Vocht in je knie?

apr 8, 2021

Vocht in de knie:

Wat kunnen de oorzaken zijn en hoe behandel je een knie met knievocht

 

Wanneer een knie pijnlijk aanvoelt en je ziet ook dat deze iets gezwollen is, dan kan dit wijzen op aanwezigheid van vocht in het kniegewricht. Je kunt pijn voelen als je beweegt of zelfs in rust. Je hebt een dikke knie. Overbelasting kan een mogelijke oorzaak zijn, maar er zijn ook andere redenen, zoals een ontsteking of beschadiging van het kapsel, waarvoor medische hulp nodig is. Een ontsteking of beschadiging geneest niet makkelijk uit zichzelf.

Knie

Overbelasting van je knie

Overbelasting is maar één van de mogelijke oorzaken van het symptoom vochtophoping in de knie. Vocht in de knie is geen aandoening op zich, maar eerder een symptoom van een bepaalde oorzaak.

Knieproblemen kunnen door tal van oorzaken ontstaan. Een lichte kniepijn kan snel voorbijgaan, terwijl een scherpe pijn aan de knie kan wijzen op een hardnekkiger probleem.

 

Overbelaste knie symptomen

 

Een overbelaste knie is vervelend, helaas komt dit veel voor. Een knie raakt overbelast door bijvoorbeeld heel intensief hard te lopen, zonder een goede opbouw in de training, door overgewicht of door een lange tijd zwaar werk te doen.
Wanneer je knie overbelast is, kunt je pijnklachten krijgen. Wanneer je een overbelaste knie niet tijdig behandelt, kunnen  je knieklachten uiteindelijk tot vervelende knieaandoeningen leiden.

Hoe zit het kniegewricht in elkaar?

 

Het kniegewricht vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen. Het bestaat eigenlijk uit twee gewrichten, het bovenbeen en het scheenbeen vormen een gewricht, de knieschijf en het bovenbeen vormen het andere gewricht. Het kniegewricht wordt bij elkaar gehouden door de spieren die over het gewricht lopen, gewrichtsbanden om en in het gewricht en het gewrichtskapsel. De knie is een scharnier (scharniergewricht) welke in twee richtingen kan bewegen, een knie kan buigen en strekken.

Gewrichten bieden ons de beweeglijkheid om ons te kunnen verplaatsen. Om weerstand te kunnen bieden is stabiliteit nodig in de gewrichten. Er is een actieve en passieve stabiliteit. Passieve stabiliteit wordt gevormd door de kapsels en banden die de botstukken bij elkaar houden en het gewricht stuurt in de bewegingen. De actieve stabiliteit ontstaat door de werking van de spieren; kracht en coördinatie zijn hierbij belangrijk.

Ik ben beweegcoach, ik heb geen medisch achtergrond. Bij serieuze en hele pijnlijke klachten adviseer ik jou om een huisarts of fysiotherapeut te bezoeken. In mijn artikel bied ik je oefeningen aan om je lichaam om je knie heen te kunnen versterken. Dit helpt je in het dagelijks leven. Voor je knie is het belangrijk om je heup, bilspieren en bovenbeenspieren te versterken. Als je deze spieren versterkt, is de kans kleiner dat knieklachten krijgt.

Wil je weten welke oefeningen dan goed zijn om mijn heup te versterken? Lees mijn artikel met oefeningen voor je heup. Kijk op de workout pagina per spiergroep voor oefeningen voor bil– en beenspieren.

Als oefeningen jouw klachten verergeren, stop dan onmiddellijk met oefeningen en raadpleeg een arts of fysiotherapeut.

 

Slapen met een pijnlijke knie

 

Slapen met een pijnlijke knie is echt vreselijk. Door deze pijn slaap je ook slechter en ben je de volgende dag niet fit! De pijn kan ook ontstaan door de manier waarop je slaapt. Bijvoorbeeld doordat je je benen op elkaar hebt liggen. Als er niet veel ruimte tussen je benen is, probeer dan gewoon opzij te draaien en ze te kruisen waar ze van nature in het midden vallen, wat meer ruimte biedt voor beide knieën om comfortabel te rusten tijdens de slaap. Eventueel kan een kniekussen helpen. Lees mijn artikel over wat is een goede kniekussen. Plat op je rug slapen kan drukopbouw rond het knieschijfgewricht veroorzaken, evenals een beperkte bloedstroom, waardoor de zaken in de loop van de tijd erger worden. Op je buik slapen daarentegen geeft spanning in je onderrug.

 

De verschillende oorzaken van vocht in de knie

 

Vocht in je knie oftewel knie bursitis kan worden veroorzaakt door:

 • Frequente en aanhoudende druk, zoals van knielen, vooral op harde oppervlakken
  bijvoorbeeld langdurig knielen. Mensen die langdurig op hun knieën werken – tapijtleggers, loodgieters en tuinmannen – lopen een verhoogd risico op bursitis van de knie.
 • Overmatig gebruik of inspannende activiteit
  Hardlopers kunnen pijn en ontsteking krijgen in de pes anserine bursa, die zich aan de binnenkant van uw knie onder het gewricht bevindt.
 • Een directe klap op je knie
  Deelname aan bepaalde sporten. Sporten die resulteren in directe slagen of frequente valpartijen op de knie – zoals worstelen, voetbal en volleybal – kunnen het risico op kniebursitis vergroten.
 • Bacteriële infectie van de bursa
 • Complicaties van artrose, reumatoïde artritis of jicht in uw knie
  Bijvoorbeeld mensen met obesitas of artrose hebben eerder kans op dat de binnenkant van je knie onder het gewricht aangetast wordt.

Wat kun je doen om vocht in je knie te voorkomen

 

#1 Draag kniebeschermers.
Als je op je knieën werkt of deelneemt aan sporten waarbij je knieën gevaar lopen, gebruik dan vulling om je knieën te beschermen en te dempen.
#2 Pauzes nemen.
Als je een tijdje op je knieën zit, neem dan regelmatig een pauze om je benen te strekken en je knieën te laten rusten.
#3 Vermijd overmatig hurken.
Overmatig of herhaaldelijk buigen van uw knieën verhoogt de kracht op uw kniegewrichten.
#4 Een gezond gewicht bereiken en behouden.
Dit kan helpen om de druk op uw kniegewricht te verminderen. Blijf daarom bewegen, lees hieronder de paragraaf over bewegen.
#5 Draag een kniebrace
Het dragen van een brace kan helpen om de pijnklachten te verminderen. Klik hier en lees meer over een kniebrace in mijn artikel

 

Blijf bewegen!

Blijf zoveel mogelijk bewegen met je knie! Zorg ervoor dat je zoveel als mogelijk circulatie in je knie houdt door te blijven bewegen. Een hele goede manier van bewegen in deze situatie is trainen op een hometrainer of een roeitrainer.

Je kunt zonder weerstand, of met een minimale weerstand, je knie rustig laten circuleren. Het laten circuleren is een hele belangrijke herstel beweging in deze fase. Tevens houd je op een heel eenvoudige manier je conditie ook op peil.  Je traint evengoed heel rustig je spieren en gewrichten én je uithoudingsvermogen.

Sporten met een hometrainer of een roeitrainer is een hele veilige manier van sporten. Je kunt de weerstand zelf regelen en daardoor heel gecontroleerd sporten.

Wil je van je klachten of en weer fit en gezond voelen? 

Ga thuis aan de slag met een training en voel je binnenkort weer fit.

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Aloe vera, gezonde levensstijl voor meer welzijn

Gezonde levensstijl voor meer welzijnIn de hedendaagse snel veranderende wereld, waarin we voortdurend jongleren met meerdere verantwoordelijkheden en dagelijkse eisen, is het gemakkelijk om overweldigd en uitgeput te raken. De constante druk kan een negatieve invloed...

5 stoeloefeningen voor senioren

5 stoeloefeningen voor senioren

Stoeloefeningen voor senioren om kracht en mobiliteit te verbeterenAls we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om onze fysieke gezondheid prioriteit te geven en een actieve levensstijl te behouden. Echter, bepaalde beperkingen kunnen het moeilijk maken voor...

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Gewicht van spieren, lichaamssamenstelling

Ben je het zat om op de weegschaal te stappen en ontmoedigd te raken door het getal dat je ziet? Dan is het tijd om je mindset te veranderen en je te richten op wat er echt toe doet - begrijpen waarom spieren zwaarder wegen dan vet. In dit artikel ontrafelen we het...

8 beste oefeningen voor armspieren

8 beste oefeningen voor armspieren

8 effectieve workouts voor armspierenAls sportliefhebber weet ik dat sterke en slanke armen een belangrijk onderdeel zijn van een gezond en fit lichaam. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je arm spieren effectief kunt trainen om sterkere en slankere armen te...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

6 Reacties

 1. Joan

  ik heb vocht in mijn knie na een knie ontsteking Naproxen gekregen en mocht afbouwen na een week, nu wordt mijn knie weer wat dik en is mijn vraag moet ik weer naar de huisarts. Ik heb wel koorts gehad maar nu niet, wat is het beste?

 2. Heleen van Cronenberg

  Beste Joan,
  Wat vervelend Joan. Nog een afspraak met de huisarts lijkt mij een goed idee! Het is goed om te achterhalen wat de oorzaak is.
  De huisarts kan ook vertellen in hoeverre je de knie kan en mag belasten.
  Succes en ik hoop op een snel herstel.
  Groeten, Heleen van Cronenberg

 3. Yvonne

  Door overbelasting is mijn knie elke dag pijnlijk. Aanvankelijk ook mijn bovenbeen. Die is behandeld door een osteopaat. Maar ik loop nog steeds met pijn en vocht in mijn knie. We zijn al 2 maanden verder nu. Ik fiets elke dag. Dat gaat wel. Wat raad u aan?

 4. Heleen van Cronenberg

  Beste Yvonne,

  Als een knie overbelast is, dan kan dat inderdaad heel pijnlijk zijn. Een specialist, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, kan u knie onderzoeken en beoordelen hoe je knie weer belast kan worden. Afhankelijk van wat er uit zijn of haar onderzoek komt, kun je enkele oefeningen gaan doen om de spieren rondom uw knie te versterken. Heel veel beterschap met uw knie!
  Groeten, Heleen van Cronenberg

 5. Ismail

  Hoi,

  Tijdens voetballen 3 jaar geleden is helaas mijn knieschijf uit positie geraakt waardoor mijn patellapees net onder de knie schijf is afgescheurd. Ik ben 2 keer geopareerd op zich gaat het nu redelijk na lange revalidatie..alleen vocht in de knie hier kom ik niet van af..deze zorgt voor verstijfing en irritatie, waardoor ik beperkt raak met mijn dagelijks leven..deze verstijft gevoel heb ik niet als ik zit maar alleen als ik langdurig op een plek sta. En mijn knie te veel belast. Mischien belangrijk om te weten mijn leeftijd is 50 jaar en ik ben een man..heeft u voor mij adviezen hoe ik eraf kom. Alvast bedankt

 6. Heleen van Cronenberg

  Beste Ismail,
  Dank je voor je bericht. Vocht in je knie wordt door iets veroorzaakt, dit kan zijn overbelasting of een beschadiging binnen in je knie. Je geeft zelf aan dat het mogelijk overbelasting kan zijn. Wat mogelijk helpt bij overbelasting, is in eerste instantie rust. Daarmee wordt het vocht in je knie minder. Om ervoor te zorgen dat je minder belasting op je knieën hebt, is het belangrijk om de spieren in je bovenbenen, billen, heup en romp te versterken. Wanneer deze spieren krachtiger zijn, worden je knieën ook sterker en kunnen zij meer belasting aan. Als je wilt kan ik een schema voor je maken om deze spieren te trainen. Stuur mij dan even een mail: info@besteoefeningenthuis.nl
  Ik kan niet beoordelen of er beschadigingen aan de knie zijn, dit kan een huisarts of fysiotherapeut beoordelen. Mochten de klachten aanblijven, adviseer ik om een afspraak te maken met de huisarts of een fysiotherapeut.
  Groeten, Heleen van Cronenberg

Een reactie versturen

Wil jij je weer fit voelen? Herken jij jezelf hierin?

 

 • Je weer fit, energiek en gezond wil voelen
 • Je op een laagdrempelige manier aan de slag wilt gaan met bewegen
 • Op een praktische manier wilt bewegen
 • Je consistent aan de slag wilt gaan, en bewegen in je routine wil krijgen
 • Het fijn vindt om met een programma mee te doen
 • Je die stok achter de deur nodig hebt
 • Je geen fan bent van de sportschool, maar wel graag in beweging wil komen
 • Uit de vicieuze cirkel wilt stappen naar een gezond en energiek leven

Eenmalige, unieke aanbieding!

 

 

Twaalf video trainingen, die jou helpen om een start te maken met krachttraining.

Nu voor slechts € 49,99

 

Ja, ik wil deze video’s ontvangen