Vocht in je knie?

apr 8, 2021

Knie

Wanneer een knie pijnlijk aanvoelt en je ziet ook dat deze iets gezwollen is, dan kan dit wijzen op aanwezigheid van vocht in het kniegewricht. Je hebt een dikke knie.

Overbelasting is maar één van de mogelijke oorzaken van het symptoom vochtophoping in de knie. Vocht in de knie is geen aandoening op zich, maar eerder een symptoom van een bepaalde oorzaak.

Knieproblemen kunnen door tal van oorzaken ontstaan. Een lichte kniepijn kan snel voorbijgaan, terwijl een scherpe pijn aan de knie kan wijzen op een hardnekkiger probleem.

 

Hoe zit het kniegewricht in elkaar?

 

Het kniegewricht vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen. Het bestaat eigenlijk uit twee gewrichten, het bovenbeen en het scheenbeen vormen een gewricht, de knieschijf en het bovenbeen vormen het andere gewricht. Het kniegewricht wordt bij elkaar gehouden door de spieren die over het gewricht lopen, gewrichtsbanden om en in het gewricht en het gewrichtskapsel. De knie is een scharnier (scharniergewricht) welke in twee richtingen kan bewegen, een knie kan buigen en strekken.

Gewrichten bieden ons de beweeglijkheid om ons te kunnen verplaatsen. Om weerstand te kunnen bieden is stabiliteit nodig in de gewrichten. Er is een actieve en passieve stabiliteit. Passieve stabiliteit wordt gevormd door de kapsels en banden die de botstukken bij elkaar houden en het gewricht stuurt in de bewegingen. De actieve stabiliteit ontstaat door de werking van de spieren; kracht en coördinatie zijn hierbij belangrijk.

Ik ben beweegcoach, ik heb geen medisch achtergrond. Bij serieuze en hele pijnlijke klachten adviseer ik jou om een huisarts of fysiotherapeut te bezoeken. In mijn artikel bied ik je oefeningen aan om je lichaam om je knie heen te kunnen versterken. Dit helpt je in het dagelijks leven. Voor je knie is het belangrijk om je heup, bilspieren en bovenbeenspieren te versterken. Als je deze spieren versterkt, is de kans kleiner dat knieklachten krijgt.

Wil je weten welke oefeningen dan goed zijn om mijn heup te versterken? Lees mijn artikel met oefeningen voor je heup. Kijk op de workout pagina per spiergroep voor oefeningen voor bil– en beenspieren.

Als oefeningen jouw klachten verergeren, stop dan onmiddellijk met oefeningen en raadpleeg een arts of fysiotherapeut.

 

Slapen met een pijnlijke knie

 

Slapen met een pijnlijke knie is echt vreselijk. Door deze pijn slaap je ook slechter en ben je de volgende dag niet fit! De pijn kan ook ontstaan door de manier waarop je slaapt. Bijvoorbeeld doordat je je benen op elkaar hebt liggen. Als er niet veel ruimte tussen je benen is, probeer dan gewoon opzij te draaien en ze te kruisen waar ze van nature in het midden vallen, wat meer ruimte biedt voor beide knieën om comfortabel te rusten tijdens de slaap. Eventueel kan een kniekussen helpen. Lees mijn artikel over wat is een goede kniekussen. Plat op je rug slapen kan drukopbouw rond het knieschijfgewricht veroorzaken, evenals een beperkte bloedstroom, waardoor de zaken in de loop van de tijd erger worden. Op je buik slapen daarentegen geeft spanning in je onderrug. 

 

Overbelaste knie symptomen

 

Een overbelaste knie is vervelend, helaas komt dit veel voor. Een knie raakt overbelast door bijvoorbeeld heel intensief hard te lopen, zonder een goede opbouw in de training, door overgewicht of door een lange tijd zwaar werk te doen.
Wanneer je knie overbelast is, kunt je pijnklachten krijgen. Wanneer je een overbelaste knie niet tijdig behandelt, kunnen  je knieklachten uiteindelijk tot vervelende knieaandoeningen leiden.

 

 

Blijf bewegen!

Blijf zoveel mogelijk bewegen met je knie! Zorg ervoor dat je zoveel als mogelijk circulatie in je knie houdt door te blijven bewegen. Een hele goede manier van bewegen in deze situatie is trainen op een hometrainer.

Je kunt zonder weerstand, of met een minimale weerstand, je knie rustig laten circuleren. Het laten circuleren is een hele belangrijke herstel beweging in deze fase. Tevens houd je op een heel eenvoudige manier je conditie ook op peil.  Je traint evengoed heel rustig je spieren en gewrichten én je uithoudingsvermogen.

Sporten met een hometrainer is een hele veilige manier van sporten. Je kunt de weerstand zelf regelen en daardoor heel gecontroleerd sporten.

Burpees

Burpees

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om in vorm te komen?   Als je sterker, slanker en gezonder wilt worden, dan is het tijd om elke dag burpees te gaan doen! Het maakt niet uit of je net begint of al in topvorm bent - iedereen kan profiteren van het toevoegen...

Klaar voor de wintersport?

Klaar voor de wintersport?

Binnenkort op wintersport?    Wintersporten is een prachtig uitje, maar ook inspannend. Om je voor te bereiden op de wintersport heb ik dit artikel voor jou geschreven. Met als doel dat je met een goede conditie en sterke spieren naar de wintersport kunt! Een...

Stoptober

Stoptober

Stoptober: Stop met roken! Stoptober is een campagne die mensen aanmoedigt om in de maand oktober te stoppen met roken. Stop met roken! Elk jaar in oktober start deze campagne die je leven kan redden van tabaksgerelateerde ziekten zoals longkanker of COPD.Wil je...

Wat zijn de beste halters en dumbbells?

Wat zijn de beste halters en dumbbells?

Als je strakke armen wilt krijgen of spieren wilt opbouwen, kan het gebruik van dumbbells een uitstekende trainingsoptie zijn, omdat ze gericht zijn op specifieke delen van je lichaam, afhankelijk van waar je ze vasthoudt tijdens het sporten!  Wat is een...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *