Fysieke mentale gezondheid; invloed van je leefstijl

mrt 24, 2021

7 snelle tips voor fysieke mentale gezondheid. Blijf gezond!

fysieke en mentale gezondheid

Een gezond, actief en verslavingsvrij leven staat gelukkig steeds meer bovenaan. Men is steeds meer bewust van fysieke mentale gezondheid. Beweeg, eet goed en gezond, rust, breng tijd door met familie en vrienden, vermijd stressvolle situaties.

 

Veel mensen denken dat zij al deze activiteiten nooit in de praktijk zullen kunnen brengen. Het ontbreekt hen aan tijd, geld, informatie en diverse andere redenen.
Een gezond leven leiden kan echter eenvoudiger zijn dan je denkt! In dit artikel geef ik je snelle eenvoudige tips, zodat het voor jou makkelijk is om kleine aanpassingen te doen, zodat deze in je routine komen. Wanneer deze kleine veranderingen in je routine komen, dan zul je sneller resultaat behalen.

Jouw fysieke mentale gezondheid!

 

Wat betekent een gezond leven?

Tegenwoordig is het normaal om in een gehaaste routine te leven als gevolg van werk, huishoudelijke taken, rekeningen die betaald moeten worden en het leven in bijvoorbeeld een grote stad. Vermoeidheid is de regel, en daardoor laten we belangrijke aspecten van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid links liggen. Ja, een gezond leven leiden houdt ook in dat je voor je geestelijke gezondheid zorgt!

Kwaliteit van leven is een veelgebruikte term en de betekenis ervan is precies dat: het samengaan van lichamelijke gezondheid, geestelijke gezondheid en sociale relaties, met onszelf en de wereld om ons heen.

Meestal kan jouw huidige routine zonder veel moeite worden aangepast om er elke dag gezonde gewoonten in op te nemen.

Bekijk de volgende 7 snelle tips voor fysieke mentale gezondheid:

1. Drink veel water

Het lichaam gehydrateerd houden is een belangrijke stap om het lichaam goed te kunnen laten functioneren. Het ideaal is om minstens twee liter water per dag te drinken. Zorg ervoor dat je een fles water in huis of op je werkplek klaar hebt staan. Dan kun je eenvoudig een glas water inschenken. Wil je een verandering in het drinken van water? Voeg fruit toe aan het water. Hiermee krijgt het water een smaakje. Kokoswater en vruchtensappen kunnen interessante alternatieven zijn, maar vergeet niet dat zuiver water altijd je belangrijkste bron van hydratatie is.

Dranken zoals frisdranken (ook light- en dieetdranken) kun je beter niet drinken. Behalve dat ze het lichaam geen enkele voedingsstof bieden, zijn ze ook rijk aan stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam, zoals conserveermiddelen, kleurstoffen en natrium.

Komt er een onweerstaanbare drang naar frisdrank op? Kies voor bruisend water, bij voorkeur uit natuurlijke bronnen.

 

2. Onderschat het belang van slaap niet, slaap voldoende in een nacht

​Goed slapen is essentieel voor het behoud van je immuunsysteem. De hoeveelheid slaap die nodig is varieert van persoon tot persoon, maar het ideaal is 7 tot 9 uur slaap per dag.
Om een goede nachtrust te garanderen, moet je letten op punten zoals de dichtheid van jouw matras, de kwaliteit van jouw kussen, de lichtsterkte en de temperatuur van jouw kamer.

Voor een goede nachtrust is het beter om een uur voordat je gaat slapen geen televisie meer te kijken en je mobiele telefoon ook niet meer gebruiken. Drink ’s avonds bij voorkeur een ontspannende thee.

Nog een belangrijk punt: sla het avondeten niet over! Kies voor licht voedsel, zoals soep, maar geef niet op om ’s avonds iets te eten. Zo voorkom je dat je ’s morgens met honger wakker wordt.

 

3. Eet goede waardevolle voeding

Jouw lichaam heeft voedingsstoffen én energie nodig om te functioneren. Een evenwichtige voeding is rijk aan granen, peulvruchten en groenten, die vitaminen en mineralen leveren die goed zijn voor ons lichaam, en bovendien heerlijke combinaties mogelijk maken.

Hoe zit het met vetten? Zorg ervoor dat je vooral goede vetten consumeert, zoals plantaardige oliën en het vet uit noten en vis. Wat rood vlees betreft, hoeft je zich niet volledig te onthouden, maar probeer het in kleinere hoeveelheden te consumeren.

Verwerkte voedingsmiddelen zoals gevulde koekjes, blikvoeding en instant noedels bevatten meestal chemische additieven en veel natrium en suiker, die bij overmatige consumptie kunnen leiden tot gewichtstoename en ziekten zoals kanker. Het ideaal is om ze waar mogelijk te vermijden.

En over natrium gesproken, zout is geen goede vriend voor je bloeddruk. Vermijd het gebruik van te veel zout bij het bereiden van voedsel en probeer het te vervangen door andere specerijen, zoals kruiden, knoflook en uien. Natrium is ook aanwezig in snacks, frisdranken en kant-en-klare specerijen.

Vergeet niet: levenskwaliteit omvat ook emotioneel welzijn. Eten is ook een moment van plezier, vooral eten met familie of vrienden. Daarom is het niet goed als het dieet een obsessie wordt die je verhindert te genieten van de smaak en het kruid van elk voedsel.

Wil je graag een maaltijd waar alle gezonde voedingsmiddelen in zitten, maar je weet niet zo goed hoe je deze maaltijden moet samenstellen?

Hello Fresh heeft de oplossing!

Ook helpt Hello Fresh jou met de boodschappen, want zij komen je ingrediënten voor je maaltijd gewoon thuisbrengen. Dus ook als je geen tijd hebt om vers en gezond voedsel te kopen, is Hello Fresh voor jou dé oplossing. Ontdek hoe gemakkelijk het is om gezond te blijven eten met producten die speciaal voor jou zijn geselecteerd. Probeer het en je weet of het bij je past.

4. De juiste balans tussen werk en privé

Door drukke routine en grote hoeveelheid dingen te (moeten) doen elke dag, kunnen mensen zich overbelast voelen en symptomen van stress en vermoeidheid vertonen. Het is dus enorm van belang om een gezond evenwicht te zoeken tussen werk én privé. Je inspanningen op het werk zijn ontzettend belangrijk, de maatschappij vraagt hierom, je zult resultaten moeten behalen. Maar ook je eigen persoonlijkheid vind het fijn om resultaat te behalen. Deze gedrevenheid kan soms wel ten koste gaan van jezelf. Men moet bewust nadenken over hoe je vrije tijd kan combineren met je werk.

Neem bijvoorbeeld gedurende de dag pauzes om je hoofd rust te geven. Niemand kan de hele tijd productief zijn. De pauze tussen activiteiten is een belangrijke zorg die jouw hersenen zal helpen om wat te rusten, naast het vermijden van stresspieken. Ga in de lunchpauze lekker wandelen, de frisse buitenlucht zal je goed doen. Zorg tijdens werktijd ook voor voldoende frisse lucht.

Een vorm van Yoga zou je ook kunnen helpen. Dit zijn ontspanningsoefeningen waardoor je lichaam en geest in een ontspannen modus komen. Neem een kijkje in de wereld van en ontdek hoe je in eigen tempo ontspanningsoefeningen kunt doen.

Stap vóór Stap – Happy with Yoga

5. Maak elke dag voldoende tijd voor lichaamsbeweging

Wil je gezond blijven? De regel is duidelijk: regelmatig bewegen! Door drie tot vijf keer per week enige lichaamsbeweging te beoefenen, raakt je minder gestrest, je gewicht blijft onder controle en het risico op de ontwikkeling van kanker en andere chronische ziekten, zoals hoge bloeddruk, is ook lager.

Wanneer er gezondheidsbeperkingen zijn, is het natuurlijk minder makkelijk te sporten en om oefeningen te doen, probeer dan om elke dag een rondje te wandelen. Eventueel pilates te doen of een andere weinig belastende activiteit. Wil je dat bewegen effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid? Zorg er dan voor dat je elke dag een half uur wandelt en 2 keer per week oefeningen voor je spieren doet.

Op mijn site kun je veel oefeningen en trainingsschema’s vinden. Je kunt direct starten met bewegen. Heb je specifieke vragen, stuur mij dan gerust een app of reageer in de reactie hieronder.

6. Neem de tijd om te ontspannen

Rusten is ook heel belangrijk om gezond te blijven. Ken je die momenten waarop je op de bank of in bed ligt en jezelf toestaat een periode door te brengen zonder aan iets te denken? Deze momenten zijn essentieel voor je. Ken je die momenten niet en draaf je de hele dag door, dan is mindfulness een echte aanrader!

Gebruik je mobiele telefoon niet te veel voor het slapen gaan. Het blauwe licht, dat afkomstig is van het scherm van elektronische apparaten, kan de kwaliteit van jouw slaap nadelig beïnvloeden. Een tip is om jouw apparaten op nachtstand te zetten, met een oranje licht.

Tot slot, neem wat vrije tijd, alleen of met jouw geliefden. Doe activiteiten die niets met je werk te maken hebben, ontdek nieuwe sensaties en plaatsen. Je kunt leren koken, thuis een tuin aanleggen, musea bezoeken, naar de bioscoop gaan, een boek lezen, een voorstelling bekijken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

7. Zorg goed voor jezelf!

Als het om gezondheid gaat, is het oude gezegde dat voorkomen beter is dan genezen meer dan waar.

Het ideaal is vooruit te denken en de ziektekosten die je in de toekomst zult hebben met medicijnen en dergelijke te verminderen. Overweeg ook de mogelijkheid om producten zoals levensverzekeringen aan te schaffen, vooral producten met dekking tijdens het leven zoals voor ernstige ziekten en operaties.

Zorg voor je lichamelijke gezondheid en vergeet je geestelijke gezondheid niet. Hoe vermoeiend het dagelijks leven ook kan zijn, het is heel belangrijk om de wilskracht te hebben om elke dag goede keuzes te maken. 

 

Méér bewegen, meer energie? 

Start vandaag nog! 

KLIK HIER!!!

 

 

Ontdek de Smartrope!

Ontdek de Smartrope!

Snel, Leuk en Effectief!Maak kennis met de Smartrope!   Ben je op zoek naar een efficiënte manier om fit te worden, af te vallen of je conditie te verbeteren, maar heb je geen zin om eindeloos naar de sportschool te gaan? Of ben je moe van het gebrek aan...

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
  • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
  • Op een praktische manier wilt bewegen
  • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
  • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
  • Je die stok achter de deur nodig hebt
  • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
  • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen