Vocht in je knie?

apr 8, 2021

Knie

Wanneer een knie pijnlijk aanvoelt en je ziet ook dat deze iets gezwollen is, dan kan dit wijzen op aanwezigheid van vocht in het kniegewricht. Je hebt een dikke knie.

Overbelasting is maar één van de mogelijke oorzaken van het symptoom vochtophoping in de knie. Vocht in de knie is geen aandoening op zich, maar eerder een symptoom van een bepaalde oorzaak.

Knieproblemen kunnen door tal van oorzaken ontstaan. Een lichte kniepijn kan snel voorbijgaan, terwijl een scherpe pijn aan de knie kan wijzen op een hardnekkiger probleem.

 

Hoe zit het kniegewricht in elkaar?

 

Het kniegewricht vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen. Het bestaat eigenlijk uit twee gewrichten, het bovenbeen en het scheenbeen vormen een gewricht, de knieschijf en het bovenbeen vormen het andere gewricht. Het kniegewricht wordt bij elkaar gehouden door de spieren die over het gewricht lopen, gewrichtsbanden om en in het gewricht en het gewrichtskapsel. De knie is een scharnier (scharniergewricht) welke in twee richtingen kan bewegen, een knie kan buigen en strekken.

Gewrichten bieden ons de beweeglijkheid om ons te kunnen verplaatsen. Om weerstand te kunnen bieden is stabiliteit nodig in de gewrichten. Er is een actieve en passieve stabiliteit. Passieve stabiliteit wordt gevormd door de kapsels en banden die de botstukken bij elkaar houden en het gewricht stuurt in de bewegingen. De actieve stabiliteit ontstaat door de werking van de spieren; kracht en coördinatie zijn hierbij belangrijk.

Ik ben beweegcoach, ik heb geen medisch achtergrond. Bij serieuze en hele pijnlijke klachten adviseer ik jou om een huisarts of fysiotherapeut te bezoeken. In mijn artikel bied ik je oefeningen aan om je lichaam om je knie heen te kunnen versterken. Dit helpt je in het dagelijks leven. Voor je knie is het belangrijk om je heup, bilspieren en bovenbeenspieren te versterken. Als je deze spieren versterkt, is de kans kleiner dat knieklachten krijgt.

Wil je weten welke oefeningen dan goed zijn om mijn heup te versterken? Lees mijn artikel met oefeningen voor je heup. Kijk op de workout pagina per spiergroep voor oefeningen voor bil– en beenspieren.

Als oefeningen jouw klachten verergeren, stop dan onmiddellijk met oefeningen en raadpleeg een arts of fysiotherapeut.

 

Overbelaste knie symptomen

 

Een overbelaste knie is vervelend, helaas komt dit veel voor. Een knie raakt overbelast door bijvoorbeeld heel intensief hard te lopen, zonder een goede opbouw in de training, door overgewicht of door een lange tijd zwaar werk te doen.
Wanneer je knie overbelast is, kunt je pijnklachten krijgen. Wanneer je een overbelaste knie niet tijdig behandelt, kunnen  je knieklachten uiteindelijk tot vervelende knieaandoeningen leiden.

 

 

Conditie opbouwen

Wat een heel eenvoudige manier is om je conditie op peil te houden en om al je spieren en gewrichten te trainen, is trainen op een hometrainer. Dit is tevens een veilige manier om aan je conditie en uithoudingsvermogen te werken en hiermee houd je je spieren ook soepel. Je kunt de weerstand zelf regelen en daardoor is het heel gecontroleerd sporten.

Slijmbeursontsteking bilspieren

Slijmbeursontsteking bilspieren

Wat te doen tegen slijmbeursontsteking van de bilspierenIschiale bursitis is een ontsteking, waarbij de benige gebieden onder de billen opzwellen en pijn doen. Tussen de gewrichten en pezen van het bekken bevinden zich kleine zakjes vloeistof om ze te helpen goed te...

Krachttraining

Krachttraining

Wat is krachttraining?   Krachttraining, ook wel weerstandstraining genoemd, is een belangrijk onderdeel van elke fitnessroutine. Het helpt je sterker te worden en bouwt ook het uithoudingsvermogen van de spieren op. Bij krachttraining beweeg je je lichaam tegen een...

Tabata

Tabata

Wil je afvallen? Flexibiliteit verhogen of spieren opbouwen? Er zijn talloze trainingsstijlen die je te helpen je beweegdoelen te bereiken. Het is leuk om eens een nieuw programma toe te voegen aan je training. De Tabata workout!Tabata is een geweldige ​​snelle...

Heup oefeningen

Heup oefeningen

De heup is een belangrijk gewichtsdragend gewricht in het lichaam en is verantwoordelijk voor veel functionele activiteiten zoals lopen en rennen, zitten en staan en traplopen. Door je heupen sterk en beweeglijk te houden, kan heuppijn en knieklachten voorkomen...

Heleen van Cronenberg, Beweegcoach op locatieHeleen van Cronenberg

Niet voor iedereen is sporten of bewegen vanzelfsprekend. Soms omdat er geen passend aanbod beschikbaar is of het is simpelweg een te grote drempel om daadwerkelijk de stap te maken om te gaan bewegen. Terwijl sporten zo lekker is. Ik weet en voel elke dag wat het mij oplevert om in beweging te zijn! En daarbij wil ik mensen helpen!

Bekijk alle berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *