Normale hartslag ouderen, wat verandert er als je ouder wordt?

jul 10, 2021

‘Normale’ hartslag bij ouderen, alles over je hartslag als je ouder wordt

 

Het hart wordt gezien als kern van ons lichaam en dat is niet voor niets. Ondanks dat we er niet altijd van bewust zijn, klopt ons hart continu. Het is de motor van ons lichaam, die al onze andere organen van zuurstof voorziet. Gedurende een dag klopt ons hart gemiddeld zo’n 115.000 keer. Dit is een gemiddelde, want de hartslag kan variëren. De verschillen in de hartslag kunnen verschillende oorzaken hebben, maar worden voornamelijk veroorzaakt door dagelijkse bezigheden en emoties. Er kunnen echter ook lichamelijke oorzaken aan ten grondslag liggen, die eventueel behandeld dienen te worden. Maar wat is nu een normale hartslag voor ouderen? En bij welke veranderingen in de hartslag moet je alert zijn? In dit artikel zoomen we in op de normale hartslag en veranderingen hierin bij ouderen.

 

Hoe ontstaat de hartslag?

 

Het hart is een holle spier die zich steeds opnieuw vult met bloed. Vervolgens trekt het hart zich weer samen om zuurstofrijk bloed naar de organen en spieren in het lichaam te pompen. Dit mechanisme lijkt misschien eenvoudig, maar in werkelijkheid ziet er een ingewikkeld systeem achter de hartslag. Er vindt namelijk een continue geleiding van elektrische prikkels plaats. Deze prikkels worden opgewekt door verschillende groepjes cellen in het hart die de elektrische impulsen vervolgens overbrengen aan de omliggende hartcellen. Het hart stimuleert zichzelf dus om in een bepaald ritme samen te trekken. Over het algemeen is dit een rustig en regelmatig ritme.

 

Wat is een normale hartslag voor ouderen?

 

Er zijn vele factoren die invloed kunnen uitoefenen op de hartslag. De hartslag ligt bijvoorbeeld hoger bij inspanning en lager bij rust. Ook kunnen emoties, stress, ziekte, uw fysieke conditie en uw leeftijd invloed hebben op uw hartslag. Het is daarom goed om regelmatig te controleren of uw hartslag binnen de norm valt. Om de hartslag goed te kunnen beoordelen, wordt in de meeste gevallen gekeken naar de hartslag in rust.
Voor een volwassenen ligt de normale rusthartslag tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Er is echter bekend dat de hartslag geleidelijk afneemt naarmate iemand ouder wordt. De gemiddelde hartslag bij mensen boven de 60 jaar ligt dan ook tussen de 60 en 70 slagen per minuut. De geleidelijke afname van de hartslag bij het ouder worden heeft diverse oorzaken. De cellen die impulsen opwekken lopen met de jaren namelijk terug. De impulsgeleiding wordt dus in zekere mate verstoord. Hierdoor ontstaat een tragere hartslag en soms ook afwijkende hartritmes of hartkloppingen. Daarnaast neemt het gewicht van het hart met de jaren toe. De wanden van het hart verdikken, terwijl het aantal spiercellen afneemt. Uw hart pompt door het ouder worden dus trager en minder krachtig. Dit is heel normaal en hoeft absoluut geen probleem te zijn. Toch komen bij ouderen hierdoor sneller hartklachten voor. Maar wat zijn die hartklachten dan? En waar moet u precies alert op zijn wanneer u een hogere leeftijd bereikt?

 

Problemen en klachten

 

Een hogere leeftijd geeft niet per definitie hartklachten. Door de verminderde conditie van het hart loopt u op een hogere leeftijd echter wel meer risico op hartproblemen. Hieronder worden een aantal veel voorkomende problemen en klachten besproken:

 

Hartritmestoornissen

Zoals de naam al doet vermoeden, komen er bij een hartritmestoornis stoornissen in het hartritme voor. Er zijn veel verschillende hartritmestoornissen waardoor de klachten erg uiteen kunnen lopen. Veelvoorkomende ritmestoornissen zijn het te traag of te snel samentrekken van het hart en het onregelmatig samentrekken van de kamers of boezems. Boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd, is een ritmestoornis die veel voorkomt onder ouderen. Bij een normaal hartritme ontstaan elektrische prikkels op één plek in de boezems, maar bij boezemfibrilleren gebeurt dit op meerdere plaatsen. Hierdoor trekken de kamers snel en onregelmatig samen en worden klachten ervaren als hartkloppingen, hartbonzen, duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid.

 

Hartfalen

Ondanks de toenemende incidentie en prevalentie van hartfalen onder ouderen, wordt deze aandoening niet altijd herkend. Dit progressieve syndroom gaat namelijk vaak samen met kortademigheid of vermoeidheid bij inspanning wat al vaak als een slechte conditie wordt afgedaan. Toch is het belangrijk om hartfalen vroegtijdig te herkennen en te behandelen om verder letsel aan het hart te voorkomen.
Hartfalen wordt vaak omschreven als een verzameling van symptomen waarbij het hart onvoldoende bloed door het lichaam pompt. Dit kan diverse oorzaken hebben, maar is vaak het gevolg van eerder letsel aan het hart. Door de beschadiging aan de hartspier is de pompfunctie van het hart vermindert, het hart kan simpelweg het bloed moeilijker wegpompen. Hierdoor wordt er minder zuurstof naar de organen en spieren in het lichaam gevoerd waardoor klachten als vermoeidheid, kortademigheid en oedeem kunnen ontstaan. Hartfalen wordt niet vaak opgemerkt aan de hand van de hartslag. Het is daarom van belang om ook alert te zijn op de andere genoemde symptomen.

 

Hartkramp

Hartkramp, oftewel angina pectoris, wordt gekenmerkt door pijn op de borst die optreedt als de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Vrijwel altijd wordt dit zuurstoftekort veroorzaakt door een vernauwing van een kransslagader. Wanneer het om hartkramp gaat, vormen vooral ouderen een risicogroep. Ouderen kunnen namelijk last krijgen van versleten bloedvaten of bloedvaten die zich aan het vernauwen zijn. Een vernauwing van een bloedvat ontstaan uiteraard niet zomaar, daar gaat vaak vele jaren overheen.
Klachten die passen bij hartkramp zijn onder andere een drukkend of pijnlijk gevoel op de borst, duizeligheid, zweten en een benauwend of onrustig gevoel. Dit onrustige gevoel kan worden veroorzaakt door een verhoging van de hartslag. Het hart moet echter harder werken om de hartcellen van voldoende zuurstof te voorzien.

Het is dus niet zo vanzelfsprekend dat uw hart rustig en regelmatig klopt, vooral niet wanneer u een hogere leeftijd bereikt. De rusthartslag van mensen boven de 60 jaar ligt ongeveer tussen de 60 en 70 slagen per minuut. Dit is echter een gemiddelde, want de hartslag kan op veel manieren beïnvloed worden. Uw hartslag varieert dus en dat is volkomen normaal. Een oudere leeftijd kan echter ook verschillende hartziektes met zich meebrengen die behandeld dienen te worden. Het kan dus nooit kwaad om uw hartslag in rust regelmatig op te laten meten. Maak uzelf niet onnodig ongerust en laat uw hartslag af en toe controleren. Dit zal een pak van uw hart zijn!

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afslankreceptenbijbel, het ultieme afslankprogramma

Afvallen én lekker eten, door de afslankreceptenbijbel   Meestal begin je vol goede moet met een nieuw dieet. Misschien had je er over gelezen op internet of heeft een kennis je een tip gegeven. In de eerste weken lukt het je om af te vallen en heb je er vertrouwen in...

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga, leer de basisoefeningen en houding

Yoga voor beginners, stap voor stap   Hoe je het ook draait of keert, we leven in een hectische maatschappij waarin heel wat veranderingen op til staan. Voor heel wat mensen zorgt dit voor heel wat stress en is men toe aan meer energie en ontspanning. Yogaoefeningen...

Van onrust naar kracht

Van onrust naar kracht

  Van onrust naar acceptatie   Heb je het gevoel dat je niet gefocust bent? Dat je energie er wel is maar alle kanten opgaat? Of merk je dat je moe wordt maar toch bijna niets bereikt? Heb je een algemeen gevoel van onrust en ongerichtheid? In de huidige complexe...

Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

Fitnessbal, met deze swiss ball train je stabiliserende spieren!

Gebruik een fitnessbal   Sporten met een fitnessbal is een populaire manier om actief te blijven, vooral in deze huidige tijd. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende fitnessgerelateerde activiteiten, zoals balanstraining of buikspieroefeningen!...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *