen van functionele training is een betere activering en kracht van de spieren. Aangezien meerpuntsbewegingen verschillende spiergroepen tegelijk aanspreken, leiden ze tot een grotere rekrutering en stimulering van de spiervezels. Deze verhoogde spieractivering vertaalt zich in een grotere krachttoename, vooral in je core, de benen en het bovenlichaam.

Verschillende studies hebben aangetoond dat functionele training effectiever is voor het verbeteren van kracht en spiermassa dan traditioneel gewichtheffen. Zo bleek uit een studie dat functionele training de core en de kracht bij jonge volwassenen meer verbeterde dan traditionele weerstandstraining. Uit een andere studie, bleek dat functionele training de kracht van het onderlichaam en het evenwicht bij oudere volwassenen verbetert, waardoor het risico op vallen en blessures afneemt.

 

Letselpreventie en revalidatie

 

Functionele training is ook goed voor blessurepreventie en revalidatie. Omdat meerpuntsbewegingen echte activiteiten nabootsen, verbeteren ze functionele bewegingspatronen en verminderen ze het risico op spieronevenwichtigheden en gewrichtsdisfuncties. Functionele training verbetert ook de stabiliteit en mobiliteit van de gewrichten, waardoor het risico op blessures tijdens sport en dagelijkse activiteiten afneemt.

Bovendien kan functionele training worden gebruikt om blessures te revalideren door specifieke spiergroepen en bewegingspatronen aan te pakken die door de blessure zijn aangetast. Als je bijvoorbeeld een knieblessure hebt, kun je functionele oefeningen doen die gericht zijn op heup– en enkelmobiliteit, core stabiliteit en beenkracht. Deze aanpak helpt niet alleen bij het herstel van de blessure, maar verbetert ook de algemene fysieke functie en prestaties.

 

Verbeterde balans, mobiliteit en flexibiliteit.

 

Functionele training is ook gunstig voor het verbeteren van evenwicht, mobiliteit en flexibiliteit. Aangezien meerpuntsbewegingen de stabiliteit en het evenwicht van het lichaam op de proef stellen, verbeteren zij de proprioceptie (het vermogen van het lichaam om zijn positie in de ruimte aan te voelen) en het lichaamsbewustzijn. Dit verbeterde lichaamsbewustzijn vertaalt zich in een betere balans en coördinatie, waardoor het risico op vallen en blessures afneemt.

Bovendien verbetert functionele training de mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten, wat leidt tot een beter bewegingsbereik en een betere bewegingskwaliteit. Deze verbetering in mobiliteit en flexibiliteit verbetert niet alleen de sportprestaties, maar vermindert ook het risico op gewrichtspijn en disfunctie.

 

Meer calorieverbranding en gewichtsverlies

 

Functionele training is ook een effectieve manier om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. Omdat bij meerpuntsbewegingen meerdere spiergroepen tegelijk betrokken zijn, verbranden ze meer calorieën en vet dan geïsoleerde bewegingen. Bovendien leidt functionele training tot een verhoging van de ruststofwisseling (het aantal calorieën dat in rust wordt verbrand), wat kan bijdragen tot gewichtsverlies en verbetering van de lichaamssamenstelling.

Uit een studie bleek dat functionele training leidde tot een grotere vermindering van het lichaamsvetpercentage en de tailleomtrek dan traditionele weerstandstraining. Uit een andere studie bleek dat functionele training de cardiovasculaire conditie en lichaamssamenstelling verbeterde bij vrouwen met overgewicht, obesitas.

 

Functionele training oefeningen en workouts

 

Functionele training kan worden uitgevoerd met behulp van lichaamsgewichtoefeningen, weerstandsbanden, kettlebells, halters, medicijnballen en andere soorten apparatuur. Enkele populaire functionele trainingsoefeningen zijn squats, lunges, push-ups, pull-ups, rows, deadlifts, planks, burpees en kettlebell swings.

Bestel je fitness materialen hier bij Bol.com

Functionele training kan op verschillende manieren worden gestructureerd, afhankelijk van je fitnessdoelen en voorkeuren. Je kan  trainingen voor het hele lichaam uitvoeren die alle belangrijke spiergroepen aanpakken, of je kan je richten op specifieke bewegingspatronen of spiergroepen. Je kan bijvoorbeeld een training doen met squats, lunges en deadlifts voor kracht in het onderlichaam, of je kan een training doen met push-ups, rows en overhead presses voor kracht in het bovenlichaam.

 

Functionele training integreren in je fitness routine

 

Functionele training integreren in je fitnessroutine kan op verschillende manieren. Je kunt traditionele gewichthefoefeningen vervangen door functionele oefeningen die dezelfde spiergroepen aanpakken, of je kunt functionele oefeningen toevoegen als aanvulling op je bestaande routine.

Je kunt bijvoorbeeld barbell squats vervangen door kettlebell goblet squats of bicep curls vervangen door pull-ups. Je kunt functionele oefeningen ook toevoegen als warming-up of cooling-down aan je bestaande routine. Je kunt bijvoorbeeld een set lunges of push-ups doen voor of na je gewichthef-training.

Functionele training kan ook worden geïntegreerd in een sportspecifieke training. Als u bijvoorbeeld hardloopt, kun je oefeningen doen die de heupmobiliteit en de kracht van de bilspieren verbeteren, zoals lunges en deadlifts. Als je basketballer bent, kun je oefeningen doen die de explosieve kracht en wendbaarheid verbeteren, zoals plyometrische oefeningen en ladderoefeningen.

 

De toekomst van fitness – waarom functionele training een blijvertje is

 

Functionele training is geen modegril of trend, maar een blijvertje. De principes van functionele training zijn gebaseerd op menselijke bewegingspatronen, die essentieel zijn voor dagelijkse activiteiten en sportprestaties. Bovendien is aangetoond dat functionele training effectiever is dan traditioneel gewichtheffen voor het verbeteren van kracht, evenwicht, mobiliteit en gewichtsverlies.

Functionele training kan ook worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus en doelen, waardoor het een veelzijdige en toegankelijke vorm van training is. Of je nu een beginner of een gevorderde sporter bent, functionele training kan worden aangepast aan je behoeften en voorkeuren.

Naarmate meer mensen zich bewust worden van de voordelen van functionele training, zal het waarschijnlijk meer mainstream worden en geïntegreerd worden in fitnessfaciliteiten en -programma’s. Functionele trainingsapparatuur, zoals TRX suspension trainers, weerstandsbanden en kettlebells, wordt steeds ruimer beschikbaar en betaalbaarder, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om functionele training in hun routines op te nemen.

 

Conclusie

 

Functionele training is de toekomst van fitness. Door de focus op multipoint bewegingspatronen en real-life activiteiten, verbetert functionele training de algemene fysieke conditie en verbetert het de dagelijkse activiteiten en sportprestaties. De voordelen van functionele training zijn onder meer verbeterde spieractivering en kracht, blessurepreventie en revalidatie, verbeterde balans, mobiliteit en flexibiliteit, en verhoogde calorieverbranding en gewichtsverlies.

Functionele training kan worden uitgevoerd met verschillende soorten apparatuur en op verschillende manieren worden gestructureerd, waardoor het kan worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus en doelstellingen. Functionele training integreren in uw fitnessroutine kan op verschillende manieren, van het vervangen van traditionele gewichthefoefeningen tot het aanvullen van je bestaande routine met functionele oefeningen.

Naarmate de fitnessbranche zich verder ontwikkelt, zal functionele training waarschijnlijk meer mainstream worden en geïntegreerd worden in fitnessfaciliteiten en -programma’s. Dus als je jelichamelijke conditie wilt verbeteren en uw dagelijkse activiteiten en sportprestaties wilt verbeteren, overweeg dan om functionele training in uw fitnessroutine op te nemen.

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen